Jedzenie między posiłkami u dzieci i związane z nim ryzyko

Czy znasz ryzyko, z jakim wiąże się jedzenie między posiłkami u dzieci? Jeśli nie, bądź na bieżąco z tym, co zamierzamy Ci dziś opisać.
Jedzenie między posiłkami u dzieci i związane z nim ryzyko
Silvia Zaragoza

Napisane i zweryfikowane przez dietetyczka Silvia Zaragoza.

Ostatnia aktualizacja: 21 grudnia, 2022

Czy kiedykolwiek słyszałeś zalecenie dotyczące jedzenia 5 razy dziennie? Niektórzy twierdzą, że pomaga to lepiej kontrolować głód i być zdrowym. Jednak jeśli chodzi o dzieci, mają one nawyk obejmujący jedzenie między posiłkami pomaga im zdobyć energię, ponieważ zużywają one jej naprawdę sporo.

Ponadto jedzenie między posiłkami dostarcza im składników odżywczych, których potrzebują do rozwoju. Jednak nie zawsze jest to konieczne, dlatego chcemy, abyś znał także potencjalne ryzyko związane z tym zjawiskiem.

Największym problemem jest rodzaj produktów, do podjadania których dzieci mają tendencję, np. soki lub mleko z ciasteczkami, smażone i słone wypieki lub przekąski, czy kanapki z słodkim dżemem lub wędlinami.

Jak widać, mają one dużo energii dzięki zawartości cukru i tłuszczu, a także dobry smak. Ale czy przyszło ci do głowy, że takie jedzenie między posiłkami oznacza, że Twoje dzieci będą grymasić przy głównych posiłkach, a nawet je pomijać?

Dlatego na dłuższą metę może mieć to negatywny wpływ ich na zdrowie. Coraz częściej odkrywamy, że dzieci podjadają przed telewizorem i urządzeniami elektronicznymi. A my nie wiemy tego,  czy rzeczywiście są głodne, czy po prostu reagują zajadając stres.

Jeśli więc chcesz, aby Twoje dzieci dorastały zdrowo, czytaj dalej, aby odkryć konsekwencje, z jakimi się wiąże jedzenie między posiłkami.

Dziewczyna podjadająca czekoladowego shake'a

Jedzenie między posiłkami a jakość diety u dzieci

Chociaż są ludzie, którzy bronią dzieci podjadających między posiłkami, ponieważ uważają, że dzięki temu ich dzieci są dobrze odżywione, to jednak wartość odżywcza ich diety jest w rzeczywistości niższa. Dzieje się tak nie tylko ze względu na rodzaj produktów, ale także dlatego, że przekąski zastępują inne zdrowsze pokarmy, takie jak warzywa, owoce i orzechy.

Nawet jeśli ciastka lub soki są naturalne, to nadal zawierają dużo cukru i dzieci przekraczają w ten sposób zalecane dzienne ilości zjadanych produktów. Ponadto jedzą je regularnie zamiast okazjonalnie, co również negatywnie wpływa na ich zdrowie.

Przyrost masy ciała, główne ryzyko spożywania posiłków między posiłkami

Przyrost masy ciała jest jedną z najczęściej badanych konsekwencji, ponieważ wśród dzieci zauważalnie wzrosły wskaźniki nadwagi i otyłości. Dodatkowo istnieją różnice między badaniami, ponieważ dotyczą one kilku czynników.

Jednak naukowcy zgadzają się, że ryzyko jest tym większe, im więcej razy dziennie jedzą przekąski. Zwiększa się wtedy obwód brzucha, zwłaszcza biorąc pod uwagę stosunek spożycia kalorii do podstawowego metabolizmu.

Jednocześnie tracisz kontrolę nad ilością jedzenia pochłanianą przez dziecko, zwłaszcza jeśli nabierze ono nawyku jedzenia podczas oglądania programu lub grania na komputerze. W konsekwencji zmienia  to regulację apetytu, ponieważ organizm stale otrzymuje pokarm.

