Przeciery warzywne dla niemowląt: 7 przepisów

· 14 września 2018

Możesz zacząć podawać swojemu dziecku przeciery warzywne, kiedy osiągnie wiek 6 miesięcy. Jest to wysoce zalecane, ponieważ przeciery warzywne są doskonałym sposobem na zapewnienie małym dzieciom zrównoważonej diety.

Mleko, czy to matczyne, czy też modyfikowane, może zaspokoić wszystkie potrzeby żywieniowe niemowlęcia do chwili ukończenia przez nie 6 miesięcy. Gdy dziecko osiągnie ten wiek, można zacząć myśleć o zróżnicowaniu diety i wprowadzeniu nowej żywności. Przeciery warzywne mogą być jednym z pierwszych dań wprowadzanych do diety Twojego dziecka, kiedy wchodzi ono na ten zupełnie nowy etap.

Przecier to świetny sposób na wprowadzenie warzyw do diety Twojego dziecka. Dlatego dzisiaj chcemy przedstawić Ci kilka prostych przepisów na przeciery warzywne dla niemowląt. Pamiętaj, że możesz dostosować te przepisy do gustu i wieku Twojego dziecka.

Przeciery warzywne dla niemowląt – 7 przepisów

Oto siedem świetnych i praktycznych przepisów na przeciery warzywne:

Przecier z zielonej fasoli

Składniki

  • 200 gramów świeżo zmielonych ziaren zielonej fasoli.
  • Woda lub mleko dla niemowląt.
  • Oliwa z oliwek.

Przygotowanie

  1. Najpierw umyj i pokrój zieloną fasolę na bardzo małe kawałki.
  2. Gotuj na parze przez 10 do 15 minut.
  3. Schłodź ziarna pod strumieniem zimnej wody, aby zachować ich kolor.
  4. Na koniec odsącz i zmieszaj fasolę z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i mlekiem dla niemowląt, aż uzyskasz gładką konsystencję przecieru.

Przecier ze szpinaku

Składniki

  • 150 gramów liści szpinaku.
  • Woda.
  • Oliwa z oliwek.

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie liście szpinaku i włóż je do garnka z wrzącą wodą, a następnie gotuj przez 5 minut.
  2. Na koniec wymieszaj szpinak z niewielką ilością wody.

Przeciery warzywne dla niemowląt - dziecko je z łyżki

Przecier z marchwi i cukinii

Składniki

  • 2 małe marchewki.
  • 3 cukinie.
  • 2 łyżki sera.
  • 1 liść bazylii.
  • Oliwa z oliwek.

Przygotowanie

  1. Umyj i obierz warzywa.
  2. Pokrój warzywa na małe kostki i gotuj na parze przez 20 minut.
  3. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki, aż produkt osiągnie gęstą, pozbawioną grudek konsystencję.

Przecier ziemniaczany z marchewką i serem Roquefort

Składniki

  • 1 ziemniak.
  • 2 małe marchewki.
  • 10 centylitrów mleka dla niemowląt.
  • 1 kawałek sera Roquefort (od 25 do 30 gramów).

Przygotowanie

  1. Umyj, obierz i pokrój warzywa na małe kawałki.
  2. Następnie umieść ziemniaki i marchewkę w garnku z wodą i gotuj przez 15 do 20 minut.
  3. Podgrzej mleko w osobnym garnku i dodaj pokrojony ser Roquefort, mieszając do rozpuszczenia sera.
  4. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki, aż produkt osiągnie jednorodną konsystencję.

„Przeciery warzywne to świetny sposób na włączenie warzyw do diety dziecka”.

Przecier z dynii

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz dynię, usuń nasiona i włókna.
  2. Pokrój dynię na małe kawałki.
  3. Gotuj kawałki dyni przez 15 minut.
  4. Na koniec zetrzyj ugotowane kawałki dyni. Dodaj ser, kilka kropli oliwy z oliwek i odrobinę wody.

Przecier z szparagów

Składniki

  • 5 zielonych szparagów.
  • 1 ziemniak.
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany.

Przygotowanie

  1. Najpierw obierz szparagi i opłucz je wodą, a następnie pokrój na małe kawałki.
  2. Umyj i obierz ziemniaki, a następnie posiekaj na małe kostki.
  3. Gotuj na parze szparagi i ziemniaki przez 10 do 15 minut.
  4. Sprawdź, czy warzywa są ugotowane końcówką noża. Szparagi i ziemniaki powinny być miękkie.
  5. Dobrze wymieszaj, aż produkt osiągnie pożądaną konsystencję. Szparagi są bardzo włókniste, więc najlepiej przesiać przecier przez sito, aby pozbyć się włókien.
  6. Na koniec dodaj łyżeczkę śmietany.

Przecier z ziemniaków i karczochów

Składniki

  • 2 serca karczocha.
  • 1/3 słodkiego ziemniaka.
  • Woda.
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
  • 1 łyżeczka gęstej śmietanki pasteryzowanej.
Przeciery warzywne dla niemowląt - zadowolone dziecko je

Przygotowanie

  1. Najpierw umyj i obierz słodkiego ziemniaka, a następnie pokrój go w kostkę.
  2. Następnie umyj karczochy. Gotuj na parze karczochy i ziemniaki, aż oba będą miękkie.
  3. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję w zależności od wieku Twojego dziecka. Podczas mieszania możesz dodać wodę i bulion warzywny.
  4. Gdy przecier jest gotowy do podania, dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek i śmietany, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję.

Podsumowując, przeciery warzywne muszą być dobrze ugotowane i zróżnicowane. Staraj się unikać warzyw o bardzo wyraźnych smakach i tych, których fermentacja może powodować bóle brzucha, takich jak seler, groszek i rzepa.

Pamiętaj, że najlepsze warzywa na tym etapie to te, które są lekkostrawne. Pod tym względem najlepiej sprawdzają się marchew, zielona fasolka, szpinak i cukinia.