Kwas foliowy i jego znaczenie podczas ciąży

· 21 września 2018
Kwas foliowy to wielki sprzymierzeniec matek w ciąży. Pomaga on zapobiegać deformacjom płodu i zmniejszyć prawdopodobieństwo przedwczesnego porodu. Opowiemy Ci o płynących z niego korzyściach oraz o sposobach przyjmowania go.

Kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, jedną z pierwszych recept jakie otrzymuje jest ta na kwas foliowy. Przyjmowanie tego suplementu jest bardzo popularne u kobiet w ciąży.

Jakie jednak korzyści przynosi kwas foliowy i jaki ma wpływ na zdrowie matki oraz nienarodzonego dziecka? Opowiemy Ci o tym w dzisiejszym artykule.

Czym jest kwas foliowy?

Zwany także folianem lub folacyną, kwas foliowy jest rozpuszczalną w wodzie witaminą należącą do grupy B – dokładnie B9. Obecność kwasu w liściach szpinaku została dowiedziona w latach czterdziestych, stąd nazwa substancji pochodząca z łaciny od słowa oznaczającego: „liść” – „folia„.

Kwas foliowy otrzymuje się wskutek syntezy folacyny. Jest to środek niezmiernie popularny wśród kobiet w ciąży. Substancja ta pełni ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych lub DNA. Wspomaga też procesy podziałów komórkowych.

Choć najczęściej kwas ten jest przyjmowany przez kobiety w ciąży, może zostać przepisany każdemu pacjentowi.

Kwas foliowy – korzyści z przyjmowania go w czasie ciąży

1. Zapobiega przedwczesnemu porodowi

Przyjmowanie kwasu foliowego przez co najmniej rok przed poczęciem aż o 50% zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu.

Co więcej, witamina ta jest idealnym środkiem zapobiegającym deformacjom kręgosłupa i głowy dziecka w czasie rozwoju płodowego. Cewa nerwowa jest strukturą dającą początek kręgosłupowi. Okres formowania kończy się w 28 dniu ciąży.

Tabletki

Kwas foliowy zapobiega defektom podczas zamykania się cewy nerwowej, dzięki temu unika się chorób płodu takich jak:

  • Rozszczep kręgosłupa: stan ten wynika z niecałkowitego zamknięcia cewy nerwowej pod koniec pierwszego miesiąca życia zarodka. Nie jest to choroba dziedziczna. Istnieją dwie odmiany – ukryty rozszczep kręgosłupa i otwarty rozszczep kręgosłupa.
  • Przepuklina mózgowa: choroba wrodzona podczas której sama opona miękka bądź opona miękka i część mózgowia uwypukla się poprzez ubytek kości czaszki.
  • Bezmózgowie (łac. anencephalia): śmiertelna wada wrodzona polegająca na braku mózgu bądź jego szczątkowym rozwoju.

Inną korzyścią z przyjmowania kwasu foliowego jest fakt, że wspomaga on zdrowie serca. Co więcej, pobudza podział komórkowy i jest niezbędny do formowania się tkanek oraz organów płodu.

Kwas foliowy spełnia niezwykle ważną rolę w syntezie kwasu nukleinowego DNA, czym wspomaga odpowiedni podział komórkowy.

Dawki kwasu foliowego w czasie ciąży

Kiedy kobieta planuje zajść w ciążę, zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego na trzy miesiące przed poczęciem. W tym okresie zalecana dawka to 400 mikrogramów dziennie, może ona się jednak różnić zależnie od organizmu.

Zalecana dawka zwiększa się podczas pierwszych trzech miesięcy ciąży, wynosi od 600 do 800 mikrogramów dziennie. W takim przypadku również dokładna dawka zależy od kobiety.

Jeżeli kobieta miała już dzieci, które urodziły się z wadą wrodzoną w cewie nerwowej bądź z innymi deformacjami, dawka wzrośnie prawdopodobnie nawet do 4000 mikrogramów dziennie.

Produkty bogate w kwas foliowy

Poza byciem suplementem farmaceutycznym, kwas foliowy powinien znaleźć się również w codziennej diecie kobiety w ciąży. Jak się okazuje, istnieją produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego zawierające witaminę B9 w sporych dawkach, jednak nie są one wystarczające by zaspokoić potrzeby mamy i dziecka. Dlatego też należy uzupełniać dietę suplementami.

Żywność pochodzenia roślinnego

  • Warzywa o zielonych liściach: sałata rzymska, kapusta pekińska, szpinak, brukselki oraz wszelkie odmiany kapusty.
  • Owoce: grejfprut, winogrona, pomarańcze, chiński melon, papaja, truskawki.
  • Warzywa: szparagi, brokuły, okra, kalafior, buraki, seler naciowy, marchew, dynia, młody bób i awokado.
  • Nasiona i pestki: nasiona lnu, słonecznika, migdały, orzeszki ziemne.
  • Rośliny strączkowe: groszek, soczewica, groch, fasola czarna, fasola biała, fasola kolorowa.
Brokuły

Żywność pochodzenia zwierzęcego

  • Wątróbka wołowa
  • Podroby drobiowe
  • Wątróbka indyka
  • Owoce morza
  • Ryby

Istnieje również całe mnóstwo innych produktów sztucznie wzbogaconych w kwas foliowy w dużych dawkach. Niektóre z nich to pełnoziarniste płatki zbożowe, mąka pszenna i niektóre produkty z niej wykonane takie jak pieczywo czy makaron.

Jak już wspomnieliśmy, kwas foliowy zapewnia dziecku zdrowy rozwój. Ale to nie wszystko, jest on potrzebny również kobietom po ciąży. Pomaga wzmacniać strukturę włosów, zapobiegając ich wypadaniu oraz przesuszaniu się, zapewniając ich lśniący, zdrowy wygląd. Co ciekawe, opóźnia siwienie włosów.

Substancja ta pomaga również zapobiegać anemii i wspomaga wchłanianie składników odżywczych takich jak białka i węglowodany. Jak widzisz, jest to niezbędny element dbania o swoje zdrowie w czasie ciąży.