Pyszne posiłki dla dziecka od 6 do 9 miesiąca życia

· 8 sierpnia 2018

Kiedy Twój maluch kończy 6 miesięcy, nadchodzi czas na eksperymenty kulinarne. Oto pięć przepisów na pyszne posiłki dla dziecka, które przygotujesz w zaledwie kilka minut!

Odpowiednie żywienie odgrywa kluczową rolę dla prawidłowego rozwoju małych dzieci. Oznacza to, że rodzice potrzebują listy sprawdzonych przepisów na posiłki dla dziecka pomiędzy 6 a 9 miesiącem życia.

Na tym etapie życia, Twoje dziecko zaczyna rozpoznawać nowe smaki. Wszystko czego spróbuje jest nowe i nieznane.

To dlatego eksperci zalecają, by nigdy nie mieszać więcej niż dwóch warzyw w nowych posiłkach dla dziecka. W ten sposób maluch nauczy się rozpoznawać każdy składnik.

Z kolei dla rodziców fakt, że posiłki na tym etapie życia dziecka są proste oznacza, iż mogą oni z łatwością wykryć alergie i nietolerancje pokarmowe. Zawsze pilnuj tego, by dieta Twojego dziecka była odpowiednio zrównoważona i przestrzegaj porad lekarza.

Kolejny ważny składnik diety dziecka to woda. Podawanie dziecku wody to sposób na zdrowe nawodnienie jego organizmu. Za wszelką cenę unikaj napojów gazowanych.

Kiedy włączasz do jadłospisu malucha nowe produkty i dania, rób to powoli, etapami. Dzięki temu dziecko będzie miało czas, by przyzwyczaić się do różnych smaków, zapachów i konsystencji.

Techniką pozwalającą na ujęcie wszystkich najważniejszych zasad jest wprowadzanie jednego nowego pokarmu w tygodniu. To zachęci brzdąca do smakowania i akceptowania nowości, ale nie będzie zbyt skomplikowane i przytłaczające.

Pamiętając o tych wskazówkach, spójrz na nasze propozycje posiłków dla maluchów.

Posiłki dla dziecka od 6 do 9 miesiąca życia: podstawowe zasady

Eksperymentuj z tymi typami produktów, by stworzyć przepisy na smakowite i aromatyczne dania dla malucha.

Warzywa, w tym również warzywa liściaste

Warzywa powinny stanowić około 60% diety małego dziecka. Najlepsze jarzyny to: marchewka, ziemniak, dynia, szpinak, brokuł, zielona fasolka, cukinia, kalafior, batat i por.

Produkty bogate w białko

Tego typu produkty powinny stanowić około 30% diety malucha. Białko znajdziesz przede wszystkim w: wątróbce drobiowej, podudziach i piersi z kurczaka, soczewicy, jajkach i mięsie.

Produkty bogate w węglowodany

Węglowodany również są elementem odpowiednio zbilansowanej diety dziecka. Niech stanowią w niej około 10%. Znajdziesz je głównie w produktach takich jak makaron i ryż.

Ryż będzie dla malucha źródłem węglowodanów.

Tłuszcze

Ten rodzaj produktów możesz wykorzystywać do uzupełniania diety brzdąca. Najpopularniejsze tłuszcze to oliwa z oliwek i masło. Możesz również podawać dziecku inne, po uprzedniej konsultacji z pediatrą.

Od około szóstego miesiąca życia, dzieci powinny zjadać jeden stały, aromatyczny posiłek na dzień. Może to być puree lub krem z warzyw. Pomiędzy siódmym a dziewiątym rokiem życia podawaj maluchowi dwa posiłki w formie stałej.

Od siódmego miesiąca życia zacznij wprowadzać gniecione ziemniaki bez soli. Jeśli będziesz chciała, sól możesz zawsze zacząć dodawać później, po trochu. Chodzi o to, by przyzwyczaić dziecko do różnych smaków.

Następnie, od około ósmego miesiąca życia, spróbuj wprowadzić do jadłospisu dynię, buraka liściowego lub szpinak, dodając je do puree i kremów. Nasze przepisy na posiłki dla dziecka pomiędzy 6 a 9 miesiącem życia zapewnią Twojemu maluchowi zróżnicowaną dietę i pozwolą mu poznawać nowe smaki i zapachy a także powoli się do nich przyzwyczajać.

