Jajka w diecie dziecka – kiedy je wprowadzić?

Czy wiesz od którego miesiąca życia można podawać dziecku jajka i w jakiej ilości? Poznaj zalecenia i najlepsze przepisy!
Jajka w diecie dziecka – kiedy je wprowadzić?

Ostatnia aktualizacja: 06 marca, 2019

Jajka w diecie dziecka są bardzo ważne, stanowią bowiem cenne źródło wartościowych protein. Musisz wiedzieć kiedy wprowadzić je do jadłospisu malucha i w jaki sposób je przygotowywać. Zwróć koniecznie uwagę na zalecenia dotyczące dziennych porcji.

Dzieci powinny jeść jajka regularnie. Jednak należy pilnować ich ilości i formy podania. Tak jak w przypadku wielu innych produktów, organizm dziecka musi powoli przyzwyczaić się do przyjmowania dań zawierających jajka.

Jajka w diecie dziecka zapewniają maluchowi wiele ważnych składników odżywczych, które są kluczowe w pierwszych latach życia. Ale czy można podać dziecku jajka w dowolnej formie i ilości? Nie, ale z drugiej strony istnieje wiele przepisów na dania z jajkami odpowiednie dla najmłodszych. Podzielimy się z Tobą kilkoma najlepszymi w dzisiejszym wpisie!

Co musisz wiedzieć o jajkach?

Jajka składają się z trzech części: skorupki, białka i żółtka. Białko i żółtko zawierają dużą ilość niezbędnych aminokwasów, kwasów tłuszczowych i innych kluczowych elementów odżywczych takich jak witaminy i minerały. Innymi słowy, składniki odżywcze zawarte w jajkach są rozłożone i w żółtku, i w białku.

Białka składają się w 88% z wody. Pozostała część to białka. Jeśli zaś chodzi o proteiny, szczególną uwagę należy tu zwrócić na owalbuminę. Niektóre diety zawierają zalecenia dotyczące spożywania jedynie białek.

Żółtka natomiast bogate są w tłuszcze, sole mineralne i białka zawierające mnóstwo fosforanów.

Wartościowe składniki znajdziesz zarówno w żółtku jak i w białku.

Jajka w diecie dziecka: mnóstwo korzyści

  • Jajka zawierają wszystkie składniki niezbędne do tego by dzieci rosły zdrowo i były silne.
  • Dzięki wysokiej zawartości protein, jajka w diecie dziecka zapewniają maluchowi energię.
  • Miękka konsystencja jajek sprawia, że dzieciom łatwo jest je pogryźć i strawić.
  • Jajka to naturalne źródło witaminy D.
  • Żółtka jajek zawierają tłuszcze jednonienasycone. Tego typu tłuszcze nie są szkodliwe dla organizmu.

Te i inne korzyści sprawiają, że zdecydowanie warto rozważyć wprowadzenie jajek do stałego jadłospisu dziecka. Ilość zależeć będzie oczywiście od wieku dziecka.

Pilnuj, by dania zawierające jajka wprowadzać do posiłków stopniowo. Zaczynając od szóstego miesiąca życia dziecka, możesz podawać mu żółtko – ugotowane na twardo i bez soli.

Od 10. miesiąca życia dziecka możesz przygotowywać dla niego jajecznicę albo omlet. Nie dodawaj żadnych przypraw! Smażonego na dużej ilości tłuszczu jajka (w formie sadzonej) nie podawaj dziecku dopóki nie ukończy drugiego miesiąca życia.

W kwestii ilości – zachowaj umiar. Nie dawaj dziecku zbyt dużo jajek. Maluchowi do szóstego miesiąca życia możesz podawać połówkę. Starszemu dziecku – jedno całe jajko. Podawanie większych porcji jajek niż te zalecane dla dzieci o określonej wadze nie jest dobrym pomysłem.

Jajka w diecie dziecka – idealne przepisy na początek

Gniazdka jajeczne ze szpinakiem i serem

Składniki

  • 1 jajko
  • masło
  • ser (do smaku)
  • puree ze szpinaku
  • cebula (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Rozbij jajko. Następnie ubij je i odstaw na bok.
  2. Wysmaruj foremki do muffinek tłuszczem. Później napełnij je do połowy kremem ze szpinaku.
  3. Przy pomocy dużej łyżki porób zagłębienia w puree szpinakowym.
  4. Do każdego zagłębienia wlej trochę ubitego jajka.
  5. Przypraw gniazdka odrobiną soli. Posyp wierzch serem.
  6. Umieść blaszkę w piekarniku i piecz gniazdka przez 15 minut, pilnując by jajka się przepiekły.

Kolorowe tortille

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 ugotowany buraczek
  • 4 liście szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • sól (do smaku)

Sposób przygotowania

  1. Ubij jajko z odrobiną soli.
  2. Umieść równe porcje jajka z trzech osobnych pojemnikach.
  3. Do pierwszego dodaj ugotowaną marchewkę i zblenduj. Odstaw mieszankę na bok.
  4. Do drugiego pojemniczka dodaj szpinak. Zblenduj i odstaw.
  5. Natomiast do trzeciego pojemniczka dodaj buraczka i zblenduj.
  6. Wlej łyżkę oleju na niewielką gorącą patelnię.
  7. Wlewaj mieszanki jajka i warzyw i smaż osobno, tworząc pyszne i kolorowe tortille.
Jajka w diecie dziecka stanowią ważne źródło protein.

Omlet z ziemniakiem

Składniki

  • 1 obrany ziemniak
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • sól i ser do smaku

Sposób przygotowania

  1. Pokrój ziemniaka na małe kawałki i podsmaż na oleju.
  2. W międzyczasie ubij jajka z solą.
  3. Następnie wlej jajka na patelnię z ziemniakiem.
  4. Kiedy omlet przesmaży się całkowicie z jednej strony, odwróć go przy pomocy talerza i przesmaż dokładnie z drugiej strony.
  5. Kiedy omlet będzie złotobrązowy, zdejmij go z patelni.

W dzisiejszych czasach bez problemu znajdziesz w sklepach jajka w proszku. Używa się ich jednak zazwyczaj do pieczenia. Większość ludzi nie je ich w regularnej, codziennej diecie, choć oczywiście jeśli chcesz możesz nimi zastąpić świeże jajka.

Jajka w diecie dziecka są bardzo cenne. Należy jedynie pamiętać o zachowaniu umiaru. Zawarte w jajkach składniki odżywcze mają znaczący, pozytywny wpływ na stan zdrowia i rozwój maluszka.


Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.