Lody owocowe - 4 niesamowicie pyszne przepisy! Musisz spróbować!
Lody owocowe to zdrowy sposób na delektowanie się pysznym deserem i unikanie uciekania się do jedzenia z nadmiarem przetworzonego cukru.
Te proste przepisy na lody sprawiają, że jest to świetna popołudniowa przekąska, która zaspokoi Twoje słodkie życzenia. Lody owocowe to pyszny naturalny deser, którym możesz także podzielić się z rodziną i przyjaciółmi.
Jak zrobić lody owocowe?
Nie potrzebujesz wiele, by samodzielnie zrobić lody w domu. Możesz również tworzyć niekończące się przepisy i kombinacje, używając różnych owoców. Robienie domowych lodów owocowych to świetny sposób na zachęcanie do zdrowych nawyków żywieniowych i unikanie ponadto nadmiernego spożycia cukru wśród dzieci. W końcu kto nie lubi lodów?
Pamiętajmy również, że owoce są ważne w dietach dzieci. Na przykład dostarczają one witamin i niezbędnych składników odżywczych, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Przepisy na lody owocowe
1. Lody truskawkowe z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 200 g truskawek
- 200 ml mleka kokosowego
Przygotowanie:
- Umyj truskawki, usuń ogonek liściowy i posiekaj je na małe kawałki.
- Włóż następnie truskawki do zamrażarki.
- Wlej mleko kokosowe do szczelnego pojemnika, a potem włóż je do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Wyciągnij truskawki i mleko kokosowe z zamrażarki i lodówki.
- Rozgnieć owoce, aż osiągną kremową konsystencję.
2. Naturalne lody pomarańczowe
Składniki:
- 7 pomarańczy
- 4 łyżki miodu
- 100 ml zimnej wody
- skórka pomarańczowa
- 1/2 l naturalnej wody
Przygotowanie:
- Umieść wodę i miód w garnku obok skórki pomarańczowej.
- Gotuj następnie w niskiej temperaturze, aż miód się rozpuści, po czym ściągnij mieszaninę z ognia.
- Obierz skórkę z pomarańczy, wyciągnij nasiona i wyciśnij z nich sok.
- Do miski z wodą miodową dodaj świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i następnie wszystko razem wymieszaj.
- Wlej mieszaninę do małych pojemników, po czym włóż je do zamrażarki na 4 godziny.
3. Lody kokosowe i bananowe
Składniki:
- 1 niedojrzały banan
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki stołowe startego kokosa
- 3 łyżki miodu lub cukru
Przygotowanie:
- Włóż obrany banan do pojemnika, po czym umieść go w zamrażarce.
- Na małą patelnię wlej mleko kokosowe i gotuj je następnie na średnim ogniu.
- Do gotującego się mleka kokosowego dodaj miód lub cukier. Zmniejsz następnie temperaturę gotowania. Gotuj tak jeszcze przez 30 minut. Po upływie tego czasu należy je ostudzić.
- Mleko kokosowe ponownie osiągnęło temperaturę pokojową. Możesz wyjąć teraz banana z lodówki.
- Umieść banana w blenderze obok startego kokosa i mieszanki mleka kokosowego. Zmiksuj następnie wszystko, aż osiągnie kremową konsystencję.
- Umieść mieszaninę w formach lub małych pojemnikach i zostaw następnie w zamrażarce na co najmniej 4 godziny.
4. Lody brzoskwiniowe i wiśniowe
Składniki:
- 750 g dojrzałych brzoskwiń
- 300 g dojrzałych wiśni
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 szklanki chudego mleka
- 1 łyżka zmielonego cynamonu
Przygotowanie:
- Zdejmij skórkę i posiekaj brzoskwinie.
- Wyciągnij następnie pestki z wiśni.
- Do miski dodaj brzoskwinie, wydrylowane wiśnie oraz jogurt i zmiksuj wszystko razem.
- Podnieś pokrywkę miksera i następnie powoli dodaj odtłuszczone mleko, cukier i zmielony cynamon.
- Po uzyskaniu gładkiej konsystencji możesz przestać mieszać.
- Włóż następnie mieszaninę do foremek i umieść w zamrażarce na co najmniej 2 godziny.
Dzięki tym prostym przepisom na lody owocowe będziesz mieć w zamrażarce doskonałe, zdrowe, jak również pyszne desery. Możesz eksperymentować z dodatkami do wszystkich wymienionych smaków. Migdały, orzeszki ziemne, pistacje i orzechy laskowe będą doskonale smakować z wyżej wymienionymi deserami. Smacznego!
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Siti HN., Kamisah Y., Kamsiah J., The role of oxidative stress, antioxidants and vascular inflammation in cardiovascular disease (a review). Vascul Pharmacol, 2015. 71: 40-56.
- Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.