Produkty bogate w magnez: sprawdź pyszne przepisy
Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów, którego potrzebuje nasze ciało. Wśród wielu korzyści zdrowotnych magnezu warto wymienić poprawę wydajności organizmu, wzmocnienie systemu nerwowego i zapobieganie powstawaniu kamieni nerkowych. Jak możesz włączyć do swojej diety produkty bogate w magnez?
Produkty bogate w magnez są niezbędnym elementem diety, pozwalającym zachować zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poniżej znajdziesz przepisy na dania bogate w magnez, które są łatwe do przyrządzenia i smaczne, więc możesz je od razu dodać do swojej diety.
Regularne przyjmowanie magnezu zapewnia wiele korzyści ciału człowieka. Poprawia wydolność fizyczną, zapobiega osteoporozie, powstawaniu kamieni nerkowych i endometriozie, a co najważniejsze optymalizuje także funkcjonowanie układu nerwowego.
Produkty żywnościowe bogate w magnez
Magnez można znaleźć w zielonych warzywach liściastych, pestkach dyni i słonecznika, a także w większości orzechów. Bogate w magnez są również brązowy ryż, komosa ryżowa, ryby – zwłaszcza łosoś i makrela – melasa i ciemna czekolada.
Inne produkty żywnościowe zawierające magnez to awokado, pszenica, kukurydza, jęczmień, owies, daktyle, buraki, szpinak, ziemniaki, marchew, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, kasztany, zielona fasola, wiśnie, pomarańcze, gruszki, brzoskwinie i morele.
Przepisy na dania bogate w magnez
Filet z soli z kaparami
Składniki
- 4 filety z soli (400 g)
- 1/4 szklanki mąki (30 g)
- 2 łyżki margaryny (30 g)
- Oliwa z oliwek
- 2 łyżki obranych i pokrojonych migdałów (30 g)
- 2 łyżki kaparów (20 g)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (10 g)
- Sok z 2 cytryn (50 ml)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Najpierw obsyp filety mąką.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżkę margaryny.
- Gdy patelnia się rozgrzeje, smaż rybę przez trzy lub cztery minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Następnie włóż rybę do piekarnika przedtem rozgrzanego do temperatury 190°C.
- Wyłóż resztę margaryny, pokrojone migdały i kapary na patelnię i podsmażaj na średnim ogniu.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny, a następnie podsmażaj jeszcze przez kilka minut.
- Podawaj z warzywami.
Krem orzechowy
Składniki
- Półtorej szklanki orzechów włoskich (150 g)
- Kawałek masła (90 g)
- 3 ząbki pokrojonego czosnku (30 g)
- Średnia biała cebula, posiekana (75 g)
- Seler naciowy, posiekany (10 g)
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki mąki razowej (60 g)
- 1 litr ciepłego mleka pełnego
- 1 szklanka porto (50 ml)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Najpierw roztop masło i umieść trochę orzechów w rondlu. Odsuń je na bok.
- Podsmażaj czosnek, cebulę i seler na tym samym maśle.
- Dodaj mąkę, bulion drobiowy, mleko i porto.
- Posyp pieprzem, zagotuj i dodaj resztę orzechów.
- Następnie zmiel na średnich obrotach, po czym przełóż przez sito.
- Na koniec udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj na gorąco.
Magnez poprawia wydolność fizyczną, zapobiega osteoporozie, powstawaniu kamieni nerkowych i endometriozie, a co najważniejsze optymalizuje także funkcjonowanie układu nerwowego.
Ciasto z daktylami
Składniki
- Półtorej szklanki chrupiących słodkich ciasteczek (190 g)
- Kawałek margaryny lub roztopionego masła (50 g)
- Szklanka posiekanych orzechów (100 g)
- 3 jaja (225 g)
- Szklanka posiekanych daktyli bez pestek (160 g)
- 1 łyżeczka wanilii (3 ml)
- 1 łyżeczka brandy (3 ml)
Przygotowanie
- Wymieszaj zmielone ciasteczka z masłem, zagnieć i wyłóż formą na ciasto odpowiedniej wielkości.
- Następnie ubij jajka ze skondensowanym mlekiem.
- Dodaj orzechy i daktyle.
- Wlej także wanilię i brandy.
- Przelej masę do formy, a następnie piecz przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 200°C.
Brązowy ryż z orzechami
Składniki
- 3 szklanki brązowego ryżu (600 g)
- 2 litry bulionu drobiowego
- Oliwa z oliwek extra virgin
- 6 ząbków zmiażdżonego czosnku (30 g)
- 1 cebula pokrojona w kostkę (75 g)
- 150 g prażonych orzeszków ziemnych
- 100 g nasion słonecznika
- 200 g rodzynek
- Sól morska
Przygotowanie
- Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj cebulę na patelni na średnim ogniu przez kilka minut do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę, uważając, by nie przypalić.
- Dodaj ryż i smaż przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu.
- Wlej bulion drobiowy, a następnie przypraw solą.
- Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Na koniec zdejmij z palnika i dodaj orzechy.
Sałatka z gruszek, orzechów i sera Roquefort
Składniki
- 1/2 sałaty (150 g)
- 2 szklanki szpinaku (400 g)
- 300 g orzechów włoskich
- 3 gruszki (450 g)
- 200 g sera Roquefort
Przygotowanie
- Najpierw umyj sałatę i szpinak, pokrój je w nieregularne kawałki i dodaj pokrojone w kostkę gruszki.
- Dopraw do smaku sosem winegret, wzbogaconym o orzechy włoskie i ser Roquefort.
- Możesz również najpierw dodać sos winegret z oliwą, solą i octem, a następnie na wierzchu ułożyć małe kawałki sera i orzechów.
Jak widzisz, przedstawione powyżej dania bogate w magnez są proste w przygotowaniu i zdrowe. Jeśli chcesz, aby cała rodzina skorzystała z zalet tego minerału, spróbuj wprowadzić te składniki do codziennej diety.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Parazzini F., Martino MD., Pellegrino P., Magnesium in the gynecological practice: a literature review. Magnes Res, 2017. 30 (1): 1-7.
- Serefko A., Szopa A., Poleszak E., Magnesium and depression. Magnes Res, 2016. 29 (3): 112-119.