Zielone warzywa liściaste i ich znaczenie podczas ciąży

Dowiedz się, dlaczego w czasie ciąży tak ważnym składnikiem diety są zielone warzywa liściaste!
Zielone warzywa liściaste i ich znaczenie podczas ciąży
Silvia Zaragoza

Napisane i zweryfikowane przez dietetyczka Silvia Zaragoza.

Ostatnia aktualizacja: 21 grudnia, 2022

Czy wiesz, że potrzeby żywieniowe kobiety znacząco rosną w czasie ciąży? Dlatego właśnie lekarze zalecają zielone warzywa liściaste i przepisują suplementy diety, takie jak kwas foliowy, gdy nie można pokryć jego zapotrzebowania standardową żywnością.

Jest to witamina, która bierze udział w rozwoju przyszłego dziecka, dlatego niezmiernie ważne jest, aby przyjmować ją codziennie przez 9 miesięcy ciąży. Z tego też powodu chcemy wyjaśnić, dlaczego tak ważne są zielone warzywa liściaste i ich regularne spożywanie podczas ciąży.

Kwas foliowy należy do rodziny witamin z grupy B i jest rozpuszczalny w wodzie. Ponadto odpowiada za tworzenie ciałka żółtego, które umożliwia prawidłowy rozwój płodu. Bierze również udział w syntezie DNA i podziale komórek, dlatego tak włąśnie niezbędne jest zaspokojenie codziennego zapotrzebowania organizmu kobiety na ten właśnie składnik.

Wady rozwojowe płodu – główny powód, dla którego warto spożywać zielone warzywa liściaste podczas ciąży

Powstanie i zamknięcie cewy nerwowej powstałej podczas wzrostu płodu jest niezbędne, aby uniknąć problemów natury neurologicznej i rozszczepu kręgosłupa. Odpowiednio objawiają się one brakiem zdolności koordynacji i myślenia, a także trudnościami w chodzeniu. W konsekwencji istnieje też zwiększone ryzyko poronienia.

Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy jest brak kwasu foliowego występującego w zielonych warzywach liściastych. Ponadto lekarz najprawdopodobniej zaleci suplementację 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie jako środek zapobiegawczy.

Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego

Chociaż najbardziej znany rodzaj niedokrwistości jest spowodowany brakiem żelaza, to jednak niedobory witaminy B9 i B12 są jednak główną przyczyną niedokrwistości megaloblastycznej. Objawia się to wzrostem wielkości czerwonych krwinek i spadkiem ich intensywnego, czerwonego koloru.

W efekcie zjawisko to ogranicza transport tlenu i krwi do tkanek. Objawia się to dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak biegunka, obrzęk języka z powodu stanu zapalnego i utrata apetytu.

Dodatkowo witaminy B6 i B12 zapobiegają gromadzeniu się homocysteiny we krwi. Homocysteina jest białkiem pochodzącym z metabolizmu metioniny, a jej nadmiar wiąże się ze zwiększonym ryzykiem dla układu sercowo-naczyniowego.

Inne powody, dla których warto jeść zielone warzywa liściaste podczas ciąży

Chociaż wady cewy nerwowej i anemia są najbardziej znanymi negatywnymi skutkami niedoboru witaminy B9, istnieją także dowody na inne negatywne konsekwencje tego stanu rzeczy. Wyniki badania przeprowadzonego w Chinach pozwalają twierdzić, że suplementacja i przyjmowanie tej witaminy przez 12 tygodni zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu.

W wyniku pojawienia się tych patologii wiele krajów zdecydowało się na dodatkowe wzbogacanie żywności. Jednak niektóre nadal tego nie robią. I to właśnie w nich zaobserwowano związek z pojawieniem się astmy u dzieci.

Z tego powodu naukowcy postanowili przeprowadzić badania w kraju, który stosuje tę praktykę wzbogacania żywności, takim jak na przykład Stany Zjednoczone.

Chociaż astma występowała tutaj rzadziej, należy podkreślić, że jest to choroba układu oddechowego związana z czynnikami genetycznymi i środowiskowymi, które mogą zmienić wyniki końcowe. Dlatego konieczne są badania przeprowadzone w lepszym środowisku kontrolnym.

