Pokarmy wspomagające naukę dziecka w wieku szkolnym

· 26 lutego 2019

Orzechy włoskie, awokado, banany i inne zdrowe przekąski to pokarmy wspomagające naukę Twojego dziecka. Pamiętaj, aby planować dietę pociechy w wieku szkolnym w taki sposób, by pomagała mu osiągać dobre wyniki.

Pokarmy wspomagające naukę to świetny sposób na poprawę procesów myślowych i koncentracji u dziecka.

Praca naukowa dzieci wymaga ogromnych nakładów energii. Maluchy spędzają całe godziny czytając książki, próbując zrozumieć nowe koncepcje i zapamiętując nowe rzeczy. Dodaj do tego podchodzenie do testów, a przekonasz się, że życie Twojej pociechy bywa niezwykle stresujące.

W zbilansowanej diecie nie chodzi o ilość, ale o jakość. Dziecko powinno jeść lekkie pożywienie, aby nie rozpychać żołądka. Przejadanie się zmusza układ pokarmowy do cięższej pracy, co oznacza, że zostaje mniej energii na myślenie. Z kolei lekkie jedzenie wspomaga trawienie.

Dzięki temu krążenie krwi będzie mogło skoncentrować się na tych organach, które wykonują największą pracę. Co więcej, właściwości niektórych pokarmów lepiej wspierają pracę umysłową od innych. Gdy nadchodzi czas egzaminów, dziecko potrzebuje jak największego wsparcia głównego organu: mózgu.

Pokarmy wspierające naukę: bogate w wartości odżywcze

Poniżej znajdziesz pokarmy wspierające naukę, które z pewnością przydarzą się Twojemu dziecku. Stworzyliśmy ją opierając się na wartościach odżywczych, które wspierają neuroprzekaźniki. A oprócz tego są na tyle pyszne, że smakują zarówno dzieciom, jak i nastolatkom oraz dorosłym.

1. Orzechy włoskie i inne orzechy

Czy to przypadek, że orzechy przypominają z wyglądu mózg człowieka? Bez względu na odpowiedź możesz być pewna, że zawarte w nich połączenie kwasów tłuszczowych, fosforu i kwasów omega 3 stanowi doskonałą mieszankę. Wszystkie te składniki stymulują funkcjonowanie mózgu.

Właśnie dlatego jedzenie orzechów włoskich i innych orzechów wspomaga pamięć. Są również przydatne podczas zachodzenia procesów łączenia nowej wiedzy z już posiadaną, co poprawia krytyczne myślenie.

Oto niektóre z ciekawych właściwości orzechów włoskich:

  • Orzechy włoskie zawierają magnez i błonnik, które regulują poziom cukru we krwi i krążenie krwi.
  • Posiadają także antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i sprawiają, że umysł zachowuje młodość.
  • Orzechy włoskie zwiększają także zdolności umysłowe dzięki wysokiej zawartości kwasów omega 3.
  • Stymulują także produkcję serotoniny, a tym samym są idealnymi naturalnymi energetykami.
Banan i jabłko pokrojone na talerzu

2. Banany

Kolejna przepyszna przekąska to banan. Mózg człowieka wykorzystuje 20% energii produkowanej przez ciało. Dlatego też trzeba pamiętać o jej uzupełnianiu.

Banany posiadają dużą zawartość witaminy B i C, co sprawia, że są uznawane za idealne pokarmy wspomagające naukę. Ale, co ważniejsze, mają dużo potasu i tyrozyny. Te składniki stymulują między innymi produkcję neuroprzekaźników, które odgrywają kluczową rolę w procesach myślowych. Zaliczamy do niech serotoninę i dopaminę.

Zjedzenie banana raz na dwa lub trzy dni przynosi organizmowi wiele korzyści. W bananach znajdziesz następujące wartości odżywcze:

  • Tyrozyna: Wspomaga produkcję nowych neuroprzekaźników.
  • Potas, witamina B6 i kwas foliowy: Poprawiają działanie mózgu.

3. Awokado

„Przejadanie się zmusza układ pokarmowy do cięższej pracy, co oznacza, że zostaje mniej energii na myślenie. Z kolei lekkie jedzenie wspomaga trawienie.”

Awokado zawiera wiele cennych składników i kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nienasycone zawarte w tym produkcie uczestinczą w przyswajaniu do organizmu tryptofanu, który z kolei jest potrzebny do powstania serotoniny – hormonu szczęścia mającego istotny wpływ na pracę mózgu.

4. Gorzka czekolada

Kolejne naturalne źródło energii, które pomaga w przyswajaniu wiedzy oraz innych zadaniach intelektualnych, to czekolada. Jednak aby uniknąć nadmiaru cukru, mleka i tłuszczu, które utrudniają trawienie, powinnaś wybrać gorzką czekoladę.

Kawałek ciemnej czekolady zjedzony przed nauką lub w jej trakcie ułatwi koncentrację. Podobnie jak w przypadku orzechów włoskich i bananów, również czekolada stymuluje produkcję endorfin. Te hormony nie tylko poprawiają rozwój neuronów, ale także pomagają zachować koncentrację.

Czekolada zawiera także kakao, które jest bogate w antyoksydanty i kofeinę. Dlatego też stymuluje procesy umysłowe i działanie mózgu.

Smoothie jabłkowe w słoiku i jabłko

5. Jabłka

Pokarmy wspomagające naukę to także jabłka. Właściwie to jedne z ulubieńców dzieci. W przeciwieństwie do takich substancji jak kawa, owoce pomagają zachować koncentrację bez konieczności spożywania dużych ilości kofeiny.

Co więcej, jabłka są w stanie pomóc nam pokonać niepewność i pragnienie. Sprawiają także, że mózg jest w stanie przez dłuższy czas zachować aktywność, zdrowie i młodość.

Podsumowując, kiedy na horyzoncie pojawia się okres egzaminacyjny, nie ma nic lepszego niż wybór pokarmów, które wspomogą naukę. Aby jak najlepiej wykorzystać ich właściwości, połącz je z odpowiednim odpoczynkiem i ćwiczeniami.

Unikaj także spożywania nadmiaru węglowodanów i tłuszczów oraz pij dużo wody. Odpowiednie nawodnienie to kolejny sprzymierzeniec nauki.

  • Čížková, H., Ševčík, R., Rajchl, A., & Voldřich, M. (2009). Nutritional quality of commercial fruit baby food. In Czech Journal of Food Sciences. https://doi.org/10.1101/gad.959102
  • Mennella, J. A., Ziegler, P., Briefel, R., & Novak, T. (2006). Feeding infants and toddlers study: The types of foods fed to hispanic infants and toddlers. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.09.038