Co jeść po porodzie, aby wspomóc odporność
Każda kobieta powinna pamiętać o tym, by zdrowo jeść po porodzie, aby wspomóc odbudowę sił fizycznych i mentalnych. Co więcej, odpowiednia dieta pomoże przekazać maluszkowi odpowiednią ilość substancji odżywczych podczas karmienia piersią.
Widza o tym co jeść po porodzie pomoże Ci poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego – coś, co niepokoi wiele kobiet. W tym okresie nowe mamy chcą być w wystarczająco dobrym stanie, by odzyskać siłę i powrócić do stanu fizycznego sprzed porodu.
Nie ma co kryć – ciało kobiety potrzebuje odpowiedniej dawki witamin i składników odżywczych, by powrócić do zdrowia po porodzie.
Zdrowe jedzenie to nie fizyka kwantowa. Wszyscy wiemy, że jedzenie owoców i warzyw, chudego mięsa, orzechów i olejów bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3 wspomaga mechanizmy obronne organizmu. Pomaga również utrzymać równowagę w ciele.
Prawdziwe pytanie brzmi: jakich pokarmów powinniśmy jeść więcej? I drugie: ile powinnyśmy ich jeść?
Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule. Przedstawimy niektóre z najważniejszych pokarmów, które należy jeść po porodzie. Wszystkie z nich są bogate w różne witaminy. Włączając je do diety od razu zaczniesz wzmacniać swój układ immunologiczny.
Co jeść po porodzie, by wzmocnić układ odpornościowy?
Pierwsza rzecz, którą powinnaś rozważyć po porodzie, to rozpoczęcie karmienia piersią. Kobieta, która karmi piersią, powinna jeść określone pokarmy.
Bez względu na to, jaką dietę wybierzesz, zawsze powinnaś skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem, który będzie w stanie ją zaakceptować. Każdy z nich pomoże Ci stworzyć odpowiedni plan, który zapewni dostarczanie odpowiednich wartości odżywczych.
Główny cel tego artykułu to przybliżenie naturalnych i zdrowych pokarmów, które wspomagają siły obronne organizmu. Podamy również kilka prostych przepisów na pyszne potrawy z tych składników.
Pokarmy, po które warto sięgać po porodzie
Owoce
Na samym szczycie listy pokarmów, które warto jeść po porodzie znajdują się owoce. Posiadają niesamowitą moc wzmacniania układu immunologicznego, którą zapewnia duża zawartość witamin.
Wiele owoców zawiera spore dawki witaminy C. Ta kluczowa witamina odpowiada za utrzymywanie układu odpornościowego w optymalnym stanie.
Owoce o największym stężeniu witamin to:
- Pomarańcze,
- Porzeczki,
- Kiwi,
- Papaja,
- Czerwone owoce jagodowe.
Najlepiej spożywać owoce w ciągu dnia. Możesz stworzyć z nich smaczną sałatkę owocową.
Warzywa i strączki
Warzywa i strączki to kolejny istotny składnik zdrowej diety. Cechuje je wysoka zawartość witamin i są w stanie wzmocnić odporność organizmu. Najbardziej wartościowe warzywa to papryka, dynia i natka pietruszki.
Natka pietruszki to przydatny składnik, bo ze względu na jej uniwersalność możesz dodawać ją do różnych potraw. Jeśli chodzi o warzywa strączkowe, na samym szczycie listy znajdują się soczewice. Nie tylko mają mnóstwo wartości odżywczych i żelaza, ale także są pyszne.
W przypadku odzyskiwania sił po ciąży i porodzie polecamy spożywać duże ilości zielonych warzyw liściastych. Warzywa takie jak szpinak, lucerna, jarmuż i boćwina zawierają witaminę K, która pomaga naprawiać pęknięcia tkanki powstałe podczas porodu siłami natury lub cięcia cesarskiego.
“Bez względu na to, jaką dietę wybierzesz, zawsze powinnaś skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem, który będzie w stanie ją zaakceptować. Każdy z nich pomoże Ci stworzyć odpowiedni plan, który zapewni dostarczanie odpowiednich wartości odżywczych.”
Ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3
Tak zwane “tłuste ryby”, do których zaliczamy łososie, sardynki, pstrągi i śledzie, są cenione ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3. To kluczowy składnik, który zapewnia jak najlepszy stan ciała. Oprócz tego chroni Cię przed wystąpieniem wielu chorób.
Kobiety karmiące piersią powinny spożywać 14 gramów kwasów omega 3 dziennie, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie organizmu.
Jeśli zdecydowałaś się przejść na wegetarianizm, kwasy omega 3 znajdziesz również w innych pokarmach, na przykład w jajkach, siemieniu lnianym, chia, orzechach włoskich i innych rodzajach orzechów. Występują także w mleku sojowym i przetworach mlecznych, na przykład w jogurcie, chociaż ich stężenie jest o wiele mniejsze.
Pamiętaj, by przed wprowadzeniem radykalnych zmian w diecie zasięgnąć porady lekarskiej.
Napary
Picie naparów to doskonały sposób na zwiększenie sił obronnych organizmu. Poprawiają ogólne samopoczucie świeżo upieczonych mam i dają wrażenie rozluźnienia, które zdecydowanie wspomaga zdrowie. Najlepiej wybrać walerianę, kolendrę, hibiskusa, żurawinę, cynamon, chmiel lub melisę.
Przede wszystkim pamiętaj, że droga do odzyskania pełni sił po porodzie i przywrócenia odpowiedniego funkcjonowania układu odpornościowego zaczyna się już podczas ciąży. To co jesz przez dziewięć miesięcy wywrze wpływ na Twoje zdrowie po narodzinach dziecka. Dlatego skoncentruj się na dbaniu o zdrowie przed ciążą, w jej trakcie i po jej zakończeniu.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
- Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.