Odstawianie dziecka od piersi - przepisy na pierwsze potrawy

Odstawianie dziecka od piersi i wprowadzanie pokarmów stałych to nie lada wyzwanie. Z pomocą przychodzą te smaczne i ciekawe przepisy na posiłki.
Odstawianie dziecka od piersi - przepisy na pierwsze potrawy

Ostatnia aktualizacja: 17 lipca, 2021

Odstawianie dziecka od piersi jest dość stresującym momentem dla matki jak i dla dziecka. Często oznacza wprowadzanie pierwszych stałych pokarmów u niemowląt, a to może wywołać bunt u naszego malucha. Warto rozpocząć od pokarmów, które zachęcą dziecko do próbowania nowych smaków.

Podane w poniższym artykule przepisy, na pewno zasmakują Twojemu dziecku!

Odstawianie dziecka od piersi – pierwsze pokarmy stałe

Zazwyczaj już po pierwszych sześciu miesiącach karmienia dziecka wyłącznie piersią możesz zacząć stopniowo wprowadzać do jego diety pokarmy uzupełniające. Tradycyjnie przeciery warzywne lub owocowe są najpopularniejszą opcją.

Jednak coraz więcej rodzin decyduje się także na podawanie dziecku niezmiksowanych kawałków ugotowanych warzyw i owoców.  Poniżej dowiesz się, jak do tego podejść oraz jak zacząć wprowadzać pokarmy stałe do diety dziecka.

Odstawianie od piersi: inny sposób wprowadzania pokarmów

Nowa metoda wprowadzania pokarmów polega na podawaniu niemowlętom jedzenia w małych kawałkach, ale na tyle dużych aby mogły je chwycić rękami. Rozpoczęcie tej metody jest wskazane po około 6-8 miesiącu życia.

Najpierw należy jednak ocenić czy dzieci mogą samodzielnie:

  • Utrzymać swoją głowę w górze w pozycji pionowej.
  • Koordynować ręce, oczy i usta, aby widzieć, chwytać i jeść pokarm samodzielnie.
  • Połykać pokarmy stałe, nie krztusząc się i nie wypluwając.

Ta metoda jest niezwykle korzystna. Pozwala na szybszy rozwój koordynacji i samodzielności dziecka. Ponadto maluch będzie mógł jadać te same pokarmy, co reszta rodziny, unikając sztucznych produktów przeznaczonych wyłącznie dla niemowląt, które zwykle zawierają dodatek cukru i niewielką wartość odżywczą.

Taka dieta niemowląt jest zdrowa, urozmaicona i kompletna pod względem wartości odżywczych. Ponadto pozwala dziecku samodzielnie regulować ilość zjadanego produktu. Maluch jedząc we własnym tempie będzie sam wiedział kiedy poczuje się nasycony.

Odstawianie dziecka od piersi: czy małe dzieci mogą jeść stały pokarm?

W zasadzie tak, z wyjątkiem kilku produktów, które są odradzane ze względu na ryzyko zadławienia. Są to zazwyczaj pokarmy, których niemowlęta nie mogą dobrze chwycić rękami przed osiągnięciem dziewiątego miesiąca życia ze względu na ich kształt.

Pestki oraz małe, okrągłe i twarde produkty nie są zalecane. Małe dzieci nie mają jeszcze zdolności chwytania przedmiotów samymi palcami i może to prowadzić do zadławienia.

Zanim jednak dowiesz się, których pokarmów należy unikać, musisz przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa, takich jak:

  • Osoba dorosła musi zawsze być obecna, aby obserwować dziecko i działać tak szybko, jak to możliwe, jeśli dziecko ma problem z przełknięciem.
  • Unikaj wszelkich rozrywek, takich jak telewizja i gry – dziecko powinno być skupione na jedzeniu.
  • Dziecko musi poprawnie siedzieć, nie opierać się, przechylać na boki ani nie leżeć na plecach.
  • Nikt nie może wkładać jedzenia do ust dziecka; maluch musi to robić sam, nawet jeśli zajmuje mu to dużo czasu.

