Czego nie jeść podczas ciąży – 8 produktów, na które trzeba uważać

· 25 czerwca 2018

Czy zadajesz sobie pytanie, czego nie jeść podczas ciąży? Poniżej znajdziesz listę niektórych z nich.

Istnieją pewne produkty, po które nie należy sięgać gdy spodziewasz się dziecka. Mogą one powodować zatrucie pokarmowe. Niektóre pokarmy zawierają bakterie, środki chemiczne i pasożyty które mogą zaszkodzić Twojemu dziecku.

Pomimo tego, że zachcianki na różne produkty i łaknienie są normalne podczas ciąży, powinnaś pamiętać jak ważne jest utrzymanie zbilansowanej diety. Oprócz tego warto dowiedzieć się, czego nie jeść podczas ciąży.

Czego nie jeść podczas ciąży – 8 produktów

1. Ryby zawierające rtęć

Powinnaś unikać spożywania ryb które mogą zawierać rtęć. Ten pierwiastek chemiczny kojarzony jest z uszkodzeniem mózgu i może również wpływać na rozwój mózgu u dziecka.

Możesz jeść inne rodzaje ryb takie jak łosoś czy dorsz. Te odmiany przyczyniają się do rozwoju serca i mózgu u dzieci.

2. Surowe lub półsurowe jajka

Jeśli zastanawiasz się czego nie jeść podczas ciąży, z całą pewnością na liście znajdą się surowe jaja. Zawierają one szkodliwe bakterie zwane salmonellą i mogą powodować zatrucie pokarmowe które wpływa na Twój układ odpornościowy.

Spożycie niedogotowanych lub surowych jaj może powodować biegunkę, wymioty, bóle głowy, bóle brzucha i wysoką gorączkę. Nie powinnaś ich jeść.

3. Wędliny

Staraj się unikać konsumpcji wędlin na zimno, takich jak kiełbaski, szynki czy parówki.

Mogą zawierać bakterie zwane listerią które z łatwością mogą przeniknąć z matki na dziecko przez łożysko, powodując poważne komplikacje.

Kobieta w ciąży i lodówka

4. Niepasteryzowane mleko

Picie niepasteryzowanego mleka podczas ciąży jest niebezpieczne i nie przynosi żadnych korzyści odżywczych. Pochodne produkty takie jak miękkie sery, mogą powodować choroby przenoszone przez żywność – ich również nie powinnaś jeść.

Niepasteryzowane mleko zawiera również szkodliwe bakterie, takie jak salmonella i listeria. Dlatego właśnie znajduje się na liście tego, czego nie jeść podczas ciąży.

5. Herbaty i zioła

Unikaj picia zielonej herbaty. Nie ma wielu dowodów na jej bezpieczeństwo podczas ciąży i wpływ na Twoje dziecko. Ponieważ brakuje odpowiednich badań na ten temat, lepiej jest nie ryzykować.

Zioła stosowane do produkcji herbaty mogą być szkodliwe zarówno dla matki jak i dziecka. Ponadto należy pamiętać, że zioła takie jak mięta polej i efedryna, stymulują macicę.

6. Żywność i napoje w puszkach

Żywność w puszkach do której zaliczyć możemy owoce, warzywa i napoje bezalkoholowe, jest szkodliwa dla dziecka.

Powłoka puszek zawiera bisfenol A. Jest to toksyczna substancja, która może wpływać na niepożądaną aktywność hormonalną płodu.

Konserwy zostały również powiązane z rakiem, niepłodnością i problemami sercowymi. Tego typu produkty mogą również zawierać szkodliwe bakterie ze względu na ich długi okres trwałości.

7. Pokarmy pełne cukru

Kobiety w ciąży powinny także unikać pokarmów bogatych w cukier. Pogarszają one dyskomfort związany z ciążą a także mają negatywne konsekwencje dla Ciebie i Twojego dziecka.

Jeśli jesteś uzależniona od słodkości, istnieją zdrowsze i bardziej pożywne opcje, takie jak daktyle, morele, gruszki i grejpfruty.

8. Duże ilości kofeiny

Spożycie dużej ilości kofeiny może zwiększać szansę na poronienie i przedwczesne porody.

Powinnaś ograniczyć spożycie kofeiny do 200 mg dziennie. Należy pamiętać, że herbata, czekolada i napoje energetyczne również zawierają kofeinę.

Kawa

Zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe stanowi potencjalne ryzyko dla płodu. W najgorszych przypadkach kończy się poronieniem lub porodem martwego dziecka.

Istnieje wiele różnych przyczyn zatrucia pokarmowego a ryzyko z nimi związane zależy od ich konkretnego rodzaju. Zarażony płód po porodzie może wykazywać problemy zdrowotne takie jak biegunka, gorączka i w rzadkich przypadkach zapalenie opon mózgowych.

Należy jednak zaznaczyć, że w większości przypadków kobieta może przejść zatrucie pokarmowe które nie będzie miało żadnego wpływu na dziecko.

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego podczas ciąży?

Podczas ciąży szczególną uwagę należy zwracać na pokarmy, które wchodzą w skład naszej diety, tak aby uniknąć ryzyka zatrucia pokarmowego.

Zaleca się mycie rąk przed podaniem jedzenia. Ważne jest także mycie owoców i warzyw podawanych do posiłków czy między nimi.

Należy również zwrócić dodatkową uwagę na czystość naczyń w których przygotowujemy i podajemy jedzenie.

Czy powinnam zgłosić się do lekarza jeżeli dostanę zatrucia pokarmowego?

Zasadniczo, przypadki zatrucia pokarmowego nie wymagają hospitalizacji. Bez względu jednak na to, w jakim stadium ciąży jesteś, zawsze dobrze jest skonsultować się z lekarzem.

Należy pamiętać, że oznaki ciężkiej infekcji obejmują objawy grypopodobne i rozstrój żołądka.

Jeśli cierpisz na zatrucie pokarmowe, najważniejszą rzeczą, o jakiej powinnaś pamiętać to nawadnianie organizmu. Ważne jest również, abyś odpoczywała i skupiła się na swoim zdrowiu.

Na koniec, warto zaznaczyć jak ważny jest odpowiedni wybór diety i produktów które spożywamy podczas ciąży. To jak się odżywiamy wpływa na zdrowie naszego dziecka. Powinniśmy jeść mądrze.