Wysokobiałkowe przeciery dla dzieci - 3 propozycje
Wysokobiałkowe przeciery są jedną z najbogatszych pokarmów zapewniających małym dzieciom zdrowie i prawidłowy rozwój.
Te kremowe zupy są idealnym sposobem, aby Twoje dziecko spróbowało nowych smaków, szczególnie warzyw i białek, które są tak niezbędne i zalecane dla zdrowego rozwoju każdego dziecka. Poznaj przepisy na najciekawsze wysokobiałkowe przeciery dla Twojego maluszka!
Wysokobiałkowe przeciery doskonale nadają się jako jedne z pierwszych pokarmów, które możesz podać swojemu dziecku. Główny powód jest bardzo prosty: nie trzeba ich gryźć ani żuć. Wysokobiałkowe przeciery mogą być tak różnorodne, jak tylko zechcesz. Wszystkie są pożywne, a kombinacje są nieograniczone.
Wysokobiałkowe przeciery: pyszne i pożywne jedzenie
Jarzynowa zupa krem to przepis, który smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jej konsystencja i możliwość mieszania lub łączenia kilku smaków sprawiają, że idealnie nadaje się jako baza dla zdrowych składników odżywczych, które możesz włączać do diety dziecka.
Wysokobiałkowe przeciery są polecane szczególnie w przypadku wybrednych dzieci, które nie okazują chęci do spożywania warzyw.
Ponadto, dla osoby kreatywnej nie ma końca kombinacji, które można wymyślić. Najbardziej pożywne wysokobiałkowe przeciery powinny zawierać dużo warzyw i białek.
Wysokobiałkowe przeciery dla dzieci – 3 pomysły
1. Przecier z kurczaka z warzywami
Składniki
- 1 por
- 2 ziemniaki
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 pierś z kurczaka
- biały pieprz
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie
- Umyj, obierz i posiekaj wszystkie warzywa i pierś z kurczaka.
- Do dużego rondla nalej dużo wody, dodaj sól i trochę oliwy z oliwek. Gdy woda się zagotuje, dodaj wszystkie warzywa i pierś z kurczaka i gotuj przez około 30 minut.
- Pamiętaj, że marchew gotuje się najdłużej, więc powinnaś pokroić ją na małe kawałki.
- Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, zdejmij rondel z ognia.
- Włóż warzywa i kurczaka do blendera i nalej odrobinę bulionu.
- Dodaj sól i pieprz do smaku. Zmiksuj wszystkie składniki, aby uzyskać przecier.
- Gotowe!
2. Przecier z białej ryby z warzywami
Składniki
- 1 marchewka
- por
- 1 pomidor
- 2 ziemniaki
- 1 cukinia
- pietruszka
- 200 gramów białej ryby, takiej jak morszczuk
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umyj, obierz i posiekaj wszystkie warzywa. Wskazane jest posiekanie ich na małe kawałki, aby szybciej się ugotowały, zwłaszcza w przypadku marchwi.
- Poszatkuj rybę i odłóż na bok.
- Do dużego rondla nalej wystarczającą ilość wody i trochę oliwy z oliwek. Poczekaj, aż woda się zagotuje i dodaj wcześniej pokrojone warzywa.
- Gotuj warzywa przez około 30 minut. Kiedy zmiękną, dodaj poszatkowaną rybę.
- Gdy ryba i warzywa już się ugotują, zdejmij garnek z ognia i przystąp do miksowania składników.
- Umieść warzywa, rybę i odrobinę bulionu w dzbanku blendera. Im mniej bulionu dodasz, tym gęstszy przecier uzyskasz.
- Na koniec przełóż przecier do innego garnka i mieszając dodaj sól do smaku i trochę pietruszki.
- Gotowe!
„Wysokobiałkowe przeciery są polecane szczególnie w przypadku wybrednych dzieci, które nie okazują chęci do spożywania warzyw”.
3. Przecier mięsny z warzywami
Składniki
- 100 gramów cielęciny
- 40 gramów marchwi
- 50 gramów ziemniaków
- 40 gramów cukinii lub zielonej fasoli
- 10 gramów oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Umyj, obierz i posiekaj wszystkie warzywa i cielęcinę.
- Rondel napełnij dużą ilością wody. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie dodaj wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy z oliwek.
- Gotuj przez około pół godziny lub do uzyskania miękkości warzyw.
- Do dzbana blendera włóż wszystkie składniki, trochę bulionu, sól i pieprz do smaku. Mieszaj, aż powstanie gładka pasta.
- Dopraw do smaku.
- Na koniec przełóż potrawę do miski i skrop oliwą z oliwek.
Te trzy wysokobiałkowe przeciery dla dzieci są nie tylko smaczne, ale także stanowią idealny sposób na zaproponowanie dziecku nowych smaków i utrzymanie zdrowej diety.
Mamy nadzieję, że nasze 3 pomysły na wysokobiałkowe przeciery dla dzieci zachwycą zarówno najmłodszych członków rodziny, jak i rodziców.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Franzke B., Neubauer O., Cameron Smith D., Wagner KH., Dietary protein, muscle and physical function in the very old. Nutrients, 2018.
- Luo J., Hendryx M., Dinh P., He K., Associatin of iodine and iron with thyroid function. Biol Trace Elem Res, 2017. 179 (1): 38-44.