Owoce - najlepsze do jedzenia w czasie ciąży

02 Czerwiec, 2018

Owoce zawierają bardzo ważne składniki, które mogą pomóc dziecku uzyskać najlepsze możliwe pożywienie podczas ciąży. Podpowiemy Ci, które owoce są najlepsze do jedzenia na tym etapie.

W idealnych warunkach, kobiety w ciąży powinny spożywać co najmniej 3 lub 4 porcje owoców każdego dnia. Owoce dostarczają różnych składników odżywczych, błonnika i witamin, które są bardzo korzystne dla zdrowia, zarówno oczekującej matki jak i jej rozwijającego się dziecka.

Do najważniejszych witamin dostarczanych przez owoce należą beta-karoten i witamina C. Dzieci potrzebują beta-karotenu do rozwoju komórek, tkanek, wzroku i układu odpornościowego. Witamina C jest niezbędna do tworzenia kości i zębów Twojego malucha.

Owoce mają również kolagen, potas i kwas foliowy. Kolagen jest ważny dla rozwoju tkanki łącznej. Potas pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Kwas foliowy służy do zapobiegania wadom cewy nerwowej i przyczynia się do prawidłowej masy dziecka.

Dlatego tak ważne jest regularne spożywanie owoców w trakcie ciąży. Oczywiście, istnieją również inne pokarmy, które należy uwzględnić w diecie, zgodnie z konkretnymi potrzebami każdej kobiety i zgodnie z zaleceniami lekarza.

Najlepsze owoce w czasie ciąży

Błonnik w owocach i warzywach zapewnia korzyści dla organizmu, w tym lepsze funkcjonowanie jelit. Pomagają zapobiegać zaparciom i hemoroidom, które są częstymi problemami podczas ciąży.

Poniżej przedstawimy szczegóły dotyczące owoców najbardziej polecanych kobietom w ciąży:

Morele

Jednym z najczęstszych problemów, z jakimi borykają się kobiety w ciąży, jest nieprawidłowa praca jelit. Morele mają wysoką zawartość błonnika i pomagają pozbyć się zaparć.

owoce-morele

Maliny

Maliny to kolejny z owoców polecanych w trakcie ciąży. Pomagają poprawić dystrybucję tlenu dziecku. Zapewniają również witaminę C, kwercetynę i proantocyjanidynę, chroniąc tkanki Twojego dziecka. Dzięki temu maliny są jednym z najbardziej pożądanych owoców dla przyszłych matek.

Truskawki

Truskawki są również bardzo korzystne w okresie ciąży, ponieważ pomagają poprawić krążenie. Zapewniają również dużą ilość witaminy C, która pomaga w absorpcji żelaza i wzmacnia nasz układ odpornościowy. To świetny owoc, który dobrze jest mieć pod ręką, gdy jesteś w ciąży.

Figi

Zarówno świeże, jak i suszone figi są doskonałym rozwiązaniem dla przyszłych matek. Figi dostarczają potas i inne minerały, które polepszają funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Pomaga to zapobiegać problemom związanym z nadciśnieniem.

Ananas

Ananasy zawierają wapń, witaminę C i inne składniki odżywcze, których głównym celem jest zapobieganie anemii. Niedokrwistość jest jednym z najczęstszych problemów pojawiających się w czasie ciąży, a ananasy mogą pomóc uniknąć tego problemu.

Kobieta w ciąży i misa owoców

Jabłka

Jeśli chcesz ustabilizować poziom cukru we krwi podczas ciąży, jabłka są dokładnie tym, co zaleciłby Ci lekarz. Jabłka pomagają ograniczyć apetyt i kontrolować łaknienie. Oznacza to, że nie zjesz tak dużo czekolady lub innych produktów, które nie są zalecane, podczas ciąży.

Gruszki

Gruszki są naturalnym lekiem moczopędnym, co czyni je bardzo zdrową opcją dla przyszłych matek. Pomagają ci uniknąć wzlotów i upadków w kontekście apetytu. Jabłka pomagają go ograniczyć i kontrolować łaknienie. Pomagają one również w kontrolowaniu zmian nastroju, które są tak typowe w czasie ciąży, w wyniku zmian hormonalnych.

Arbuz

Arbuz jest bogaty w likopen i przeciwutleniacze, które chronią serce i mózg. Arbuz jest jednym z najlepszych owoców do jedzenia w czasie ciąży, ponieważ zawiera dużą ilość wody, a także naturalne cukry.

Grejpfrut

Owoc ten ma silne działanie alkaliczne i przeciwutleniające, co pomaga zwalczać wolne rodniki. Wolne rodniki są winne wielu chorobom, których dzisiaj doświadczamy. Grejpfrut to również owoc cytrusowy, który utrzymuje równowagę pH w organizmie.

Jak dużo owoców należy spożywać w czasie ciąży?

Jeśli to możliwe, najlepiej spożywać 2 szklanki owoców i 2 lub 3 szklanki warzyw dziennie. Oto kilka przykładów serwowania pomysłów:

1 szklanka surowych lub gotowanych warzyw

1/2 szklanki orzechów

1 szklanka 100% soku owocowego lub warzywnego

1 średni lub duży owoc (1 pomarańcza, 1/2 dużego jabłka)

2 średnie banany lub 1 duży banan

1 szklanka surowych, konserwowych lub mrożonych owoców

“Nie ma prawie żadnych owoców, których nie powinieneś jeść podczas ciąży. Należy jednak unikać owoców transgenicznych i wybierać organiczne”

Spożywanie różnych owoców podczas ciąży ma wiele zalet dla naszego zdrowia i dostarcza wielu składników odżywczych, które dziecko potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Włącz je do diety w zalecanych ilościach, aby w pełni z nich skorzystać.

Możesz również dodać owoce, których nie ma na naszej liście, ale zawsze dobrze jest skonsultować się z lekarzem w sprawie owoców, których nie zaleca się podczas ciąży.

  • Gao Y., Sheng C., Xie RH., Sun W., et al., New perspective on impact of folic acid supplementation during pregnancy on neurodevelopment/autism in the offspring children – a systematic review. PLoS One, 2016.
  • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.