Pieczenie - dziecinnie proste przepisy na ciastka

25 Lipiec, 2020
 

Szukasz sposobu na wspólne i kreatywne spędzanie czasu z rodziną? Pieczenie to idealny pomysł na rodzinne popołudnie. W ten sposób nie tylko zaangażujesz wszystkich domowników, ale także nauczysz Twoje dzieci cennych umiejętności, co z pewnością wpłynie na ich kreatywność.

Poniżej znajdziesz cztery przepisy na ciastka, które możesz przygotować z dziećmi w domu. Od teraz pieczenie stanie się zabawne, łatwe i smaczne!

Jeśli nie masz w planach rodzinnych wypadów popołudniowe pieczenie czy gotowanie w domu to świetna alternatywa. Kiedy Twoje dzieci pomagają w przygotowaniu rodzinnych posiłków nie tylko się przy tym bawią, lecz również rozwijają swoją kreatywność.

Wzbudza to ich zainteresowanie, jak i motywuje do próbowania nowych rzeczy. A na koniec, co najważniejsze, pozwala spędzać cenny czas z rodzicami. Czynności mieszania, formowania i dekorowania ciasteczek ucieszą każde dziecko. Te przepisy są wyjątkowo łatwe do wykonania razem z maluchami.

Pieczenie: na początek ciasteczka maślane

Składniki:

  • 1 1/4 masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • Skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 1 1/3 szklanki mąki
    Przepisy na ciastka
 

Dekoracja:

  • Formy do ciastek o różnych kształtach
  • Kolorowe posypki lub jadalne konfetti
  • Czekolada w kawałkach
  • Krem
  • Roztopiona czekolada
  • Drobno posiekane orzechy
  • Cukier puder

Przygotowanie:

Na początku przypomnij swoim pociechom, by umyły. Roztopione masło, cukier, esencję waniliową i skórkę z cytryny lub pomarańczy dodaj do dużej miski i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę. Umożliwienie dzieciom mieszania składników dłońmi sprawi, że zabawa będzie jeszcze przyjemniejsza. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę.

W międzyczasie posyp stół mąką, a tuż przed wyjęciem ciasta z lodówki nastaw piekarnik na 350 stopni.

Wyjmij ciasto i połóż na blacie. Użyj foremki do ciastek aby stworzyć zabawne wzory i połóż je na przygotowanej wcześniej blaszce. Pamiętaj, że ciasteczka zwiększą swoją objętość w piekarniku, więc nie umieszczaj ich zbyt blisko siebie. Piecz przez 15 minut w temperaturze 350 stopni.

Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blaszce. W międzyczasie przygotuj składniki do dekoracji. Gdy ciastka ostygną Twoje dzieci mogą dać upust swojej kreatywności i artystycznym zdolnościom dekorując je według uznania.

Ciasteczka owsiane – czasami pieczenie można pominąć

Składniki:

  • Czekolada
  • 2 1/2 szklanki płatków owsianych

Przygotowanie:

Podgrzej czekoladę w kuchence mikrofalowej aby ją stopić – około 30 sekund. Możesz również umieścić ją w metalowej misce i roztopić nad garnkiem z wrzącą wodą. W takim przypadku mieszaj czekoladę, aż całkowicie się rozpuści. Następnie wymieszaj ją z płatkami owsianymi.

Pieczenie ciastek w domu
 

Wyłóż blaszkę papierem. Za pomocą łyżki wyłóż ciasto. Użyj tej samej łyżeczki, aby nadać ciastkom okrągły kształt. Następnie umieść blaszkę w lodówce, aby czekolada stwardniała.

Te ciasteczka są świetną opcją na przekąskę, ponieważ szybko zaspokoją głód Twojego malucha. Możesz również podać je na deser. Bez wątpienia cała Twoja rodzina pokocha ten prosty, lecz jakże smaczny przepis.

Pieczenie tęczowych ciasteczek

Składniki:

  • 1 1/4 masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • Barwniki do żywności

Przygotowanie:

Umieść cukier i masło lub margarynę w misce. Dobrze wymieszaj w celu uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj skórkę cytrynową lub pomarańczową i 1 jajko – mieszaj aż dobrze się ze sobą połączą.

Stopniowo dodawaj mąkę mieszając, aż wszystko będzie dokładnie wymieszane. W ten sposób otrzymasz gładkie i miękkie ciasto. Podziel je na kilka porcji, zgodnie z liczbą dostępnych opcji kolorystycznych. Następnie dodaj kilka kropli barwnika spożywczego do każdej porcji.

Ugniataj każdą porcję ciasta tak, aby uzyskała jednolity kolor. Najprawdopodobniej będziesz musiała umyć ręce przed przejściem do kolejnej porcji ciasta, aby uniknąć mieszania kolorów. Zawiń każdą część osobno w folię i odstaw na godzinę do lodówki.  

Nie zapomnij podgrzać piekarnika do temperatury 325 stopni przed wyjęciem ciasta z lodówki. Wyjmij ciasto i ułóż każdą porcję osobno. Pozwól dzieciom formować ciasteczka w dowolnym kształcie – za pomocą rąk, foremek lub innych przyborów kuchennych. Mogą również łączyć różne kolory, aby stworzyć wielokolorowe ciasteczka.

Umieść ciasteczka na posmarowanej masłem i posypanej mąką formie i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Pamiętaj, aby przechowywać je w szczelnym pojemniku.

 

Ciasteczka z nadzieniem

Składniki:

  • Ciasto na ciasteczka (przepis na ciasteczka z masłem)
  • Kawałki czekolady mlecznej – jeśli chcesz uzyskać mocniejszy aromat możesz użyć ciemnej czekolady
  • Cynamon i cukier (można zastąpić go miodem)

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto z masłem. Przygotuj kulki o rozmiarach piłek golfowych i zrób w każdej z nich małą dziurę palcem. Wypełnij otwory kawałkami czekolady, a następnie zlep ciasto.

Zasyp kulki ciasta cynamonem i cukrem i upewnij się, że są pokryte w całości. Umieść ciasteczka na posmarowanym masłem papierze przyciskając je delikatnie w celu otrzymania bardziej płaskiego kształtu.

Piecz przez 15 do 20 minut w temperaturze 350 stopni. Poczekaj aż ostygną i podawaj je z sokiem, lemoniadą lub szklanką mleka.