Powoduje to, że organizm wydziela hormony regulujące poziom składników odżywczych we krwi, co przekłada się na szybsze odkładanie tkanki tłuszczowej.

Pojawienie się ubytków i próchnicy

Może teraz zastanawiasz się, co wspólnego ma zdrowie jamy ustnej z podjadaniem między posiłkami. Związek ten nie ma nic wspólnego z samym nawykiem, ale z rodzajem spożywanego jedzenia. Po pierwsze, chcemy, abyś zrozumiał, że pojawienie się ubytków lub pogorszenie szkliwa zębów jest spowodowane obecnością kwasów w pożywieniu.

Dlatego głównym powodem jest codzienne spożywanie soków, takich jak pomarańcza czy ananas. Odpowiedzialne są za to również napoje gazowane, ale dzieci piją je zwykle mniej między posiłkami. Spróbuj więc zastąpić je wodą jako jedynym źródłem nawodnienia.

Chłopiec pijący sok z pudełka.

Wnioski dotyczące ryzyka podjadania między posiłkami

Na koniec zalecamy, aby spróbować ograniczyć liczbę przekąsek, które dzieci spożywają ze względu na ryzyko takiego zachowania. Najlepszym sposobem na to jest zachęcanie go do jedzenia, gdy jest głodne. Jak możesz to robić? Zapytaj dziecko wprost i nie używaj jedzenia jako nagrody ani sposobu na rozproszenie jego uwagi.

Liczy się jednak to, aby nawyki, które stosują przez cały dzień, były jak najzdrowsze, w tym także przekąski. W ten sposób ryzyko zmniejsza się, gdy zastąpisz ciasteczka, soki, ciastka i mleczną czekoladę świeżo pokrojonymi owocami, garścią orzechów, kawałkiem sera, hummusem z marchewką, kostką gorzkiej czekolady itp.

Ponadto, gdy dzieci uczą się lub ćwiczą, mogą chcieć zjeść 4-5 posiłków, które są zalecane. W takich przypadkach ich spalanie kalorii i składników odżywczych wzrasta, więc może to być tym bardziej dobry pomysł.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Julian, C; Santaliestra-Pasías, A M; Miguel-Berges, M L; Moreno, L A (2017) Frequency and quality of mid-afternoon snack among Spanish children. Nutr Hosp, 34(4): 827-33.
  • Kachurak, A;  Bailey, R L; Davey,A; Dabritz, L; Orlet Fisher; J (2019) Daily Snacking Occasions, Snack Size, and Snack Energy Density as Predictors of Diet Quality among US Children Aged 2 to 5 Years. Nutrients, 11(7): 1440.
  • Avery,A; Anderson, C; McCullough, F (2017) Associations between children’s diet quality and watching television during meal or snack consumption: A systematic review. Matern Child Nutr, 13(4). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27001436/
  • LeCroy, M N; Truesdale, K P; Matheson, D M;  Karp, S M; Moore, S M; Robinson, T N et al (2019) Snacking characteristics and patterns and their associations with diet quality and BMI in the Childhood Obesity Prevention and Treatment Research Consortium. Public Helath Nutr, 22(17): 3189-99.
  • Al-Dlaigan, Y H; Al-Meedania, L A; Sukumaran Anil, S (2017) The influence of frequently consumed beverages and snacks on dental erosion among preschool children in Saudi Arabia. Nutr J; 16(1): 80.
  • Murakami, K; E Livingstone, M B (2016) Associations between meal and snack frequency and overweight and abdominal obesity in US children and adolescents from National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003-2012. Br J Nut, 115(10): 1819-29
  • Kelishadi, R; Mozafarian, N; Qorbani, M; Esmaeil Motlagh, M;  Safiri, S; Ardalan, G et al (2017) Is snack consumption associated with meal skipping in children and adolescents? The CASPIAN-IV study. Eat Weight Disord, 22(2): 321-28.  

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.