Witamina K i jej znaczenie podczas ciąży
Witamina K znajduje się głównie w zielonych warzywach liściastych, chociaż może być również wytwarzana endogennie poprzez działanie mikrobioty jelitowej. Dzisiaj przyjrzymy się, jak ważna jest witamina K podczas ciąży.
Witamina K jest składnikiem odżywczym, który może być wytwarzany przez bakterie żyjące w jelicie. Ma zdolność wpływania na krzepnięcie krwi, dlatego eksperci uznają ją za ważny element przy ocenie stanu układu krążenia. Dziś opowiemy Ci nieco więcej o znaczeniu witaminy K podczas ciąży.
Zanim zaczniemy nasz artykuł, musimy jednak zaznaczyć, że w czasie ciąży potrzeby żywieniowe nieznacznie wzrastają. Przede wszystkim niezbędne jest zwiększenie spożycia niektórych witamin i minerałów, aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu.
Witamina K i jej kluczowe znaczenie
Jak wspomnieliśmy powyżej, witamina K jest odpowiedzialna za zwiększenie zdolności krwi do krzepnięcia. W normalnych warunkach jest to korzystne, ponieważ przyśpiesza regenerację rany. Jednak w sytuacji leczenia antykoagulantami należy uważać na poziom tego składnika odżywczego.
Jednocześnie witamina ta ma zdolność wspomagania tworzenia tkanek i kości. Według badania opublikowanego w czasopiśmie „Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism?”, regularne zażywanie tego składnika odżywczego może pomóc w zapewnieniu większej gęstości kości. Proces ten może być kluczem do zapobiegania osteoporozie.
Jednak, aby zapobiec utracie gęstości mineralnej kości, najlepiej wykonywać regularne ćwiczenia fizyczne, a także spożywać wapń i witaminę D. Nie wolno nam zapominać, że ten problem jest dość powszechny u kobiet, zwłaszcza po menopauzie.
Źródła witaminy K
Odpowiedni poziom witaminy K w organizmie możemy zapewnić poprzez spożywanie zielonych warzyw liściastych. Na przykład szpinak, jarmuż, boćwina czy warzywa kapustne są źródłem tej substancji odżywczej. Dodatkowo możliwa jest synteza tego pierwiastka w przewodzie pokarmowym dzięki działaniu bakterii jelitowych.
Należy jednak pamiętać, że zmiany w składzie mikrobioty mogą wpływać na zdolność mikroorganizmów do wytwarzania witaminy K. Dlatego najlepiej jest włączyć do regularnej diety zarówno błonnik, jak i probiotyki. Zapewni to dobrą bioróżnorodność bakterii.
Witamina K w ciąży
Witamina K jest szczególnie ważnym składnikiem odżywczym dla kobiet w ciąży. Dzięki swoim właściwościom przeciwzakrzepowym pomaga to zapobiegać krwawieniu u płodu, które mogłoby spowodować poronienie.
Według badań, które pojawiły się w czasopiśmie „Scientific Reports”, korzystne może być zaplanowanie suplementacji witaminy K w ciąży w przypadku niskiego jej poziomu. Jednak obecnie nie jest ona jednym z najczęściej zalecanych suplementów odżywczych podczas ciąży.
Mimo to eksperci zalecają rozważenie zwiększenia jej spożycia w przypadku długotrwałego leczenia antybiotykami. W takiej sytuacji synteza tego związku chemicznego na poziomie jelitowym mogłaby się zmniejszyć, więc należałoby zapewnić dodatkową jego podaż.
Czy nadmiar tego składnika odżywczego jest toksyczny?
Witamina K nie jest klasyfikowana jako toksyczny składnik odżywczy, nawet jeśli jest spożywana w nadmiarze. Jej rozpuszczalność w wodzie oznacza, że jej nadmiar jest łatwo wydalany z moczem.
Jednak w sytuacjach nadmiernej konsumpcji możliwe jest doznanie uszkodzenia komórek z powodu interakcji w tworzeniu glutationu, silnego przeciwutleniacza. Podobnie w przypadku nadmiernych dawek może wystąpić uszkodzenie wątroby, ponieważ jest to główne miejsce przechowywania tej witaminy.
Ważny składnik odżywczy w ciąży
Jak już zapewne zauważyłaś, witamina K jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym podczas ciąży. Dzięki temu zapobiegamy pojawianiu się u płodu krwotoków, które mogłyby zagrażać jego przeżyciu. To znacznie zmniejsza ryzyko poronień.
Pozostaje jednak wciąż do wyjaśnienia, czy warto usystematyzować suplementację witaminy K w czasie ciąży, ponieważ wyniki badań są nadal niejednoznaczne. Podobnie należy wziąć pod uwagę, że ten pierwiastek może mieć również korzystny wpływ na tworzenie tkanki kostnej u płodu.
To może Cię zainteresować ...