Desery dla dziecka w wieku 9-12 miesięcy: 4 przepisy

· 23 grudnia 2018
Szukasz pomysłu na deser dla malucha? Oto cztery przepisy na słodkie przekąski które przygotujesz szybko i łatwo!

Desery, koktajle mleczne, musy i puddingi – istnieje wiele przepisów na desery dla dziecka. Najważniejszą kwestią którą musisz wziąć pod uwagę jest to, jakich składników odżywczych dostarczy maluchowi taki słodki posiłek.

W dzisiejszym artykule podzielimy się z Tobą sprawdzonymi przepisami na desery dla dziecka w wieku od 9 do 12 miesięcy. Nie potrzebujesz wcale wielkiej kuchni, specjalistycznego sprzętu ani wiele czasu by je przygotować, nie martw się!

Dzieci bardzo często lubią słodkie dania. Dzieje się tak ponieważ takie posiłki przypominają im smak mleka matki, które w wielu przypadkach było dla nich jedynym posiłkiem do momentu w którym osiągnęły 8 miesiąc życia.

Większość osób dorosłych także mając wybór między smakiem słodkim a wytrawnym wybierze ten pierwszy. Trudno nam się oprzeć kiedy mamy przed sobą wyborny deser – pyszne ciasto albo ulubione lody.

Ale wiemy też, że mamy zdrowsze opcje do wyboru. Możemy zawsze zdecydować się na koktajl mleczny z owocami.

Kubki smakowe małego dziecka są bardzo wrażliwe. Dlatego właśnie dzieci nie akceptują kwaśnych produktów i potraw. To część działania ich mechanizmu samozachowawczego.

Poznaj przepisy na cztery desery dla dziecka, które maluch od razu pokocha. Wypróbuj je i pozwól, by dziecko odkryło nowe smaki.

Desery dla dziecka w wieku od 9 do 12 miesięcy

Na tym etapie życia dziecka jego posiłki stają się podobne to tego, co je reszta rodziny.

Oczywiście dietę maluszka nadal trzeba dostosowywać do jego wieku aby sprawić, że organizm dziecka przyzwyczai się do trawienia nowych produktów bez komplikacji.

Słodkie posiłki to dobry pomysł na obiad lub przekąskęNajlepiej będzie jeśli do ich przygotowania wykorzystasz świeże, bogate w składniki odżywcze produkty o różnych konsystencjach, kolorach i smakach. W ten sposób wzbogacisz doświadczenie pociechy.

Desery dla dziecka w pierwszym roku życia to przede wszystkim nowe kolory, konsystencje i smaki.

1. Puree z jabłka i kiwi

Jabłka to jedne z najczęściej polecanych w diecie małego dziecka owoców. Połączone z innymi owocami – na przykład z gruszkami czy kiwi – jabłka pozwolą Ci na przygotowanie pysznego puree bogatego w składniki odżywcze.

Składniki

  • 1/4 obranego kiwi
  • 1/4 obranego jabłka

Sposób przygotowania

  1. Zblenduj kiwi.
  2. Przeciśnij je przez sitko o niewielkich oczkach aby pozbyć się twardych kawałków i nasionek.
  3. Następnie zblenduj jabłko.
  4. Wymieszaj dokładnie jabłko i kiwi.

Zdrowotne właściwości jabłek są dobrze znane. Te popularne owoce zawierają niewiele tłuszczy i białka, a przy tym dostarczają całego wachlarza minerałów takich jak potas.

Jabłka to także duża dawka witamin dla maleństwa. Ponadto wpływają one korzystnie na układ trawienny – są łatwe do strawienia ponieważ zawierają sporo błonnika.

2. Jogurt z owocami

Jeśli szukasz pomysłu na desery dla dziecka, jogurt to idealna baza. Przyspiesza on trawienie a przede wszystkim ma przyjemną, kremową konsystencję.

Zwróć uwagę na to jaki jogurt kupujesz i wybierz go starannie. Dzieci nie jedzą tego samego jogurtu co dorośli.

W połączeniu z owocami – na przykład gruszkami, bananami czy jabłkami – jogurt to smaczna przekąska która zapewni maleństwu zbilansowany posiłek.

Dieta podczas karmienia piersią - sałatka owocowa

Składniki

  • 100g jabłka
  • jogurt dla dzieci
  • 2 łyżeczki dżemu

Sposób przygotowania

  1. Jabłko umyj, obierz i pokrój w małą kostkę.
  2. Następnie umieść wszystkie składniki w blenderze i zblenduj na gładką masę.

Przeczytaj koniecznie: Bobas lubi wybór. Zalety samodzielnego jedzenia przez dziecko

3. Puree z banana i komosy ryżowej

To jeden z najbardziej odżywczych deserów jaki możesz podać dziecku.

Komosa ryżowa znana także jako quinoa ma wiele dobroczynnych właściwości. Jest odżywcza, ma niewiele kalorii i zawiera bioaktywne substancje które zapewniają bardzo dużo błonnika.

Banany także są dla dzieci bardzo zdrowe: wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. To właśnie dlatego jeśli chodzi o desery dla dziecka w wieku od 9 do 12 miesiąca życia, polecamy szczególnie takie właśnie puree.

Składniki

  • 1/2 banana
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżeczki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 łyżka jogurtu dla dzieci

Sposób przygotowania

  1. Włóż obranego banana do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Następnie dodaj gotowaną komosę ryżową, cynamon i jogurt.
  3. Wymieszaj dokładnie i gotowe!

Najlepiej będzie jeśli do ich przygotowania wykorzystasz świeże, bogate w składniki odżywcze produkty o różnych konsystencjach, kolorach i smakach. W ten sposób wzbogacisz doświadczenie pociechy.

4. Mus bananowy

Oto kolejny sprytny sposób na włączenie banana do diety dziecka. Konsystencja tego deseru jest nieco bardziej płynna, ale smak jest równie pyszny jak w przypadku wcześniejszych przepisów.

Składniki

  • 3 banany
  • 150g jogurtu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od wyciśnięcia soku z cytryny.
  2. Później zblenduj sok z cytryny, jogurt i banany.
  3. Dodaj mid i zblenduj całość na gładką masę.
  4. Przełóż deser do kubeczków i włóż do lodówki. Wyjmij mus gdy będzie chłodny.

Możesz oczywiście przygotować desery dla dziecka modyfikując nasze przepisy. Dopasuj dania do preferencji maluszka zmieniając owoce.

To ważne by karmić dziecko zdrowo od najwcześniejszych miesięcy życia. Cały czas zwracaj uwagę na to, czy dieta malucha zapewnia mu wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

  • Emmett, P. M. (2016). Dietary Patterns during Complementary Feeding and Later Outcomes. Nestle Nutrition Institute Workshop Series. https://doi.org/10.1159/000439505
  • Čížková, H., Ševčík, R., Rajchl, A., & Voldřich, M. (2009). Nutritional quality of commercial fruit baby food. In Czech Journal of Food Sciences. https://doi.org/10.1101/gad.959102
  • Mennella, J. A., Ziegler, P., Briefel, R., & Novak, T. (2006). Feeding infants and toddlers study: The types of foods fed to hispanic infants and toddlers. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.09.038