Żywność funkcjonalna dla dzieci

Żywność funkcjonalna dla dzieci to bardzo interesująca dziedzina dietetyki. Do tego typu produktów należą probiotyki, które wzmacniają odporność.
Żywność funkcjonalna dla dzieci

Ostatnia aktualizacja: 01 lipca, 2021

Żywność funkcjonalna jest dość nowym tematem w nauce o żywieniu. Choć stosowana jest w wielu kulturach od dawna, dopiero teraz naukowcy zaczęli bliżej przyglądać się jej działaniu. Oprócz działania odżywczego posiada ona również właściwości lecznicze, terapeutyczne czy też poprawiające ogólny stan zdrowia.

U dzieci często stosuje się na przykład probiotyki i prebiotyków, które pomagają poprawić stan flory bakteryjnej i układu odpornościowego.

W poniższym artykule dowiesz się więcej o żywności funkcjonalnej dla dzieci!

Żywność funkcjonalna dla dzieci

Żywność funkcjonalna, niezależnie od swojej wartości odżywczej, ma korzystny wpływ na zdrowie, poprawiając samopoczucie lub zmniejszając ryzyko zachorowań.

Pokarm może być uznany za funkcjonalny, jeśli udowodniono jego korzystny wpływ na pracę i stan organizmu, ponad jego efekt odżywczy – czyli dostarczanie kalorii.

Wpływ tych produktów może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób, zmniejszyć objawy istniejących schorzeń, a nawet poprawić nastrój. Żywność funkcjonalna przypomina swoją postacią żywność tradycyjną i powinna stanowić składową część prawidłowo zbilansowanej diety.

Poniżej dowiesz się, jakie elementy z grupy żywności funkcjonalnej można wprowadzić w menu dla dzieci, aby poprawić ich zdrowie i funkcje poznawcze.

Tego typu produkty można podzielić na żywność, która jest:

  • Całkowicie nieprzetworzona, naturalna (pewne owoce, nasiona, pestki).
  • Wzbogacona w procesach biologicznych lub biotechnologicznych o składniki takie jak witaminy i minerały.
  • Gdzie charakter lub zawartość jednego lub więcej składników zostały zmieniony.
  • Tam, gdzie biodostępność jednego lub więcej jego składników została zmodyfikowana (minerałów, witamin).
  • Lub też pochodząca z kombinacji powyższych procesów.

Do grupy żywności funkcjonalnej i leczniczej należą na przykład probiotyki i prebiotyki. Są one często stosowane w żywieniu dzieci, w szczególności po chorobie lub terapii antybiotykami.  Probiotyki i prebiotyki mają zdolność modyfikowania i wzmacniania flory jelitowej w celu uzyskania korzystnych efektów u dzieci i dorosłych.

Istnieje również połączenie pro i prebiotyków, takich jak synbiotyki. Stymulują selektywny wzrost ograniczonej liczby bakterii w okrężnicy. Stosując synbiotyk, jednocześnie przyjmujemy miliardy pożytecznych bakterii oraz pożywkę, która promuje ich wzrost.

Żywność dla dzieci: najkorzystniejsze produkty:

Produkty mleczne

Probiotyki

W tej grupie znajdują się żywe mikroorganizmy (bakterie i grzyby mikroskopijne), które mają pozytywny wpływ na zdrowie układu pokarmowego i tworzenie odporności. Są obecne od setek lat w żywności takiej jak jogurt naturalny, kefir, maślanka, inne fermentowane produkty mleczne, a nawet fermentowane produkty roślinna (kapusta, ogórki, papryka).

Najpowszechniej stosowanymi mikroorganizmami są bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus, Streptococcus i Bifidobacterium).

Mają one korzystne działanie, ponieważ:

  • Powodują zrównoważenie dobrej mikroflory okrężnicy i zapobiegają biegunce rotawirusowej u niemowląt.
  • Rywalizują z chorobotwórczymi mikroorganizmami ze względu na ich receptory i miejsca wiązania w białkach- zapobiegają chorobom układu pokarmowego i zatruciom.
  • Wytwarzaj cytokiny (białka zdolne do koordynowania korzystnej odpowiedzi układu odpornościowego).
  • Zwiększa wydzielniczą odpowiedź IgA. Immunoglobulina A jest najważniejszą w wydzielinie nosa, gardła, zatok obocznych nosa, oskrzeli, jelit. Jest jednym z podstawowych  mechanizmów odpornościowych w obrębie błon śluzowych:

Poza wzmacnianiem funkcji jelit, probiotyki są wiązane każe z wieloma innymi korzystnymi działaniami:

  • Zapobieganie i leczenie wyprysku atopowego, chorób skóry, grzybic.
  • Leczenie nieswoistego zapalenia jelit, zespołu jelita drażliwego.
  • Zapobieganie alergiom pokarmowym, wysypkom.