Ponadto brak kwasu foliowego wiąże się też z podwyższonym ciśnieniem krwi lub stanem przedrzucawkowym. Zwykle jest to problem wieloczynnikowy, na który wpływają na przykład historia rodzinna, wiek powyżej 35 lat, otyłość i ciąża mnoga.

Jednak zwiększenie spożycia kwasu foliowego pomaga zmniejszyć jego występowanie po suplementacji 4 mikrogramami dziennie przez 3 miesiące.

Jak włączać zielone warzywa liściaste do codziennej diety?

Skoro już znasz już powyższe informacje, dlaczego nie spróbować włączyć do swojej diety większej ilości warzyw? Oto kilka pomysłów i wskazówek, które warto zastosować w praktyce. Pamiętaj, że ta grupa żywności to podstawa zdrowej diety.

Czy kiedykolwiek myślałaś o przygotowaniu sałatki z innych liści niż sałata i endywia? W sklepie spożywczym lub na targu znajdziesz szeroki wybór produktów, takich jak sałata lodowa, rukola, szpinak i endywia. Dodaj do nich puszkę ryby w oliwie z oliwek, pomidorach, marchew, selera lub rzodkiewkę.

Możesz nawet dodać kilka plasterków pomarańczy lub mango albo posiekane truskawki i trochę orzechów lub rodzynek, aby uzyskać wyjątkowe danie pełne składników odżywczych. Albo też zrób trochę gotowanej na parze botwiny lub brokułów, a następnie podsmaż je z odrobiną czosnku i papryki lub posiekanymi migdałami z pietruszką i skórką z cytryny.

Dodatkowo płatki owsiane zawierają również kwas foliowy i można je spożywać codziennie. W gulaszu z ciecierzycy lub soczewicy z warzywami są naprawdę pyszne! Możesz też zrobić ugotowane płatki owsiane z mlekiem lub mleko roślinne z laską cynamonu i skórką z cytryny. Więc na co jeszcze czekasz?


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Salas-Salvadó, J; Bonada Sanjaume, A; Trallero CAsañas, R; Saló Solà, ME; Burgos Peláez, R (2014) Nutrición y Dietética Clínica. 3ª edición (Barcelona) Editorial EL Servier.
  • Llamas Centeno,M J; Miguélez Lago, C (2016) Folic acid: Primary prevention of neural tube defects. Literature Review. Arch Esp Urol, 69(2): 73-83.
  • van Gool, J D; Hirche, H; Lax, H; De Schaepdrijver, L (2018) Folic acid and primary prevention of neural tube defects: A review. Reprod Toxicol, 80:73-84.
  • Radziejewska, A; Chmurzynska, A (2019) Folate and choline absorption and uptake: Their role in fetal development. Biochimie, 158: 10-19.
  • Green, R; Datta Mitra, A (2017) Megaloblastic Anemias: Nutritional and Other Causes. Med Clin North Am, 101(2): 297-317.
  • Djuric, D; Jakovljevic, V; Zivkovic,V; Srejovic, I (2018) Homocysteine and homocysteine-related compounds: an overview of the roles in the pathology of the cardiovascular and nervous systems. Can J Physiol Pharmacol, 96(10): 991-1003.
  • Liu, X; Lv, L; Zhang, H; ZhaoN; Qiu, J; Xiaochun He,X et al (2016) Folic acid supplementation, dietary folate intake and risk of preterm birth in China. Eur J Nutr, 55(4): 1411-22.
  • Trivedi, M K; Sharma, S; Rifas-Shiman, S L; Camargo Jr, C A; Weiss, S T; Oken, E et al (2018) Folic Acid in Pregnancy and Childhood Asthma: A US Cohort. Clin Pediatr, 57(4): 421-27.
  • Zheng, L; Huang, J; Kong, H; Wang, F; ¡Su, Y; Xin, H(2020) The effect of folic acid throughout pregnancy among pregnant women at high risk of pre-eclampsia: A randomized clinical trial. Pregancy Hipertens, 19:253-58.
  • Bulloch, R E; Lovell, A L; B Jordan, V M; E McCowan, L M; D Thompson, J M; Wall, C R (2018) Maternal folic acid supplementation for the prevention of preeclampsia: A systematic review and meta-analysis. Paediatr Perinat Epedemiol, 32(4): 346-57.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.