Zła dieta dzieci - jakie może nieść poważne konsekwencje?

Zła dieta dzieci - jakie może nieść poważne konsekwencje?

Ostatnia aktualizacja: 10 stycznia, 2019

Zła dieta dziecka może nieść poważne konsekwencje, które obejmują poważne choroby o trwałych i niszczących skutkach.

Zrównoważona dieta jest częścią zdrowego stylu życia i zmniejsza ryzyko wielu chorób w późniejszym wieku. Zła dieta jest jednym z czynników, które mają kluczowe znaczenie wpływające na zdrowia dzieci. Jako rodzice jesteśmy odpowiedzialni za dostarczanie im niezbędnych składników odżywczych i budowanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Zapobiegać, nie leczyć: co to znaczy zła dieta u dzieci i jak można uniknąć jej konsekwencji?

Konsensus wśród lekarzy mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Zrównoważona dieta obejmująca wszystkie grupy żywnościowe w dzieciństwie może zapewnić ochronę przez całe życie przed pewnymi chorobami.

Tymczasem złe nawyki przejmowane od rodziców we wczesnym dzieciństwie mogą pozostać z nami przez całe nasze życie.

Jeśli dzieci odmawiają spożywania owoców, warzyw lub ryb, rodzice powinni szukać innych sposobów na wprowadzenie tych składników  do ich diety.

Dzięki zdrowej, zrównoważonej i zróżnicowanej diecie w naszych wczesnych latach życia kształtujemy nasz metabolizm jako dorośli.

Powolny rozwój, słaba koncentracja i zmęczenie to tylko niektóre z konsekwencji złej diety u dzieci. Na przykład maluchy, które nie otrzymują odpowiednich składników odżywczych, często mają więcej problemów z czytaniem lub uczeniem się.

Niedożywione dzieci często mają choroby skóry i włosów. Problemy z widzeniem i opóźniony rozwój umysłowy i fizyczny są częstymi konsekwencjami deficytów składników pokarmowych, a także cyklicznymi nawrotami choroby.

Przyrost masy ciała i jej utrata

Niezależnie od tego, czy dzieci jedzą za dużo czy za mało, głodzenie wywołuje poważne konsekwencje w całym ciele.

Jednym z następstw jest dramatyczny przyrost masy ciała lub utrata wagi. Inne efekty często obserwowane w późniejszym okresie życia obejmują wysokie ciśnienie krwi, osteoporozę, chorobę nerek i choroby serca.

Wysoki poziom cholesterolu i niektóre rodzaje nowotworów są również bardziej prawdopodobne u osób odżywiających się nieprawidłowo.

Dziecko stojące na wadze

Niedobór żelaza

Niedobór żelaza jest deficytem pokarmowym, który może prowadzić do anemii. Jej wpływ na rozwój intelektualny dzieci jest nieodwracalny. Ogranicza zdolność do analizy i zrozumienia, a także hamuje rozwój inteligencji.

Słabość mięśni

Słabość mięśni lub miastenia to kolejna konsekwencja, którą niesie za sobą zła dieta. Dzieci z tym stanem mogą być letargiczne i blade, przestać rosnąć za wcześnie i często płakać.

“Brak nadzoru rodzicielskiego nad tym, co dzieci jedzą, jest jedną z przyczyn złej diety u dzieci.”

Otyłość dziecięca

Szybki przyrost masy ciała u dzieci utrudnia ich poruszanie się i zabawę. Może również powodować zaburzenia hormonalne, cukrzycę, wysoki poziom cholesterolu, nieprawidłowy wzrost kości, powikłania oddechowe i choroby wątroby.

Brak nadzoru rodzicielskiego nad tym, co dzieci jedzą, jest jedną z przyczyn złej diety u dzieci.

Kiedy dzieciom smakują pakowane, gotowe posiłki, przetworzone mięso, tłuste fast foody, napoje gazowane, słodycze i smażone smakołyki, konsekwencje tego odżywiania są widoczne bardzo szybko.

Nadmiar węglowodanów, białka lub tłuszczu w diecie dziecka może również powodować problemy dla ich zdrowia. Znalezienie właściwego balansu jest w tej kwestii kluczowe.

