Mity na temat jedzenia w czasie ciąży - poznaj najpopularniejsze z nich!

W związku z planowanym posiadaniem dziecka, istnieją liczne mity na temat jedzenia w czasie ciąży, które omówimy sobie dokładniej w naszym dzisiejszym artykule.
Mity na temat jedzenia w czasie ciąży - poznaj najpopularniejsze z nich!
Silvia Zaragoza

Napisane i zweryfikowane przez dietetyczka Silvia Zaragoza.

Ostatnia aktualizacja: 21 grudnia, 2022

Ciąża to etap w życiu kobiety, który charakteryzuje się licznymi zmianami. Właściwe odżywianie jest jednym z najważniejszych, gdyż sprzyja prawidłowemu rozwojowi dziecka. Z tego powodu pojawiły się liczne mity na temat jedzenia w czasie ciąży, które omówimy sobie dokładniej w naszym dzisiejszym artykule.

Najważniejsze mity na temat jedzenia w czasie ciąży

Istnieją popularne mity na temat jedzenia w czasie ciąży, o których prawdopodobnie słyszałaś i być może uważasz niektóre z nich za prawdziwe. Dlatego przyjrzymy się niektórym z najbardziej znanych, aby zobaczyć, że nie wszystko, co ludzie mówią o jedzeniu w czasie ciąży, jest prawdą.

Musisz jeść za dwoje: jeden z najbardziej rozpowszechnionych mitów na temat jedzenia podczas ciąży

Jest to niewątpliwie najbardziej zakorzeniony mit ze wszystkich. Polega ona na tym, że rzekomo aby płód rósł bez problemów, matka musi jeść dwa razy więcej. Jednak wraz z postępem ciąży potrzeby żywieniowe rosną, co prowadzi do wzrostu apetytu. Zwykle dzieje się to od szóstego miesiąca.

Nie oznacza to, że Twój apetyt lub potrzeby żywieniowe są dwa razy większe niż w miesiącach poprzedzających ten etap.

Kobieta w ciąży trzyma jabłko.

Ponadto ważne jest spożywanie szerokiej gamy zdrowej żywności wysokiej jakości. Ważne jest również dostarczanie wszystkich składników odżywczych w wystarczającej ilości, zwłaszcza kwasu foliowego, jodu i żelaza.

Jeśli masz nadwagę lub otyłość, to dobry moment, aby schudnąć: kolejny z najczęściej słyszanych mitów

Chociaż prawdą jest, że nadwaga lub otyłość mogą negatywnie wpłynąć na ciążę i przyszłe dziecko, nie ma powodu, by stosować dietę. Ograniczając spożycie kalorii, narządy płodu mogą nie rozwijać się prawidłowo.

Wskazane jest, aby schudnąć przed zajściem w ciążę. W ten sposób zredukujesz szanse wystąpienia potencjalnych powikłań, a Twoje dziecko będzie mniej narażone na pewne schorzenia, takie jak cukrzyca, nadciśnienie lub nadwaga.

Jeśli chodzi o przyrost masy ciała w czasie ciąży, różni się on w zależności od kobiety. Jednak tendencja według badań naukowych jest większa wśród kobiet z nadwagą lub otyłością, które rodzą bliźnięta lub trojaczki.

Z tego powodu w 2009 roku American Institute of Medicine opracował tabelę przybliżonych wytycznych dotyczących przyrostu wagi na podstawie wskaźnika masy ciała (BMI). Waha się ona od 7 do 13 kilogramów, chociaż zależy to od kilku czynników.

Uważaj na tłuste ryby: najlepiej ich unikać!

Należy pamiętać, że duże ryby gromadzą w sobie metale ciężkie, takie jak rtęć i kadm. Dlatego w czasie ciąży zaleca się unikanie jedzenia tuńczyka błękitnopłetwego, szczupaka, rekina i miecznika. Z drugiej strony możesz jeść małe ryby, takie jak sardynki, anchois i łosoś. Możesz też jeść ryby o białym mięsie.

Im mniej węglowodanów, tym mniejsze ryzyko cukrzycy ciążowej

Cukrzyca ciążowa pojawia się u 3-9 procent kobiet w połowie ciąży. Jest to wynik zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Wiąże się ze wzrostem poziomu glukozy we krwi, ponieważ organizm nie jest w stanie prawidłowo metabolizować pokarmów bogatych w węglowodany.

Nawet jeśli zdrowy rozsądek skłania Cię do myślenia, że należy je wyeliminować lub zredukować z diety, musisz wiedzieć, o jakie konkretnie typy chodzi i jak się one zachowują w organizmie.

Kobieta w ciąży przygotowuje sałatkę.

Z jednej strony mamy do czynienia z węglowodanami o szybkim wchłanianiu, zwanymi również cukrami prostymi. Zdecydowana większość jest dodawana do produktów w celu ich osłodzenia. A inne występują naturalnie w owocach, niektórych warzywach i mleku.

Z drugiej strony, wolno wchłaniające się lub złożone cukry wchodzą w skład błonnika obecnego w pełnych ziarnach, owocach, warzywach i roślinach strączkowych.

Biorąc pod uwagę tę klasyfikację, dowody naukowe wskazują, że dieta o niskim indeksie glikemicznym (bez cukrów prostych) zmniejsza glikemię na czczo i po posiłku oraz zwiększa wrażliwość na insulinę.

Dlatego ważne jest, aby priorytetowo traktować spożywanie warzyw, owoców, orzechów i roślin strączkowych. A to dlatego, że błonnik działa jako czynnik ochronny przed cukrzycą ciążową. To samo dotyczy białek pochodzenia roślinnego, obecnych w roślinach strączkowych, takich jak ciecierzyca i soczewica.

Eksperci zalecają także regularną aktywność fizyczną, zarówno przed ciążą, jak i w jej trakcie.

Podsumowanie rozważań o mitach żywieniowych w czasie ciąży

Ważne jest, aby zawsze analizować i sprawdzać informacje krążące w Internecie. Porozmawiaj ze swoim dietetykiem, aby obalić najczęstsze mity na temat jedzenia w czasie ciąży. Doradzi Ci on nawet, które pokarmy są dla Ciebie najbardziej korzystne.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Julio Basulto. (2015) Mamá come sano. Barcelona: Editorial De bolsillo. 1ª edición. 
  • AESAN (Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición). (2019) Recomendaciones de consumo de pescado por presencia de mercurio. 
  • Ávila Turcios, D.M; Hernández Moreno, A.; Kyriakos, G.; Alejo Ramos, M.; Ballesteros Pomar, M. D.; Aguado García, R. et al. (2014) Diabetes gestacional: prevalencia y complicaciones maternofetales asociadas en la población seguida en atención especializada en el complejo asistencial universitario de León. Av Diabetol, 30:212. 
  • Fundación para la diabetes. Diabetes gestacional. [Consultado el 2 de junio de 2020] Disponible en: https://www.fundaciondiabetes.org/general/441/diabetes-gestacional
  • Zhang, C.; Rawal, S; Seng Chong, S. (2016) Risk factors for gestational diabetes: Is prevention possible. Diabetologia: 59(7): 1385-90. 
  • Mahajan, A, Donovan, L.  E.; Valee, R.; Yamamoto,J. M. (2019) Evidence-based nutrition for gestational diabetes mellitus. Curr Diab Rep, 19(10): 94. 
  • Filardi, T.; Panimolle, F.; Crescioli, C.; Lenzi,A. Morano, S. (2019) Gestational diabetes mellitus: the impact of carbohydrate quality in diet. Nutrients, 11(7): 1549. 

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.