Kiedy włączasz do jadłospisu malucha nowe produkty i dania, rób to powoli, etapami. Dzięki temu dziecko będzie miało czas, by przyzwyczaić się do różnych smaków, zapachów i konsystencji.

Na tym etapie Twoja pociecha będzie też w stanie jeść żółtka jajek. Spróbuj wmieszać je do gniecionych ziemniaków lub puree zamiast masła.

Wreszcie, w okolicach dziewiątego miesiąca życia dziecko będzie w stanie strawić rybę. Białe mięso ryb – na przykład morszczuka, dorsza i soli – to najlepszy wybór.

Te pokarmy bogate są w substancje odżywcze takie jak jod, fosfor i wapń, zawierają również białko i kwasy omega-3. Składniki te są konieczne do rozwoju silnego układu kostnego oraz prawidłowego rozwoju mózgu dziecka.

Poniżej znajdziesz kilka spośród najlepszych przepisów na zróżnicowane i odżywcze posiłki dla dziecka od 6 do 9 miesiąca życia.

5 przepisów na posiłki dla dziecka od 6 do 9 miesiąca życia

Krem dyniowo-marchewkowy

Składniki:

  • 30 g dyni
  • 30 g marchewki
  • 10 g selera naciowego
  • oliwa z oliwek do smaku

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz dynię. Starannie umyj marchewkę, ale nie obieraj jej
  • Gotuj marchewkę i dynię razem z selerem przez 30 minut.
  • Pozostaw do ostygnięcia, następnie zblenduj.
  • Podawaj w temperaturze pokojowej.

Zupa szpinakowo-ryżowa

Składniki:

  • 15 g liści szpinaku
  • 10 g ryżu
  • 1 mały ziemniak
  • seler naciowy (opcjonalnie)
  • 90 ml wody
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Wlej wodę do garnka, wsyp ryż i gotuj go do miękkości.
  • Dodaj ziemniaka pokrojonego na bardzo małe kawałki i gotuj przez 15 minut.
  • Następnie dodaj szpinak i seler i gotuj zupę na wolnym ogniu aż nabierze delikatnie zielonego koloru.
  • Odstaw zupę by przestygła, po czym podawaj. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ją kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Maluch z czasem nauczy się samodzielnie jeść.

Gniecione ziemniaki z rybą

Składniki:

  • 1 mały ziemniak
  • 15 g ryby (na przykład morszczuka)
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

  • Oczyść dokładnie ziemniaki, ale nie obieraj ich. Zagotuj je w wodzie.
  • W osobnym garnku gotuj na wolnym ogniu rybę.
  • Kiedy oba składniki będą całkowicie miękkie, przełóż je do miski i pognieć widelcem.
  • Dodaj masło, ugniataj danie do momentu aż stanie się całkowicie gładką masą.

Zupa z soczewicy

Składniki:

  • 30 g soczewicy
  • 15 g kurczaka
  • 4 małe kostki marchewki
  • por i seler naciowy (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek do smaku

Sposób przygotowania:

  • Włóż wszystkie składniki do garnka i zalej wodą tak, by je przykryła. Zacznij gotować.
  • Mieszaj zupę często i uzupełniaj wodę jeśli zajdzie taka potrzeba. Kiedy soczewica zmięknie a kurczak będzie całkowicie ugotowany, wyłącz ogień.
  • Zostaw zupę do przestygnięcia, następnie zblenduj i podawaj.

Sałatka z marchewki i buraczków

Składniki:

  • 20 g marchewki
  • 20 g buraczka
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Umyj, obierz i ugotuj warzywa na miękko.
  • Pokrój w małą kosteczkę i przypraw oliwą do smaku.

Te przepisy na aromatyczne i smakowite posiłki dla dziecka od 6 do 9 miesiąca życia są proste, tanie i odżywcze.

Są też idealne by etapami wprowadzić do diety malucha różne kolory, smaki i konsystencje.