Probiotyki: doskonałe zarówno dla kobiet w ciąży jak i dla dzieci

Probiotyki: doskonałe zarówno dla kobiet w ciąży jak i dla dzieci

Ostatnia aktualizacja: 09 maja, 2019

Probiotyki to mikroorganizmy, które wywierają pozytywny wpływ na zdrowie niemowląt, dzieci i kobiet w ciąży. Znajdziesz je w niektórych produktach, które spożywasz, a zwłaszcza w nabiale.

Dają Ci wsparcie w trakcie ciąży, ponieważ zwiększają skuteczność mechanizmów obronnych organizmu, przyspieszają powrót do zdrowia i wzmacniają układ odpornościowy. Wiadomo także, że probiotyki sprawdzają się w okresie karmienia piersią, bo poprawiają działanie układu pokarmowego i immunologicznego.

Probiotyki: co powinnaś o nich wiedzieć?

Są to mikroorganizmy, które nie umierają po tym, jak je spożyjemy. Żyją w naszym ciele i produkują setki bakterii. Wszystkie te mikroskopowe organizmy wspomagają równowagę flory bakteryjnej w jelitach. Odgrywa ona kluczową rolę w naszym ciele i należy o nią dbać, aby ochronić się przed chorobami wywoływanymi przez różne rodzaje bakterii.

Kobieta w ciąży jedząca jogurt - naturalne probiotyki

Równowagę flory bakteryjnej potrafią zaburzyć takie czynniki jak zła dieta, przyjmowane leki, stres czy choroby. W wyniku tego nasz mechanizm obronny słabnie, co może prowadzić do złapania infekcji.

Oprócz tego nie pozwalają, by zaatakowały nas szkodliwe bakterie. Główne zadanie tych organizmów to ochrona jelita przed kolonizacją przez szkodliwe bakterie i patogeny. Ale nie wszystkie probiotyki zapewniają takie same zalety. W niektórych przypadkach warto postawić na ich konkretne, silniejsze rodzaje.

Jak probiotyki wspomagają pracę organizmu

Badania pokazują, że probiotyki wpływają pozytywnie na układ odpornościowy i zdrowie jelit. Ze względu na ten fakt poleca się je spożywać w przypadku biegunki, chorób takich jak zespół jelita drażliwego (IBS) i innych problemów z jelitami.

Z badań wynika, że pomagają leczyć ostrą biegunkę u dzieci, jeśli wywołuje ją infekcja. Ich działanie, które jest podobne do antybiotyku, zapobiega wystąpieniu chorób układu pokarmowego. Pełnią również ważną funkcję związaną z układem odpornościowym: chronią błonę śluzową jelit przed przenikaniem szkodliwych bakterii.

Udało się również ustalić, że probiotyki przynoszą ulgę osobom cierpiącym z powodu nietolerancji laktozy. Wspomagają również leczenie raka jelita. Dzieje się tak dzięki ich oddziaływaniu na szkodliwe bakterie we florze bakteryjnej jelit. Fakt, że chronią przed rakiem jelita, udowodniono podczas badań przeprowadzonych na zwierzętach. Inne korzyści związane z zażywaniem probiotyków to:

  • Ochrona przed wystąpieniem zapalenia jelit,
  • Zmniejszanie objawów niestrawności,
  • Redukcja objawów alergii i astmy,
  • Wzmacnianie dróg moczowych,
  • Zapobieganie wystąpieniu guzów,
  • Ochrona niemowląt przed infekcjami,
  • Zmniejszanie objawów przeziębienia i gorączki.

Pokarmy z “dobrymi” bakteriami

Chłopiec wkładający do ust łyżeczkę z jogurtem

Warto włączyć je do codziennej diety dobierając odpowiednie pokarmy. Aby je znaleźć powinnaś uważnie czytać etykiety produktów. Najczęściej spotykane probiotyki zawierają bakterie Lactobacillus, fructooligosacarides i bifidobacterium. Zazwyczaj znajdziesz je w fermentowanych pokarmach i nabiale, na przykład w jogurtach.

Należy zwrócić uwagę na fakt, że te produkty mogą czasem zawierać probiotyki, które umożliwiają rozwój pożądanych bakterii. Z tego powodu często są stosowane w pożywieniu sprzedawanym w sklepach. Jak widzisz probiotyki mogą być pochodzenia naturalnego lub mogą być dodawane do jedzenia podczas jego produkcji.

Probiotyki znajdziesz w następujących pokarmach:

  • Jogurcie,
  • Zapakowanych produktach z dodatkiem probiotyków,
  • Kapuście kiszonej, wykonanej z białej kapusty i warzyw poddanych fermentacji,
  • Zupie miso pochodzenia japońskiego, składającej się z ryżu, fasoli, fermentowanego żyta i jęczmienia,
  • Mikroalgach,
  • Migdałach ziemnych,
  • Ogórkach i innych kwaszonych warzywach,
  • Cieście drożdżowym i pieczywie,
  • Tempehu, produkcie z fermentowanej pszenicy, który zastępuje mięso,
  • Gorzkiej czekoladzie,
  • Miękkich serach żółtych, na przykład w goudzie,
  • Kefirze,
  • Fermentowanej paście sojowej.

Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Olveira y González. Actualización de probióticos, prebióticos y simbióticos en nutrición clínica. Endocrinología y nutrición. 2016. 63. (9): 437-508. DOI: 10.1016/j.endonu.2016.07.006.
  • Guía Práctica de la Organización Mundial de Gastroenterología: Probióticos y prebióticos WGO Practice Guideline: Probiotics and prebiotics. 2011. [Online].

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.