Produkty bogate w magnez: sprawdź pyszne przepisy

· 6 marca 2019

Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów, którego potrzebuje nasze ciało. Wśród wielu korzyści zdrowotnych magnezu warto wymienić poprawę wydajności organizmu, wzmocnienie systemu nerwowego i zapobieganie powstawaniu kamieni nerkowych. Jak możesz włączyć do swojej diety produkty bogate w magnez?

Produkty bogate w magnez są niezbędnym elementem diety, pozwalającym zachować zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poniżej znajdziesz przepisy na dania bogate w magnez, które są łatwe do przyrządzenia i smaczne, więc możesz je od razu dodać do swojej diety.

Regularne przyjmowanie magnezu zapewnia wiele korzyści ciału człowieka. Poprawia wydolność fizyczną, zapobiega osteoporozie, powstawaniu kamieni nerkowych i endometriozie, a co najważniejsze optymalizuje także funkcjonowanie układu nerwowego.

Produkty żywnościowe bogate w magnez

Magnez można znaleźć w zielonych warzywach liściastych, pestkach dyni i słonecznika, a także w większości orzechów. Bogate w magnez są również brązowy ryż, komosa ryżowa, ryby – zwłaszcza łosoś i makrela – melasa i ciemna czekolada.

Inne produkty żywnościowe zawierające magnez to awokado, pszenica, kukurydza, jęczmień, owies, daktyle, buraki, szpinak, ziemniaki, marchew, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, kasztany, zielona fasola, wiśnie, pomarańcze, gruszki, brzoskwinie i morele.

Przepisy na dania bogate w magnez

Filet z soli z kaparami

Składniki

  • 4 filety z soli (400 g)
  • 1/4 szklanki mąki (30 g)
  • 2 łyżki margaryny (30 g)
  • Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki obranych i pokrojonych migdałów (30 g)
  • 2 łyżki kaparów (20 g)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (10 g)
  • Sok z 2 cytryn (50 ml)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  • Najpierw obsyp filety mąką.
  • Na patelni rozgrzej olej i łyżkę margaryny.
  • Gdy patelnia się rozgrzeje, smaż rybę przez trzy lub cztery minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Następnie włóż rybę do piekarnika przedtem rozgrzanego do temperatury 190°C.
  • Wyłóż resztę margaryny, pokrojone migdały i kapary na patelnię i podsmażaj na średnim ogniu.
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny, a następnie podsmażaj jeszcze przez kilka minut.
  • Podawaj z warzywami.
Kobieta je orzechy bogate w magnez

Krem orzechowy

Składniki

  • Półtorej szklanki orzechów włoskich (150 g)
  • Kawałek masła (90 g)
  • 3 ząbki pokrojonego czosnku (30 g)
  • Średnia biała cebula, posiekana (75 g)
  • Seler naciowy, posiekany (10 g)
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki mąki razowej (60 g)
  • 1 litr ciepłego mleka pełnego
  • 1 szklanka porto (50 ml)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  • Najpierw roztop masło i umieść trochę orzechów w rondlu. Odsuń je na bok.
  • Podsmażaj czosnek, cebulę i seler na tym samym maśle.
  • Dodaj mąkę, bulion drobiowy, mleko i porto.
  • Posyp pieprzem, zagotuj i dodaj resztę orzechów.
  • Następnie zmiel na średnich obrotach, po czym przełóż przez sito.
  • Na koniec udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki.
  • Podawaj na gorąco.

Magnez poprawia wydolność fizyczną, zapobiega osteoporozie, powstawaniu kamieni nerkowych i endometriozie, a co najważniejsze optymalizuje także funkcjonowanie układu nerwowego.

Ciasto z daktylami

Składniki

  • Półtorej szklanki chrupiących słodkich ciasteczek (190 g)
  • Kawałek margaryny lub roztopionego masła (50 g)
  • Szklanka posiekanych orzechów (100 g)
  • 3 jaja (225 g)
  • Szklanka posiekanych daktyli bez pestek (160 g)
  • 1 łyżeczka wanilii (3 ml)
  • 1 łyżeczka brandy (3 ml)

Przygotowanie

  • Wymieszaj zmielone ciasteczka z masłem, zagnieć i wyłóż formą na ciasto odpowiedniej wielkości.
  • Następnie ubij jajka ze skondensowanym mlekiem.
  • Dodaj orzechy i daktyle.
  • Wlej także wanilię i brandy.
  • Przelej masę do formy, a następnie piecz przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 200°C.

Brązowy ryż z orzechami

Składniki

  • 3 szklanki brązowego ryżu (600 g)
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • 6 ząbków zmiażdżonego czosnku (30 g)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę (75 g)
  • 150 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 100 g nasion słonecznika
  • 200 g rodzynek
  • Sól morska

Przygotowanie

  • Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj cebulę na patelni na średnim ogniu przez kilka minut do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę, uważając, by nie przypalić.
  • Dodaj ryż i smaż przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu.
  • Wlej bulion drobiowy, a następnie przypraw solą.
  • Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  • Na koniec zdejmij z palnika i dodaj orzechy.

Produkty żywnościowe bogate w magnez

Sałatka z gruszek, orzechów i sera Roquefort

Składniki

  • 1/2 sałaty (150 g)
  • 2 szklanki szpinaku (400 g)
  • 300 g orzechów włoskich
  • 3 gruszki (450 g)
  • 200 g sera Roquefort

Przygotowanie

  • Najpierw umyj sałatę i szpinak, pokrój je w nieregularne kawałki i dodaj pokrojone w kostkę gruszki.
  • Dopraw do smaku sosem winegret, wzbogaconym o orzechy włoskie i ser Roquefort.
  • Możesz również najpierw dodać sos winegret z oliwą, solą i octem, a następnie na wierzchu ułożyć małe kawałki sera i orzechów.

Jak widzisz, przedstawione powyżej dania bogate w magnez są proste w przygotowaniu i zdrowe. Jeśli chcesz, aby cała rodzina skorzystała z zalet tego minerału, spróbuj wprowadzić te składniki do codziennej diety.

  • Vormann, J. (2003). Magnesium: Nutrition and metabolism. Molecular Aspects of Medicine. https://doi.org/10.1016/S0098-2997(02)00089-4
  • Fawcett, W. J., Haxby, E. J., & Male, D. A. (1999). Magnesium: Physiology and pharmacology. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/bja/83.2.302