Pokarmy wzmacniające układ odpornościowy - poznaj najlepsze z nich!

28 października, 2019

Ćwiczenia fizyczne wzmacniają ciało, ale oprócz tego należy spożywać odpowiednie pokarmy wzmacniające układ odpornościowy. Nie zapominaj, że to, co jesz, decyduje o tym, czy będziesz zdrowa, czy też będziesz cierpiała z powodu wielu chorób.

Zdrowe nawyki odgrywają kluczową rolę w utrzymywaniu dobrego stanu fizycznego i psychicznego, bez względu na Twój wiek. Regularne ćwiczenia i zrównoważona dieta bez udziału przetworzonych produktów spożywczych uchroni Cię przed wystąpieniem różnych schorzeń. Czytaj dalej, aby poznać pokarmy wzmacniające układ odpornościowy.

Układ odpornościowy chroni organizm przed infekcjami, wirusami lub bakteriami, które mogą wywołać poważne problemy zdrowotne. Kiedy działa we właściwy sposób, od razu reaguje na czynniki zakaźne, które mogą go zaatakować.

Pokarmy wzmacniające układ odpornościowy to doskonały środek zapobiegawczy, który pomoże Ci przygotować Twój organizm do walki z patogenami. Poniżej przedstawimy pięć pokarmów wzmacniających układ odpornościowy, które z pewnością wpłyną pozytywnie na Twój stan zdrowia.

Pokarmy wzmacniające układ odpornościowy

1. Owoce i warzywa

Aby wspomóc układ immunologiczny, najlepiej jest wybrać cytrusy. Pomarańcze, cytryny i grejpfruty posiadają duże ilości witaminy C, która poprawia przyswajanie żelaza. Oprócz tego znajdziesz w nich antyoksydanty i kwas foliowy. Właśnie dlatego pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji, zwłaszcza zimą.

Cytrusy i granaty - pokarmy wzmacniające układ odpornościowy

Wybierając pokarmy wzmacniające układ odpornościowy warto postawić także na wielokolorowe warzywa, które można dodać do każdego posiłku. Im bardziej zróżnicowane warzywa, tym lepiej dla Twojego ciała.

Warzywa zawierają duże ilości mikroskładników, między innymi cynku, żelaza, selenu, miedzi i innych kluczowych substancji, jak choćby beta-karoten. Oprócz tego są bogate w witaminy A, B6, E i C.

2. Probiotyki lub produkty fermentowane

Jeśli chcesz wzmocnić układ odpornościowy, powinnaś starczyć mu żywe kultury bakterii. Probiotyki poprawiają działanie flory bakteryjnej, a tym samym regulują działanie układu pokarmowego.

Właściwą ilość probiotyków, które wspomagają florę bakteryjną, znajdziesz w jogurcie, kefirze i niektórych rodzajach sera. Dzięki nim Twój brzuch będzie gotowy na ataki szkodliwych bakterii. Oprócz tego pomogą zwalczać skutki nadmiernego spożywania leków, które zazwyczaj szkodzą również dobrym bakteriom.

3. Zielona herbata

Zastąpienie kawy zieloną herbatą lub herbatą chińską może poprawić działanie układu immunologicznego. Wszystko dzięki EGCG, składnikowi o silnym działaniu, który znajdziesz w tych herbatach.

Oprócz tego zielona herbata zawiera katechiny. To doskonały antyoksydant, który chroni przed wystąpieniem niektórych chorób układu odpornościowego.

Najlepsze właściwości zdrowotne ma herbata zielona w liściach. Zalecane dzienne spożycie może być różne w zależności od osoby, ale nie powinno się jej pić w nadmiarze. Maksymalna ilość wynosi trzy filiżanki dziennie.

EGCG odnawia komórki i chroni je przez uszkodzeniami wywoływanymi na przykład przez stres i smog, jak również przez różne rodzaje bakterii i wirusów.

4. Kurkuma

To przyprawa o wielu wartościach odżywczych, którą znajdziesz w praktycznie każdej potrawie indyjskiej. Niesamowite korzyści, jakie niesie, są tak wspaniałe jak smak, który dodaje do jedzenia. Jest ceniona głównie za właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Jedząc potrawy z kuchni indyjskiej z pewnością zauważysz, że są lekkie i nie masz problemów z ich strawieniem. Zawdzięczasz to między innymi kurkumie.

Właśnie dlatego stanowi naturalne lekarstwo na problemy z trawieniem. Oprócz tego umożliwia detoks wątroby i wspomaga pracę serca.

5. Migdały

Jeśli chcesz wspomóc pracę swojego układu odpornościowego, z całego serca zalecamy spożywanie tych orzechów. Zawierają spore ilości witaminy E i wapnia. Dzięki temu wzmacniają skórę i kości oraz włosy i paznokcie.

Wystarczy, że zjesz dziesięć migdałów dziennie, by poprawiać stan krwinek czerwonych.

Migdały wysypujące się z miski

Migdały nadają się dla osób w każdym wieku i w każdym stanie fizycznym. Oprócz innych zalet chronią przed wystąpieniem anemii i pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Dodając migdały do diety dbasz o zdrowie całego organizmu.

Na sam koniec pragniemy przypomnieć, że nie wystarczy spożywać tych pięciu pokarmów. Twój organizm potrzebuje także ćwiczeń, odpoczynku i relaksu. Sztuka, muzyka i joga wpłyną pozytywnie na Twój umysł, ciało i ducha.