Przepisy na zdrowe posiłki dla dzieci w wieku od 12 do 24 miesięcy

25 czerwca 2018

Oto przepisy na kilka zdrowych dań, które są idealne dla dzieci w wieku od 12 do 24 miesięcy.

Kiedy nasze dzieci dopiero co zaczynają odkrywać nowe składniki i smaki, możemy przygotować im zdrowe, domowe potrawy z owocami i warzywami. Wymienione przepisy nie są skomplikowane i przygotować może je naprawdę każdy.

Kiedy nie mamy dużo czasu, możemy odczuwać pokusę aby korzystać z żywności, która nie do końca jest zdrowa dla naszych pociech. Jedzenie fast foodów może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie naszego dziecka.

Należy pamiętać, że niezdrowe nawyki żywieniowe z dzieciństwa mogą przetrwać do dorosłości, prowadząc do poważnych chorób trwających nawet całe życie.

Dlatego ważne jest, aby włączyć zdrowe przepisy do diety dzieci. Mogą one przynieść wiele korzyści.

Korzyści ze zdrowych nawyków żywieniowych dla dzieci

  • Zdrowe jedzenie dostarcza energii.
  • Zdrowa dieta pomaga utrzymać odpowiednią masę ciała.
  • Zdrowe jedzenie sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu naszego organizmu.
  • Odpowiednie odżywianie się sprzyja też dobremu nastrojowi.

Przepisy na 8 zdrowych posiłków dla dzieci od 12 do 24 miesięcy

Oto przepisy na kilka zdrowych i zbilansowanych dań, które możesz podać swojemu dziecku:

1. Omlety z grzybami

Składniki

  • Jajka.
  • Grzyby.
  • Sok z 1 cytryny.
  • 2 łyżki mleka.

Przygotowanie

  • Pierwszą czynnością, którą należy wykonać, jest prawidłowe oczyszczenie grzybów.
  • Następnie dodaj kilka kropel soku z cytryny oraz jajko i mleko. Kontynuuj mieszanie wszystkich składników razem.
  • Aby usmażyć omlet w sposób równomierny przygotuj go na patelni.
  • Następnie przykryj patelnię.
  • Na koniec duś omlet przez 15 minut
Zdrowe przepisy dla dzieci

2. Warzywne tagliatelle

Składniki

  • Ogórki.
  • Marchew.
  • Twaróg.
  • Pomidory koktajlowe.
  • Sól i pieprz.
  • Gotowane mięso mielone (czerwone lub białe).

Przygotowanie

  • Najpierw usuń skórkę z ogórków i marchwi a następnie pokrój je na cienkie paski.
  • Pokrój pomidory na małe kawałki.
  • Dodaj mięso mielone i świeży ser.
  • Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem dla smaku.

3. Tarta z jabłkami i bananem

Składniki

  • Banany.
  • Jajka.
  • Jabłka.
  • 20 ml mleka.
  • 15 g cukru waniliowego.

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  • Obierz jabłka i banana a następnie pokrój je w kostkę.
  • W dużej misce ubij jajko, cukier i mleko.
  • Do ciasta dodaj kawałki owoców.
  • Lekko nasmaruj formę do pieczenia i przelej do niej ciasto.
  • Włóż formę do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  • Gdy tarta ma złoty kolor, wyciągnij ją z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

4. Sałatka z marchwi i bananów

Składniki

  • Banany.
  • Marchew.
  • Brązowy cukier.
  • Sok pomarańczowy.
  • Jogurt naturalny lub grecki.

Przygotowanie

  • Opłucz, a następnie zetrzyj marchewkę na tarce.
  • Następnie obierz i pokrój w kostkę banana i dodaj do startej wcześniej marchewki.
  • W małej misce wymieszaj jogurt, sok pomarańczowy i cukier.
  • Tak przygotowanym jogurtem polej marchewkę i banana.
  • Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników sałatka jest gotowa do podania.

5. Puree z marchwi i jaj

Składniki

  • Jajka.
  • Ziemniaki.
  • Marchew.
  • Masło.
  • 2 łyżeczki mleka.

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 210 °C.
  • W międzyczasie umyj ziemniaki i marchew.
  • Następnie obierz i zetrzyj ziemniaki oraz marchew, dodaj szczyptę soli.
  • Wymieszaj wszystko razem z mlekiem i zetrzyj mieszaninę widelcem.
  • Umieścić jedną porcję dania w żaroodpornej misce.
  • Zrób otwór w masie na środku miski i wbij do niego jajo.
  • Na koniec, ułóż w misce kawałki masła i piecz przez 8 minut.

6. Gotowany karczoch

Składniki

  • Karczoch.
  • Ziemniaki.
  • 20 g dżemu.
  • Biały ser i starty ser.

Przygotowanie

  • Najpierw pokrój ziemniaki, a następnie gotuj przez 15 minut z karczochami. Dodaj szczyptę soli.
  • Po ugotowaniu ugnieć ziemniaki widelcem.
  • Dodaj biały ser i szynkę (pokrojone w małe kostki).
  • Umieść mieszaninę na dnie karczocha.
  • Na koniec posyp tartym serem karczochy i zapiecz wszystko w piekarniku.

7. Mus czekoladowo bananowy

Zdrowe przepisy dla dzieci

Składniki

  • Banan.
  • Cukier.
  • Jajka.
  • Ciemna czekolada (poszukaj czekolady o najwyższym odsetku kakao w swoim składzie).

Przygotowanie

  • Obierz banana i pokroić w plastry.
  • Następnie gotuj w garnku z 4 łyżeczkami wody i cukru i kawałkiem gorzkiej czekolady.
  • Ubij białko jajka. Wymieszaj ubite białko z puree bananowym a następnie włóż do lodówki aby ostygło.
  • Po ostygnięciu, mus jest gotowy do podania.

8. Ryba z puree ze surowego szpinaku

Składniki

  • 30g ryby.
  • 100 g ziemniaków.
  • 50 g surowego szpinaku.
  • Masło.

Przygotowanie

  • Gotuj ziemniaki w parowarze przez 20 minut.
  • Po 20 minutach, do parowaru dodaj rybę.
  • Na koniec umieść wszystkie składniki w blenderze i dobrze wymieszaj.

Te przepisy to tylko początek. Istnieje wiele receptur na smaczne potrawy dla dzieci w wieku od 12 do 24 miesięcy. Musisz tylko mieć chęć aby je wypróbować i eksperymentować z różnymi składnikami tak aby twoje dania nie stały się monotonne.

WIĘCEJ DLA CIEBIE