Odstawianie dziecka od piersi – ciąg dalszy

Odstawianie dziecka


Oto pokarmy, których nie należy raczej podawać dzieciom na tym etapie karmienia:

  • Całe orzechy, takie jak orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, pistacje i orzechy brazylijskie, nasiona i orzeszki ziemne przed ukończeniem trzeciego roku życia. W międzyczasie dziecko może je jeść mielone, na przykład w pastach do smarowania (można je rozsmarować na chlebie lub użyć jako składnika przepisu). Upewnij się że dziecko nie cierpi na alergię.
  • Żadnych słodyczy i smakołyków dla dorosłych takich jak chipsy, dopóki dzieci nie osiągną piątego roku życia, ponieważ zjadane są jednym kęsem, a umiejętności połykania i żucia niemowląt są słabo rozwinięte, co zwiększa ryzyko zachłyśnięcia. Ponadto warto promować zdrowsze, pełnowartościowe pokarmy.
  • Okrągłe produkty spożywcze, takie jak fasola, groszek, wiśnie, jagody, oliwki i winogrona. Co więcej, niektóre z nich mają pestki. Jeśli chcesz podać je dziecku, należy wcześniej usunąć pestki i ogonki, a następnie pociąć owoce na małe kawałki.
  • Kiełbasy i parówki, ponieważ ich rozmiar jest podobny do dróg oddechowych niemowląt – źle przeżute mogą prowadzić do zadławienia.
  • Twarde pokarmy, takie jak surowe marchewki i jabłka lub popcorn – mogą prowadzić do zadławienia.
  • Chrupiące tosty lub krakersy i paluszki chlebowe – dziecko może poranić sobie dziąsła kruchymi produktami
  • Surowe warzywa, takie jak między innymi: papryka, cebula, pomidor i seler.

 

Możesz  uzupełnić karmienie piersią kilkoma produktami i przepisami, które są bogate w składniki odżywcze. Poniżej odkryjesz kilka zdrowych przepisów dla dzieci.

Przepisy na warzywa

Cukinia pokrojona w kostkę

Składniki:

  • Cukinia.
  • Rozmaryn – świeży lub suszony.
  • Pieprz – odrobina.
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Przygotowanie:

  • Najpierw umyj i pokrój w kostkę cukinię.
  • Umieść ją na naczyniu do pieczenia, a następnie dodaj trochę oleju i przypraw.
  • Piec w temperaturze 350 ° F przez 40-45 minut, aż kawałki będą miękkie.

Plastry dyni i pasta z oliwek

 

Składniki:

  • Dynia (Hokkaido, piżmowa, zwyczajna).
  • 250 g czarnych oliwek.
  • 40 ml oliwy z oliwek.
  • 1 ząbek czosnku.
  • Pietruszka.

Przygotowanie:

  • Obierz dynię i usuń z niej pestki.
  • Pokrój ją w cienkie plasterki i podsmaż z obu stron na patelni lub upiecz w piekarniku.
  • W międzyczasie zmiksuj czarne oliwki z oliwą i pozostałymi składnikami.
  • Gdy skończysz, rozprowadź pastę z oliwek na plasterkach dyni.

Przepisy na rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są głównym źródłem białka roślinnego, zwłaszcza u dzieci które nie spożywają mięsa. Chociaż są również źródłem żelaza, ich wchłanianie jest niższe ze względu na zawarte w nich fityniany.

Można je jednak dezaktywować i poprawić stopień wchłaniania żelaza przez namaczanie, gotowanie lub kiełkowanie. Dodatkowo należy do nich dodać źródło witaminy C (takie jak pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, ananasy i kiwi), co zwiększa przyswajalność tego składnika.

