Bioaktywne peptydy w mleku: co robią?

Dla niemowląt mleko jest czymś więcej niż samym tylko źródłem składników odżywczych. Wyraźnym przykładem jest tutaj fakt, że zawiera ono bioaktywne peptydy. Ich funkcją jest ochrona niemowlęcia przed mniej lub bardziej nieprzyjaznym środowiskiem, a jednocześnie bezpośrednie stymulowanie jego rozwoju.
 Bioaktywne peptydy w mleku: co robią?
Luz Eduviges Thomas-Romero

Napisane i zweryfikowane przez biochemiczka Luz Eduviges Thomas-Romero.

Ostatnia aktualizacja: 21 grudnia, 2022

Chociaż ludzie znają wartość odżywczą białek mleka, tak naprawdę niewiele wiedzą o wartości funkcjonalnej cennego składnika, jakim są bioaktywne peptydy pochodzące z fragmentacji takich białek.
Jednak w ciągu ostatniej dekady eksperci dostrzegli ich istotne biologiczne znaczenie. W naszym dzisiejszym artykule powiemy Ci więcej na ten temat.

Czym są bioaktywne peptydy?

Na początek, aby zrozumieć pochodzenie bioaktywnych peptydów, możesz wyobrazić sobie każde białko jako pociąg towarowy. W tych wyimaginowanych pociągach wagony odpowiadają aminokwasom. Ponadto w tym porównaniu występuje 20 różnych typów wagonów, a każdy pociąg może być tak długi, jak to tylko konieczne.

Tak więc liczba i kombinacja „wagonów” w każdym białku sprawia, że jest ono wyjątkowe. Kontynuując to samo ćwiczenie, fermentacja byłaby procesem demontażu tych pociągów. Peptydy to zatem fragmenty (krótsze lub dłuższe składy wagonów) powstałe w wyniku trawienia białek.

Należy zauważyć tutaj, że aktywność tych peptydów opiera się na ich składzie i powtarzalnej sekwencji aminokwasowej.

Jak powstają bioaktywne peptydy w mleku?

Jak omówiliśmy powyżej, peptydy są segmentami, które leżą nieaktywne w sekwencji oryginalnego białka. Proces trawienia uwalnia i aktywuje je do pełnienia różnych funkcji.

Matka i dziecko

Bioaktywne peptydy pochodzą z białek mleka i mogą powstawać zarówno przez działanie enzymów trawiennych, jak i bakteryjnych. W związku z tym bardzo interesującym faktem jest to, że mleko matki zawiera oba te składniki:

  • Enzymy proteolityczne. Najbardziej widoczne są pepsyna, trypsyna i chymotrypsyna.
  • Ładunek mikrobiologiczny, który zawiera baterię z rodziny Lactobacillus. Ogólnie rzecz biorąc, wielkość tych aktywnych sekwencji może mieścić się w zakresie od dwóch do 20 reszt aminokwasowych.

Gdzie i jak działają bioaktywne peptydy?

Niektóre z bioaktywnych peptydów oddziałują bezpośrednio na przewód pokarmowy. Jednak inne działają w narządach obwodowych po wchłonięciu przez błonę śluzową jelita. Co więcej, eksperci wiedzą teraz, że ten sam peptyd może pełnić wiele różnych funkcji.

Funkcje bioaktywnych peptydów w mleku matki

Bioaktywne peptydy pochodzące z białek mleka wykonują szereg czynności wpływających na układ trawienny, hormonalny, sercowo-naczyniowy, odpornościowy i nerwowy.

W szczególności korzystny wpływ na zdrowie bioaktywnych peptydów obejmuje między innymi działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, przeciwzakrzepowe, przeciwnadciśnieniowe, immunomodulujące i opioidowe.

