Mleko matki w proszku: Przełomowe odkrycie naukowców!

25 sierpnia 2018

Mleko matki jest produktem naturalnym i jedną z najważniejszych substancji w życiu człowieka. Mleko matki oferuje najlepszą naturalną mieszankę składników odżywczych, których dziecko potrzebuje w pierwszych miesiącach życia. Czasami jednak karmienie piersią jest niemożliwe. W tych przypadkach mleko w proszku jest odpowiednim rozwiązaniem.

Mleko matki jest wysoko cenione za korzyści zdrowotne, jakie oferuje, które sięgają aż do dorosłości. Według WHO karmienie piersią zmniejsza umieralność niemowląt i chroni przed chorobami takimi jak biegunka, zapalenie płuc i astma. Podobnie, karmiąc wyłącznie piersią w pierwszych miesiącach życia, dajemy naszemu dziecku całą energię, której potrzebuje, aby stać się silnym i zdrowym.

Jednak wiele matek nie może karmić piersią swoich dzieci, lub nie tak często, jak by sobie tego życzyły. Niektóre cierpią z powodu problemów z odżywianiem lub innych chorób, które utrudniają karmienie piersią.

W takich sytuacjach karmienie piersią nie jest możliwe ani dla matki, ani dla dziecka. W związku z tym pojawia się ważne pytanie: w jaki sposób możemy zapewnić, noworodkowi  wszystkie potrzebne im składniki, nie uszkadzając jego układu trawiennego?

Mając to na uwadze, stworzono banki mleka matki, w których kobiety z większą ilością mleka niż potrzeba mogą oddawać pokarmy. Badania wykazały jednak, że proces pasteryzacji może zniszczyć niektóre z niezbędnych białek i tłuszczów w mleku. Te składniki odżywcze, jak wiemy, mają decydujące znaczenie dla diety dziecka i nie powinny być wystawione na działanie wysokich temperatur, które powodują ich rozkład.

Mleko w proszku

Mleko w proszku jest niesamowite!

Dzięki postępowi technologicznemu grupa naukowców z Uniwersytetu Guadalajara w Meksyku dokonała przełomu. Z pomocą miejskiego Szpitala Cywilnego udało im się opracować zaskakujący nowy rodzaj pokarmu dla niemowląt: mleko w proszku. Procedura ta jest bardzo obiecująca dla przechowywania i konserwacji tego cennego produktu i wygląda na to, że pomoże wielu osobom.

Eksperci odciągnęli nadmiar wody z mleka matki, wystawiając je na działanie bardzo wysokich temperatur. W ten sposób mogli odwodnić mleko i zamienić je w proszek, unikając procesu pasteryzacji. Co więcej, nie ma potrzeby przechowywania tego produktu w zamrażarce, która może powodować degradację mleka.

Zgodnie z oświadczeniem, proces przemiany polega na odparowywaniu kropel cieczy w wysokich temperaturach, aż do zaniku całej wilgoci. Metoda ta nazywana jest aspersją i polega na rozdzieleniu cieczy na bardzo drobne krople. W tym przypadku krople przechodzą proces parowania, a po odwodnieniu zamieniają się w proszek.

Proszek jest gromadzony ziarno po ziarnie. Technika ta zachowuje prawie wszystkie składniki odżywcze mleka, tracąc tylko 10% jego wartości odżywczej. Oznacza to, że sproszkowane mleko jest prawie tak dobre, jak świeże.

Mleko w pojemnikach

Mleko w proszku ratuje życie

Jednym z efektów tego przełomu jest to, że mleko matki może być teraz przechowywane i transportowane do odizolowanych populacji. Produkt może być przechowywany przez okres do 6 miesięcy bez spadku jakości. Ta innowacja przyniosła korzyści tysiącom dzieci w potrzebie, za darmo.

Jak wiemy, banki mleka matki pełnią ważną funkcję społeczną. Problemy związane z przechowywaniem mleka utrudniają jednak bezpieczny transport.

Z drugiej strony, mleko w proszku oferuje w takich sytuacjach wiele korzyści. Ponieważ mleko można bezpiecznie transportować w szerszym zakresie warunków, można je dystrybuować do bardziej odizolowanych obszarów.

Kolejnym wyzwaniem jest stworzenie pierwszego banku mleka w proszku, z którego skorzysta ogromna liczba dzieci. W szczególności pomoże to rodzinom z obszarów oddalonych od ośrodków medycznych i dużych miast. Pierwszy bank mleka w proszku jest planowany w Meksyku, ale wkrótce na całym świecie pojawią się kolejne.

Według zainteresowanych badaczy bank mleka w proszku jest obecnie w trakcie składania wniosków patentowych. Kiedy to nastąpi, inni będą mogli nabyć technologię. Ta innowacja nakarmi wiele dzieci z problemami żywieniowymi, zarówno w szpitalach, jak i poza nimi.