Zapasy żywności dla dzieci - dowiedz się, czy to dobry pomysł i jak to prawidłowo zrealizować?

Zapasy żywności dla dzieci - dowiedz się, czy to dobry pomysł i jak to prawidłowo zrealizować?

Ostatnia aktualizacja: 23 czerwca, 2019

Rodzice często pytają o to jak robić zapasy żywności dla dzieci. Jest na to kilka sposobów, a wszystkie są bardzo proste. Najważniejszą rzeczą jest podjęcie niezbędnych środków ostrożności w celu ochrony zdrowia Twojego malucha.

Praktycznie każda matka zastanawia się, czy dobrym pomysłem jest przechowywanie żywności dla dzieci. Chociaż preferowane jest, aby jedzenie dla niemowląt było świeże, istnieją różne sposoby jego magazynowania, aby nie utracić swoich właściwości odżywczych.

Możesz robić zapasy żywności dla niemowląt na okres do trzech miesięcy. Jednak musisz pamiętać, że to Ty zawsze musisz podjąć odpowiednie środki ostrożności, aby zapewnić zdrowie swojemu dziecku.

Czy zapasy żywności dla dzieci to dobry pomysł?

Aby chronić zdrowie dzieci, ważne jest, aby unikać rozprzestrzeniania się bakterii. Nie karm dziecka bezpośrednio z pojemnika, w którym przechowywane jest jedzenie. Bakterie w jego ślinie pozostają tam i łatwo się rozmnażają.

Jeśli zostawisz tak tę żywność, następnym razem, gdy ją zje, przyczynisz się do wprowadzenia do jego organizmu szkodliwych bakterii. Musisz jednak pamiętać, że robienie zapasów żywności dla dzieci pomoże Ci zaoszczędzić czas i pieniądze. Istnieje kilka metod, których możesz użyć.

Weź tylko to, co jest konieczne

Ważne jest, aby oddzielić porcje, które dziecko zje. Za pomocą łyżki weź niezbędną porcję potrzebną na chwilę i podziel resztę do czystych, dobrze zamkniętych pojemników.

Dzięki temu rodzajowi środków ostrożności unikniesz zanieczyszczenia żywności i zagwarantujesz, że następnym razem będzie wciąż dobra, by ją zjeść.

Zapasy żywności dla dzieci

Jeśli zdecydowałaś się umieścić łyżkę w pojemniku, a dziecko nie zje tego wszystkiego, najlepiej wyrzucić resztę. W ten sposób po raz kolejny unikniesz rozprzestrzeniania się bakterii, które mogą sprawić, że dzieci zachorują, jeśli później podasz im to jedzenie.

Przechowuj w świeżym miejscu

Gdy słoik lub torba nie zostały otwarte, możesz przechowywać je w temperaturze pokojowej w świeżym miejscu. Miejsca o wysokiej temperaturze mogą sprzyjać rozwojowi bakterii i niszczyć żywność.

Jeśli niektóre z tych pojemników są narażone na wilgotność, najlepiej wyrzucić je natychmiast, ponieważ mogą one spowodować chorobę dziecka.

Kontynuując zakup nowych produktów, zalecamy umieszczenie ich z tyłu spiżarni. Przenieś starsze potrawy na przód półek w celu wcześniejszego spożycia, aby się nie przeterminowały.

Dwa lub trzy dni

Gdy pojemniki z przecierami, zupami lub innymi produktami spożywczymi zostały otwarte, można je przechowywać w lodówce przez dwa lub trzy dni. Należy to zrobić tylko wtedy, gdy pokrywa jest szczelnie zamknięta i żywność nie została zanieczyszczona.

Dlatego zawsze zaleca się umieszczanie porcji, które dziecko zje aktualnie w tym momencie, w oddzielnym pojemniku i zachowanie reszty na później.

Kiedy przygotowujemy przeciery, żywność dla dzieci lub zupy, nie zostawiaj ich wystawionych na działanie temperatury pokojowej przez ponad dwie godziny. Bakterie rozprzestrzeniają się bardzo szybko.

Jeśli przygotujesz jedzenie w domu, powinnaś dokładnie wyczyścić pojemniki do przechowywania mydłem i gorącą wodą. Ważne jest również, aby pozwolić na ostygnięcie żywności przed jej zamrożeniem.

Tace na lód są idealne do zamrażania żywności: przykryj je plastikową folią, aby uzyskać najlepszą ochronę. Po zamrożeniu miseczki przechowuj w większych pojemnikach, aby przechowywać porcje na różne dni.

Mrożenie ponad trzy miesiące

Czas przechowywania mrożonek nie powinien przekraczać trzech miesięcy. Oznacz pojemniki, aby zapamiętać ich zawartość i datę zamrożenia.

Kobieta zastanawiająca się co zjeść

Niedawno zmiksowane owoce należy natychmiast zamrozić, ale nie warzywa. Do owoców dodaj krople cytryny, aby zachować witaminy i zabezpieczyć je przed brązowieniem. W przypadku warzyw zmiksuj je, gdy są już zamrożone, aby zachować ich konsystencje.

Jak mam rozmrozić jedzenie?

Aby rozmrozić żywność, należy umieścić ją w lodówce na nie dłużej niż 48 godzin, aby uniknąć rozwoju szkodliwych bakterii. Inną opcją jest umieszczenie pojemnika w odrobinie przegotowanej wody, na przykład w wodnej kąpieli.

Jeśli korzystasz z kuchenki mikrofalowej, dobrze wymieszaj jedzenie. Uważaj na bardzo gorące części, ponieważ mogą one spowodować oparzenia ust i języka dziecka. Nie zamrażaj przecieru po odmrożeniu. Utrzymuj lodówkę w czystości, aby zapewnić optymalną ochronę i higienę tego, co w niej przechowujesz.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.



Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.