Efekty immunomodulujące

Karmienie piersią przenosi odporność bierną poprzez wiele czynników oraz uwalnianie z przewodu pokarmowego peptydów immunostymulujących pochodzących z białek surowicy. Na przykład są to następujące peptydy uwalniane przez trypsynę:

  • Pochodne β-kazeiny. Heksapeptyd z reszt aminokwasowych 54-59 i tripeptyd z reszt 60-62.
  • Pochodne alfa-laktoalbuminy. Tripeptyd o resztach 51-53.

Peptydy te stymulują aktywność fagocytarną ludzkich makrofagów i stymulują wybuch oksydacyjny przeprowadzany przez ludzkie leukocyty wielojądrzaste podczas walki z bakteriami.

Efekt przeciwutleniający

Noworodki, zwłaszcza wcześniaki, są podatne na stres oksydacyjny. Ponadto są jeszcze bardziej podatne na niego w chorobach związanych z wcześniactwem. Tak jest w przypadku martwiczego zapalenia jelit, przewlekłej choroby płuc i retinopatii wcześniaków (ROP).

Karmienie piersią

Mleko ludzkie zawiera wiele przeciwutleniaczy enzymatycznych i nieenzymatycznych, takich jak dysmutaza ponadtlenkowa, peroksydaza glutationowa, witaminy E i A oraz ß-karoten. Ponadto peptydy powstałe w wyniku trawienia białek mleka przez enzym pepsynę są silnymi przeciwutleniaczami, jak na przykład:

  • Pochodzące z kazeiny ß. Peptyd z siedmiu reszt 154-160 i peptyd z trzech reszt 169-173.
  • Pochodzące z kappa-kazeiny. Peptyd z sześciu reszt 31-36 i peptyd z sześciu reszt 53-58.

Proponowany mechanizm antyoksydacyjny tych peptydów polega przede wszystkim na wygaszaniu wolnych rodników przez struktury aminokwasowe reszt tryptofanu i tyrozyny.

Peptydy opioidowe

Matki karmiące piersią widzą, że ich dzieci uspokajają się po otrzymaniu mleka. Efekt ten przypisywany jest głównie obfitości tryptofanu, prekursora serotoniny, w białkach mleka.

Jednak peptydy opioidowe pochodzące z białek mleka również odgrywają rolę we wzorcach snu. Ponadto jest prawdopodobne, że peptydy te odgrywają znaczącą rolę w rozwoju i funkcjonowaniu przewodu pokarmowego niemowląt.

Działają one poprzez aktywację lub hamowanie receptorów opioidowych w ośrodkowym układzie nerwowym i tkankach obwodowych. Obejmuje to przewód pokarmowy, a także jelitowy układ nerwowy. Dotychczas eksperci przeanalizowali peptydy opioidowe pochodzące z β-kazeiny i alfa-laktoalbuminy, określane jako β-casomorfiny i alfa-laktofiny.

Działanie opioidowe kontroluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Innymi słowy, jest to motoryka przewodu pokarmowego, transport elektrolitów i wydzielanie płynów. Regulują również rozwój przewodu pokarmowego, m.in. ułatwiając produkcję i wydzielanie mucyny.

Ponadto opioidy te wywierają działanie przeciwbólowe, wywołują sen i sprzyjają adaptacji do stresu.

Peptydy bioaktywne przeciwdrobnoustrojowe

Co więcej, coraz większą liczbę bioaktywnych peptydów o szerokim działaniu przeciwdrobnoustrojowym pochodzących z laktoferyny oznaczono jako laktoferycyny.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Wada, Y., & Lönnerdal, B. (2014). Bioactive peptides derived from human milk proteins—mechanisms of action. The Journal of nutritional biochemistry, 25(5), 503-514.
  • Korhonen, H. J. T., & Pihlanto, A. (2006). Bioactive peptides: Production and functionality. International Dairy Journal, 16, 945–960.
  • Clare, D. A., & Swaisgood, H. E. (2000). Bioactive milk peptides: A prospectus. Journal of Dairy Science, 83, 1187–1195.
  • López-Expósito, I., & Recio, I. (2006). Antibacterial activity of peptides and folding variants from milk proteins. International Dairy Journal, 16, 1294–1305.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.