Nietolerancja glutenu - czy jest ona dziedziczna?

Nietolerancja glutenu, alergia czy celiakia- wszystkie te choroby mają związek z glutenem. Dowiedz się więcej na temat ich podłoża.
Nietolerancja glutenu - czy jest ona dziedziczna?
Olga Carbajo

Napisane i zweryfikowane przez biolog Olga Carbajo.

Ostatnia aktualizacja: 21 grudnia, 2022

Nietolerancja glutenu lub celiakia to schorzenie związane z problemem trawienia białka zwanego glutenem. U niektórych osób produkty bogate w ten związek mogą powodować dolegliwości żołądkowe. W tym artykule wyjaśnimy różnice między kilkoma popularnymi zaburzeniami związanymi z glutenem.

Czytaj dalej i dowiedz się więcej!

Czy nietolerancja glutenu może być dziedziczna?

Nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu jest nieuleczalną chorobą, która dotyka 1% światowej populacji. Istnieje wiele jej typów oraz odmiennych zaburzeń związanych z glutenem, takich jak między innymi:

  • Typowa nietolerancja glutenu, czyli celiakia.
  • Nadmierna wrażliwość na gluten bez objawów celiakii.
  • Alergia pokarmowa.

Leczenie tych zaburzeń różni się w zależności od podłoża choroby. Zazwyczaj wymagane jest bezwzględne stosowanie diety bezglutenowej. W większości przypadków objawy ustąpią, a uszkodzenia nabłonka jelita można cofnąć. Obserwują objawy możesz wykryć, które z tych zaburzeń możesz mieć ty lub twój maluch. Więc jaka jest różnica między tymi zaburzeniami?

 

Co to jest gluten?

Gluten

Gluten, gluteniny i prolaminy to najpopularniejsze białka występujące w zbożach, a głównie w pszenicy. Glutenina to białko, które nadaje mące elastyczność i puszystość ciasta, dlatego jest popularnym dodatkiem w przemyśle spożywczym. W przypadku pszenicy glutenina stanowi 85% składu jej białek.

Nietolerancja glutenu i choroby dziedziczne

Wrażliwość na gluten bez celiakii

Schorzenie to ma wiele objawów wspólnych z celiakią, więc często są ze sobą mylone. Obie choroby mogą powodować biegunkę lub zaparcia, skurcze, bóle kości i stawów oraz zmęczenie. Wrażliwość na gluten nie ma elementu genetycznego i nie ma takich samych biomarkerów, jak inne choroby autoimmunologiczne związane z glutenem.

Podobieństwo objawów tej choroby do celiakii, utrudnia jej rozpoznanie, chociaż leczenie jest takie samo: dieta bezglutenowa. Jednak dopiero w 2012 roku zaburzenie zostało ostatecznie sklasyfikowane jako odrębne od typowej wrażliwości na gluten.

Objawy mogą pojawić się po 48 godzinach od spożycia produktu zawierającego gluten i utrzymywać się przez dłuższy czas.

 

Celiakia lub nietolerancja glutenu

Z drugiej strony nietolerancja glutenu i alergia na pszenicę to choroby z podłożem uwarunkowaniem genetycznie. Choroby te identyfikuje się za pomocą analizy DNA, lokalizując biomarkery odpowiedzialne za każdą z nich.

Nietolerancja glutenu może mieć poważne konsekwencje dla przewodu pokarmowego chorego. Jest dość groźna u dzieci, ponieważ wpływa na kosmki jelitowe i utrudnia wchłanianie składników odżywczych.

Może to opóźniać wzrost, powodować krzywicę, niedożywienie, anemię, gwałtowne zachowania i wahania nastroju. Skutkuje to chronicznym niedożywieniem, uszkadzającym jelito cienkie. Ponadto objawy mogą pojawić się z opóźnieniem utrudniając diagnozę.

 

Alergia na pszenicę

Dzieci jedzą ciasta

Alergia na pszenicę jest chorobą dziedziczną, która objawia się reakcja alergiczną na pszenicę i jej pochodne. Chociaż niektóre objawy pasują do objawów celiakii (np. biegunka i skurcze jelit), nie mają tych samych biomarkerów, co nietolerancja glutenu.

Specyficzne objawy alergii na pszenicę są związane z procesem alergicznym. Na przykład w jamie ustnej występuje obrzęk lub swędzenie, trudności w połykaniu i oddychaniu oraz pokrzywka.

 

Ta reakcja alergiczna jest wywoływana przez wszystkie białka obecne w pszenicy, nie tylko przez gluteninę. Podsumowując, identyfikacja biomarkerów genetycznych nadaje chorobie element dziedziczny.

Wnioski

Celiakia to choroba autoimmunologiczna spowodowana nietolerancją glutenu. Aby zidentyfikować tę chorobę, lekarze wykonują test genetyczny i jego obecność w rodzinach. Innymi słowy, nietolerancja glutenu ma element dziedziczny.

Jednak mutacja genetyczna może być również spontaniczna i nierozwinięta lub wykazywać objawy w okresie dojrzewania lub dorosłości. Obecnie znamy geny, które mogą powodować celiakię, ale naukowcy wciąż badają, jak one działają.

To może Cię zainteresować ...
W jaki sposób dieta wegańska wpływa na mleko matki?
Jesteś Mamą
Przeczytaj na Jesteś Mamą
W jaki sposób dieta wegańska wpływa na mleko matki?

Dieta wegańska wpływa na mleko matki, dlatego, jeśli jesteś weganką, pamiętaj, by brać niezbędne suplementy. Ogólnie jednak możesz ją bezpiecznie s...


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Gluten Intolerance Group. (5 de marzo de 2018). Enfermedad celíaca, sensibilidad al gluten no celíaca o alergia al trigo:¿cuál es la diferencia? [Artículo en web]. Recuperado de: www. gluten.org
  • Mayo Clinic. (20 noviembre 2018). Alergia al trigo [artículo en web]. Recuperado de: www.mayoclinic.org
  • Fernando del Rosario, J. (Septiembre 2012). La enfermedad celíaca [artículo en web]. Recuperado de: www.kidshealth.org

Treści zawarte na stronie Jesteś Mamą służą wyłącznie celom edukacyjnym i informacyjnym. W żadnym wypadku nie zastępują one diagnozy, porady lub leczenia u specjalisty. W razie wątpliwości najlepiej skonsultować się z zaufanym specjalistą.