Hummus marchewkowy

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy lub innej gotowanej rośliny strączkowej (fasola, soczewica, groch).
  • 150 g marchwi.
  • 1 łyżka tahini (krem sezamowy).
  • Olej.
  • Kminek (opcjonalnie).
  • Sól.
  • Papryka pieczona bez skórki.

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki i dodawaj stopniowo olej, aż uzyskasz kremową konsystencję. Podawaj jako pastę do chleba lub bułki.

Krem z gruszki i jogurtu 

Składniki:

  • 300 g groszku świeżego.
  • 600 ml bulionu warzywnego.
  • 1 jogurt naturalny.
  • Liście mięty (do smaku).
  • Olej.

Przygotowanie

  • Ugotuj groszek w bulionie warzywnym.
  • Zmiksuj go na krem wraz z pozostałymi składnikami.
  • Możesz udekorować zupę odrobiną oliwy z oliwek extra virgin i kilkoma kawałkami szynki. Podawaj z bułeczką lub kawałkiem chleba.

Przepis na ryby

Pulpety z morszczuka i batatów

Składniki:

  • 200 g morszczuka bez skóry i ości.
  • 1 średni słodki ziemniak.
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

 

Przygotowanie:

  • Po pierwsze upiecz słodkiego ziemniaka w temperaturze 350 ° F (180 C) przez około 35-40 minut.
  • Sprawdź, czy są dobrze upieczone, przekłuwając je nożem. Odstaw do przestudzenia.
  • Następnie gotuj morszczuka przez pięć minut.
  • Bataty przełóż do miski i rozgnieć widelcem na papkę
  • Usuń ości i skórkę ryby, a następnie wymieszaj ze słodkimi ziemniakami, aż dobrze się połączą. Dodaj trochę oleju, aby zwiększyć przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.Z ciasta zrobić niewielkie kulki.
  • Podsmaż je na patelni na odrobinie oleju lub upiecz w piekarniku.
Dziecko w trakcie jedzenia

Jak włączyć orzechy do diety dziecka bez ryzyka zadławienia?

Koktajl orzechowo-bananowy

Składniki:

  • 1 łyżka masła orzechowego.
  • Mielony cynamon.
  • 1 do 2 średnich bananów.
  • 1 szklanka mleka lub napoju migdałowego.

Przygotowanie:

  • Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

Kulki energetyczne

Dla dzieci powyżej 1 roku życia. Zapewnią im wystarczającą ilość energii do dalszej zabawy w ciągu dnia i zastąpią słodycze.

Składniki:

  • 6 daktyli.
  • 1 łyżka masła orzechowego lub z orzechów nerkowca.
  • 100 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich.
  • Niesłodzone ciemne kakao.
  • Płynny olej kokosowy (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  • Koniecznie namocz daktyle na minimum godzinę przez przygotowaniem.
  • Następnie pozbądź się pestek.
  • Dodaj wszystkie składniki do miski i zmiksuj je w malakserze. Jeśli jest to zbyt trudne, dodaj trochę oleju kokosowego do mikstury.
  • Na koniec ulep kulki z powstałego ciasta, a następnie obtocz je w odrobinie kakao.

Podawanie pokarmów stałych i odstawianie dziecka od piersi jest całkowicie bezpieczne i wymaga jedynie odrobiny wyobraźni. Dużą zachętę dla dziecka stanowi prezentacja pokarmu. Twoje dziecko w ten sposób nie tylko nauczy się zdrowo się odżywiać, ale także rozwinie zdolności motoryczne i odkryje znaczenie wspólnych rodzinnych posiłków.

To może Cię zainteresować ...
Czy antybiotyki są skuteczne przeciwko wirusom?
Jesteś Mamą
Przeczytaj na Jesteś Mamą
Czy antybiotyki są skuteczne przeciwko wirusom?

Antybiotyki są niezwykle przydatne przy leczeniu chorób bakteryjnych. Czy są jednak skuteczne również przy infekcjach wirusowych? Dowiedz się więce...