Probiotyki dla dzieci w formie kapsułek można kupić w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Warto jest włączyć naturalne brobiotyki w formie pokarmu do diety dziecka.

Jogurt

Ten pokarm jest doskonałym sposobem na zwiększenie spożycia wapnia i innych składników odżywczych, zwłaszcza u dzieci, które nie otrzymują wystarczającej ilości mleka lub mleka modyfikowanego.

Jogurt to rodzaj mleka fermentowanego, zakwaszanego i koagulowanego przez bakterie z grupy L. bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Dodanie do jogurtu szczepu Lactobacillus casei lub innych pałeczek kwasu mlekowego wydaje się zwiększać udział bakterii Lactobacillus w kale, dlatego może mieć korzystne działanie w ochronie jelita grubego.

Preparaty dla niemowląt uzupełnione probiotykami

Na rynku istnieją różne typy preparatów dla niemowląt, które można sklasyfikować według tego, czy zawierają same prebiotyki, prebiotyki i probiotyki, lub tylko probiotyki.

 

Deklaracja Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii Dziecięcej, Hepatologii i Żywienia (ESPGHAN) zatwierdza dodawanie probiotyków do preparatów uzupełniających karmienie w późniejszym okresie niemowlęctwo.

Nie zaleca się dodawania do pierwszych preparatów w ciągu pierwszych sześciu miesięcy życia, ponieważ są to gatunki inne od flory jelitowej dziecka. Najważniejszym źródłem probiotyków jest mleko matki.

Tak więc, ze względu na stan układu odpornościowego noworodka, mogą istnieć tylko preparaty uzupełniające działanie mleka matki z probiotykami.

Żywność funkcjonalna dla dzieci – ciąg dalszy

Jogurty

Prebiotyki

Kolejną grupą żywności funkcjonalnej dla dzieci są prebiotyki. Prebiotyki to niestrawne dla ludzi substancje, które mogą przynosić korzyści dzięki selektywnej stymulacji wzrostu lub aktywności grupy bakterii jelitowych. Stanowią one pożywienie dla dobrych bakterii i mogą wzmacniać ich dobroczynne działanie.

Należą do nich między innymi: inulina i fruktooligosacharydy (FOS) pochodzące z cykorii. Są one również obecne w pszenicy, cebuli, bananach, czosnku i porach.

Fruktooligosacharydy odgrywają rolę w rozwoju flory bakteryjnej jelit. Ich fermentacja w okrężnicy wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas octowy, propionowy i masłowy. Mają one wiele pozytywnych funkcji w jelitach:

  • Są źródłem energii dla kolonocytów.
  • Poprawiają przyswajalność wapnia, magnezu, cynku i żelaza w organizmie dziecka.

 

Preparaty dla niemowląt uzupełnione prebiotykami

Mleko matki jest bogate w złożone galaktooligosacharydy (GOS), które działają jak naturalne prebiotyki, sprzyjając rozwojowi bifidobakterii. Dlatego istnieją także sztuczne  preparaty dla niemowląt zawierające prebiotyki, które naśladują skład mleka matki. Mogą być przydatne u dla dzieci, których matki nie mogą z pewnych względów karmić piersią.

Formuły z FOS i GOS sprzyjają rozwojowi własnych bifidobakterii i pałeczek kwasu mlekowego, zarówno w górnej, jak i dolnej części okrężnicy. Dzięki specjalnemu składowi mleko kobiece wspomaga wzrost dobrych bakterii Bifidobacterium w jelicie dziecka, pod warunkiem, że te korzystne bakterie zostały tam uprzednio zasiedlone.

Ze względu na to, że u każdego dziecka flora rozwija się inaczej, mogą być uwzględnione zarówno w formułach startowych, kontrolnych, uzupełniających lub wzrostowych.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Ewaschuk, J. B., & Dieleman, L. A. (2006). Probiotics and prebiotics in chronic inflammatory bowel diseases. World journal of gastroenterology12(37), 5941–5950.
  • Manual práctico de nutrición en pediatría. (2007) . Asociación española de pediatría.
  • Moro, G., Minoli, I., Mosca, M., Fanaro, S., Jelinek, J., Stahl, B., & Boehm, G. (2002). Dosage-related bifidogenic effects of galacto-and fructooligosaccharides in formula-fed term infants. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition34(3), 291-295.
  • Oliveros Leal, L., & Moreno Villares, J. M. (n.d.). Prebióticos en fórmulas infantiles. Anales de Pediatría, Unidad Clínica del Hospital12.
  • Vitoria Miñana I. (2006). Alimentos funcionales en pediatría. En:AEPap ed. Curso de Actualización Pediatría 2006. Madrid: Exlibris Ediciones; 2006. p. 111-7.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.