15-minutowy obiad – pełnowartościowy i smaczny dla całej rodziny

9 stycznia 2019

W tym artykule znajdziesz pomysły na 15-minutowy obiad, którym będziesz mogła się cieszyć wraz z Twoją ukochaną rodziną każdego dnia.

Bycie zapracowanym rodzicem nie oznacza, że pyszne obiady odeszły już do lamusa. Są posiłki, które są łatwe do przygotowania. W ciągu kilku minut możesz przygotować posiłek, który zapewni równowagę odżywczą potrzebną Tobie i Twoim najbliższym. Do dzieła! Przekonaj się, że 15-minutowy obiad naprawdę istnieje!

Planując jadłospis dla rodziny, najwyższym priorytetem powinno być wybieranie zdrowej żywności, która zapewnia składniki odżywcze niezbędne do rozwoju Twoich dzieci. Od najmłodszych lat maluchy uczą się nawyków żywieniowych, które towarzyszą im przez całe życie. Pokaż im, jak dokonywać zdrowych i wygodnych wyborów.

Dwa przykłady na 15-minutowy obiad

Pierś z kurczaka z karczochami

Składniki

  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • szklanka mąki
  • 4 filety z kurczaka lub 2 podwójne
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • garść świeżej pietruszki
  • 8 oz ulubionego makaronu
  • 8 oz karczochów pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1/2 bulionu z kurczaka

Zdaniem naukowca dr Ashimy Kant, gdy mężczyzna lub kobieta spożywa zdrową dietę składającą się ze wszystkich grup żywnościowych i spełnia wszystkie ich wymagania, ryzyko śmierci spada o 20 do 25 procent. Dlatego to takie ważne by należycie komponować menu.

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 100°C.
  • W średnim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
  • W plastikowym woreczku wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Kolejno dodaj piersi z kurczaka i potrząsając woreczkiem, obtocz je w mące i przyprawach.
  • Rozgrzej oliwę na patelni. Usuń nadmiar mąki z piersi i smaż je z obu stron na złoto-brązowy kolor. (w sumie około 4 minuty)
  • Ułóż usmażone filety na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika.
  • W międzyczasie do gotującej się wody wrzuć makaron i przygotuj go Al-Dente.
  • Na patelni podsmaż karczochy i kapary. Kolejno dodaj bulion, sól i pieprz do smaku, garść świeżej pietruszki. Pamiętaj, aby sos był gotowany na wolnym ogniu.
  • Z piekarnika wyciągnij piersi z kurczaka i ułóż je na talerzu. Następnie połóż makaron i całość polej sosem. Gotowe!
15-minutowy obiad pyszne filety z kurczaka

Stek wołowy ze szpinakiem, winogronami i migdałami

Składniki

  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 2 duże garście świeżego szpinaku (pamiętaj, aby usunąć grube łodygi)
  • 4 kawałki ulubionego steku wołowego lub wieprzowego
  • szklanka czerwonych winogron pokrojonych na pół
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie, gdy piekarnik jest już gorący, połóż migdały na blasze do pieczenia. Mieszaj je co kilka minut, aby się nie przykleiły, ani za bardzo nie przypiekły. Zajmie to około 5 minut. Po zakończeniu przesyp migdały do miseczki.
  • Rozgrzej patelnie na średnim ogniu. Przypraw steki solą i pieprzem i połóż je na patelni. Smaż przez 3-5 minut z każdej strony. Następnie odłóż je na tacę lub talerz i przykryj folią aluminiową, aby utrzymać temperaturę.
  • Korzystając z tej samej patelni, gotuj szpinak i winogrona około 2 minuty do miękkości w ich własnym sosie. Następnie dodaj migdały.
  • Ułóż na talerzu stek oraz szpinak z winogronami. Polej sosem. Gotowe!
15-minutowy obiad stek ze szpinakiem

Te pomysły na 15-minutowy obiad możesz dowolnie modyfikować, zmieniając dodatki, jak również stosując ulubione przyprawy.

Pamiętaj, aby wybierane mięso było cienkie i świeże, by uniknąć długiego procesu gotowania. Aby posiłek był jeszcze zdrowszy, należy go popić szklanką wody lub domowej lemoniady.

Jest wiele możliwości na 15-minutowy obiad, więc nie zastępuj go fast-foodami, czy mrożonymi posiłkami.

Przygotowanie pysznego i zdrowego 15-minutowego obiadu jest łatwe i szybkie. Dlatego zmobilizuj członków rodziny do pomocy, a obiad znajdzie się na stole w mgnieniu oka!

  • Emmett, P. M. (2016). Dietary Patterns during Complementary Feeding and Later Outcomes. Nestle Nutrition Institute Workshop Series. https://doi.org/10.1159/000439505
  • Čížková, H., Ševčík, R., Rajchl, A., & Voldřich, M. (2009). Nutritional quality of commercial fruit baby food. In Czech Journal of Food Sciences. https://doi.org/10.1101/gad.959102
  • Mennella, J. A., Ziegler, P., Briefel, R., & Novak, T. (2006). Feeding infants and toddlers study: The types of foods fed to hispanic infants and toddlers. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.09.038