Zgaga i niestrawność w ciąży: jak je złagodzić?

29 września, 2020

Zgaga i niestrawność w ciąży to niezwykle częste przypadłości, które dotykają zwłaszcza kobiety znajdujące się w trzecim trymestrze. Zmiana diety może zapobiec ich wystąpieniu oraz zmniejszyć wywoływany przez nie dyskomfort.

Wraz z rozwojem ciąży zauważysz pojawienie się licznych objawów. Pojawiają się one ze względu na rozwój płodu w Twoim łonie oraz zmiany fizyczne zachodzące w Twoim ciele. Zaliczamy do nich również zgagę i niestrawność w ciąży.

Takie zmiany nie dotykają każdej kobiety w ciąży w identyczny sposób. Każda ciąża ma inne objawy.

Jednak praktycznie wszystkie kobiety w ciąży doświadczają zgagi i niestrawności. Te nieprzyjemne schorzenia charakteryzuje uczucie ciężkości lub pieczenia po posiłkach.

Zgaga i niestrawność to często występujące objawy, które mogą pojawić się na każdym etapie ciąży. Jednak najczęściej występują w drugim i trzecim trymestrze.

Co wywołuje niestrawność w ciąży?

“Dieta, rozrost macicy oraz zmiany hormonalne mogą wywoływać takie objawy jak zgaga i niestrawność w ciąży.”

Niestrawność w ciąży może pojawiać się z wielu przyczyn, w tym z powodu diety i rozrostu macicy.

Zmiany hormonalne, które zachodzą w trakcie ciąży, to kolejny czynnik, który może ją wywołać. Wiadomo, że zwłaszcza progesteron odgrywa znaczącą rolę w rozwoju zgagi i niestrawności w okresie ciąży.

U kobiet w ciąży łożysko produkuje progesteron, który rozluźnia mięśnie gładkie w macicy. Niestety ten hormon wywiera taki sam wpływ na zastawkę, która oddziela żołądek od przełyku.

Oznacza to, że kwas żołądkowy może podnosić się do przełyku, wywołując uczucie pieczenia znane jako zgaga lub refluks kwasowy.

Ten hormon zmniejsza również częstotliwość skurczy w układzie pokarmowym, spowalniając procesy trawienne. W połączeniu z rosnącym dzieckiem, które uciska Twój żołądek, możesz poczuć znaczący dyskomfort.

Kobieta w ciąży pijąca wodę - niestrawność w ciąży

Sposoby na niestrawność w ciąży

“Wprowadzenie określonych zdrowych nawyków i przestrzeganie odpowiedniej diety może uchronić Cię przed wystąpieniem niestrawności w ciąży lub zmniejszyć jej natężenie.”

Chociaż trudno jest całkowicie ochronić się przed tym objawem, to istnieje kilka sposobów na zmniejszenie dolegliwości. Przydadzą się również do złagodzenia zgagi oraz niestrawności w ciąży, zmniejszając odczuwalny dyskomfort i sprawiając, że stanie się łatwiejszy do zniesienia.

  • Unikaj objadania się. Kobiety w ciąży powinny jeść lekkostrawne posiłki. Lepiej jest zjeść kilka małych posiłków i przekąsek, aby zaspokoić głód, a jednocześnie uniknąć niestrawności.
  • Uważaj na niektóre produkty spożywcze. Warto unikać bardzo tłustego lub bardzo ostrego jedzenia, napojów zawierających kofeinę lub teinę oraz pełnych cukru deserów. Zwiększenie spożycia owoców i warzyw to dobry sposób na ochronę przed niestrawnością w ciąży.
  • Jedz spokojnie. Powoli przeżuwaj jedzenie przed połknięciem. To wspomoże procesy trawienne. Spokojne jedzenie w trakcie posiłków ochroni Cię również przed uczuciem pieczenia w brzuchu i przełyku.
  • Pij wodę między posiłkami. W trakcie ciąży ogromne znaczenie ma picie odpowiednich ilości wody. Jednak pamiętaj, że można wypić jej za dużo, a nadmiar płynów doprowadzi do puchnięcia.
  • Żuj gumę po posiłkach. Dzięki temu będziesz stymulować swoje gruczoły ślinowe. Ślina pomaga neutralizować kwas.
  • Unikaj jedzenia tuż przed położeniem się spać. Odczekaj godzinę lub dwie, aby zadbać o lepsze trawienie. Możesz również spróbować spać nachylona pod kątem wynoszącym około 45º. Ta pozycja pomoże Ci uniknąć refluksu kwasowego, zatrzymując soki trawienne w żołądku.
  • Noś luźne, wygodne ubrania, unikaj krojów, które ściskają talię i brzuch.
  • Nie pal. To nie tylko szkodzi Twojemu zdrowiu, zwłaszcza podczas ciąży, ale również zwiększa ilość kwasu żołądkowego.
  • Unikaj stresu. Poszukuj spokoju i ciszy. Spróbuj wykonywać lekkie ćwiczenia fizyczne lub ćwiczenia oddechowe. To nie tylko pomoże Ci zwalczyć uczucie pieczenia, ale również poprawi Twoje ogólne samopoczucie.
Dieta kobiety w ciąży

Co zrobić, jeśli niestrawność nie przechodzi

Jeśli wypróbowałaś powyższe podpowiedzi, ale dyskomfort nadal się utrzymuje, istnieją naturalne domowe remedia, które są w stanie poradzić sobie z licznymi dolegliwościami. Warto zacząć od picia dużych ilości wody.

Kolejne domowe remedium to połknięcie łyżeczki oliwy z oliwek na pusty brzuch. To pomoże absorbować kwasy tłuszczowe.

Spożywaniu umiarkowanych ilości mleka i jogurtu może również pomóc zmniejszyć Twoje objawy. Jednak niektóre kobiety są uczulone na nabiał i mogą doświadczyć pogorszenia objawów.

Jeśli żadne z tych remediów nie przynosi rezultatów, porozmawiaj ze swoim lekarzem i poproś go o przepisanie leków. Leki na nadkwasotę działają szybko, ale mogą mieć nieprzyjemne skutki uboczne.

Pamiętaj, że wszelkie leki, jakie przyjmujesz, powinny być przepisane przez lekarza, ponieważ mogą wywierać wpływ na zdrowie i rozwój Twojego dziecka.