Nadmiar lub niedobór białka

Białko jest niezbędne do wzrostu włókien mięśniowych. Jednak w nadmiarze, białko może przeciążać nerki i wątrobę, które są odpowiedzialne za eliminację toksyn z organizmu.

Nadmiar wapnia może narastać, gdy organizm ma trudności z eliminacją odpadów. Prowadzi to do bolesnych kamieni nerkowych. Zbyt dużo wapnia może również zmniejszyć wchłanianie innych składników mineralnych z naszej diety.

Tymczasem niedobór białka może powodować inne problemy, takie jak wyczerpanie, atrofia mięśni, zmęczenie, osłabienie i ospałość.

Nadmiar lub niedobór węglowodanów

W dzieciństwie nadmierne spożycie węglowodanów może powodować cukrzycę i choroby serca oraz oczywiście otyłość. Zbyt dużo cukru przyczynia się do powstawania różnych ubytków zdrowotnych, wahań nastroju, trudności z koncentracją i nadpobudliwości.

Z drugiej strony dzieci, które nie mają wystarczającej ilości węglowodanów, mogą czuć się zmęczone i ospałe. Węglowodany są paliwem dla naszego ciała: odpowiednia ilość daje nam energię, której potrzebujemy, by normalnie funkcjonować.

Dziewczynka płacząca nad warzywami

Tłuszcze żywieniowe: jaka jest ich odpowiednia ilość i rodzaj

Dieta z nadmiarem tłuszczu może prowadzić do zwiększenia masy ciała. Brak niezbędnych tłuszczów może jednak powodować deficyty witaminy A, D, E i K, drażliwość, brak koncentracji i ospałość.

Niedobory witamin prowadzą również do problemów z tarczycą, zmęczenia, niedokrwistości, szkorbutu i krzywicy. Rodzice powinni zwracać uwagę na takie objawy jak zmęczenie, skurcze, bóle głowy, zaburzenia nastroju i zmniejszenie zdolności umysłowej.

Konsekwencje złej diety u dzieci mogą być trwałe. Zróżnicowana i zbilansowana dieta jest kluczem do długiego i zdrowego życia.

Chociaż nakłanianie dzieci do spożywania pokarmów bogatych w składniki odżywcze z różnych grup może być walką, jest jednak nieodzowne dla ich przyszłego rozwoju.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica. Desnutrición. Cambios en la piel.
  • Calder P. C, Jackson A. A. Undernutrition infection and immune function. Nutritional Research Reviews. Junio 2000. 13 (1): 3-29.
  • Chen G. How diet and nutrition impact a child’s learning ability. Public Schools Review. Mayo 2022.
  • Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia (UNICEF). Children, food and nutrition: growing well in a changing world. Octubre 2019.
  • Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia (UNICEF). Estado Mundial de la Infancia 2019. Niños, alimentación y nutrición. Crecer bien en un mundo en transformación. 2019.
  • Gómez Santos F. Desnutrición. Boletín Médico del Hospital Infantil de México. Septiembre-Octubre 2016. 73 (5): 297-301.
  • Government of Alberta. Healthy eating in children: problems caused by poor nutrition. Diciembre 2020.
  • Holick M. F. The vitamin D deficiency pandemic: approaches for diagnosis, treatment and prevention. Review in Endocrine & Metabolic Disorders. Junio 2017. 18 (2): 153-165.
  • Mayo Clinic. Obesidad Infantil. Noviembre 2022.
  • Scherbaum V, Srour M. L. The role of breastfeeding in the prevention of childhood malnutrition. World Review of Nutrition and Dietetics. 2016. 115: 82-97.
  • Seravalle G., Grassi G., Obesity and hypertension. Pharmacol Res, 2017. 122: 1-7.
  • Switcowski K. M, Gingras V et al. Patterns of complementary feeding behaviors predict diet quality in early childhood. Nutrients. Marzo 2020. 12 (3): 810.
  • World Health Organization (WHO). Anaemia.
  • World Health Organization (WHO). Malnutrition. Junio 2021.
  • World Health Organization (WHO). Enfermedades no transmisibles. Septiembre 2022.
  • Wu G., Dietary protein intake and human health. Food Funct, 2016. 7 (3): 1251-65.
  • Zavaleta N, Astete-Robilliard L. Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: efectos a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública. Noviembre-Diciembre 2017. 34 (4).

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.