Tarty dla dzieci - poznaj 3 smakowite przepisy
Każde dziecko kocha słodycze i desery. Jako rodzice jednak staramy się dbać o to, by nasi najmłodsi odżywiali się zdrowo i w miarę możliwości unikali przetworzonej żywności. Dlatego właśnie dziś zaproponujemy Ci przepisy na tarty dla dzieci wykonane w domowym zaciszu z wykorzystaniem naturalnych produktów.
W dzisiejszym artykule zebraliśmy dla Ciebie 3 smakowite przepisy na tarty dla dzieci. Możesz przygotować je razem z nimi i dzięki temu cieszyć się wspólnie spędzonym czasem.
1. Tarty dla dzieci – tarta czekoladowa
Zacznijmy od królowej słodyczy. Lista opisująca tarty dla dzieci nie mogła pominąć ulubionego deseru dzieci i dorosłych – tarty czekoladowej. Przepis jest tak prosty, że mogłyby go przygotować nawet dzieci i rezultat byłby równie smaczny.
Składniki:
- 100 g czekolady deserowej
- 3 jajka
- 9 łyżek cukru
- 60 g masła
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 180ºC, żeby był gotowy gdy już przygotujesz masę.
- Następnie rozpuść czekoladę. Aby zrobić to należycie, najpierw połam ją na kawałki a później podgrzej w kąpieli wodnej lub dodaj łyżeczkę wody i włóż do mikrofalówki.
- Podczas podgrzewania przyglądaj się czekoladzie i mieszaj ją drewnianą łyżką, żeby roztopiła się równomiernie, była kremowa i nie przypaliła się.
- Gdy już czekolada się roztopi, dodaj cukier, roztopione masło, mąkę i żółtka trzech jajek.
- Ubij białka i dodaj do całości.
- Nasmaruj blaszkę lub foremkę masłem i wlej do niej mieszankę.
- Piecz przez pół godziny w temperaturze 180ºC.
- Na koniec, gdy ciasto będzie już gotowe, możesz ozdobić je cukrem pudrem, lukrem lub ozdobnymi perełkami.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Koniecznie zobacz też artykuł: Przekąski dla dzieci – co można jeść po szkole
2. Tarta serowa z truskawkami (bez pieczenia) – najsmaczniejsze tarty dla dzieci
Jeżeli nie chcesz ryzykować poparzeniem i wolisz uniknąć kontaktu dziecka z rozgrzanym piekarnikiem, oto rozwiązanie dla Ciebie. Tarty dla dzieci niekoniecznie muszą wymagać pieczenia.
Składniki:
- 200 g serka kremowego
- 500 ml śmietany
- 40 g cukru
- 1 saszetka żelatyny bez smaku (ok. 7 g)
- 150 g herbatników
- 75 g masła
- 500 g truskawek lub dowolnych innych owoców, którymi chcesz pokryć ciasto – malin, jagód, jeżyn, poziomek itp.
Sposób przygotowania:
- Zmiażdż ciastka. Dobrym trikiem jest włożenie ich do woreczka i zmiażdżenie młotkiem kuchennym.
- Stop masło i zmieszaj je z ciastkami aż do uzyskania jednolitej masy.
- Tak przygotowaną masą wyłóż dno blaszki i ugnieć łyżką aby uzyskać zbitą konsystencję.
- Na 15-20 minut włóż do lodówki. W międzyczasie zmieszaj ze sobą śmietanę, żelatynę i cukier. Ustaw całość na małym ogniu i nie przestawaj mieszać aż wszystko dokładnie się rozpuści. Unikaj zagotowania.
- Usuń ze źródła ciepła i dodaj serek kremowy dokładnie mieszając.
- Wlej tak uzyskaną mieszankę do blaszki wyłożonej ciastkowo – maślaną masą. Gdy już wszystko będzie letnie, włóż do lodówki na około 6 godzin.
Po wyjęciu z blaszki tarta będzie gotowa. Smacznego!
3. Tarty dla dzieci – Red Velvet, klasyk w smacznej wersji
Podając przepisy na smaczne tarty dla dzieci chcemy brać pod uwagę wszystkich naszych Czytelników, dlatego proponujemy również przepis dla miłośników ciast serowych i słodkich przekąsek w wydaniu z owocami.
Składniki:
Na ciasto:
- 500 ml mleka roślinnego (migdałowe, owsiane, ryżowe, sojowe itp.)
- 1 filiżanka oleju
- 500 g mąki
- 250 g cukru
- 1 saszetka drożdży
- Woda pozostała po ugotowaniu 2 buraków
Na nadzienie i polewę:
- 250 g serka kremowego
- 90 g roślinnej margaryny
- 100 g cukru pudru
- 150 g bitej śmietany
Do dekoracji: czerwone owoce
- Truskawki
- Jeżyny
- Poziomki
- Maliny
Sposób przygotowania:
- Najpierw w jednym pojemniku zmieszaj suche produkty (mąka, cukier i drożdze) a w drugim – mleko i ok. 12 ml czerwonej wody z buraków oraz olej.
- Następnie zmieszaj wszystko razem aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
- Gdy wszystko będzie już gotowe, nasmaruj foremkę tłuszczem i wlej do niej masę. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Następnie ostudź w pokojowej temperaturze lub w lodówce.
- Zmieszaj margarynę z cukrem pudrem i dodaj serek kremowy. Wymieszaj wszystko i dodaj ubitą śmietanę. Ponownie wymieszaj wszystko aż produkty dokładnie się połączą.
- Gdy ciasto – baza będzie już zimne, przetnij je na trzy warstwy. Przekładaj każdą z nich kremem.
- Postaraj się użyć odpowiedniej łyżki lub paletki, żeby dokładnie przykryć ciasto i żeby jego powierzchnia była gładka.
- Udekoruj owocami i smacznego!
Co sądzisz o proponowanych przez nas deserach? Tarty dla dzieci to doskonały sposób na wspólnie spędzony czas oraz na pyszną przekąskę. Jesteśmy pewni, że najmłodsi z przyjemnością po nie sięgną – tym bardziej, gdy uczestniczyli w przygotowaniu.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
- Winter AN., Bickford PC., Anthocyanins and their metabolites as therapeutic agents for neurodegenerative disease. Antioxidants, 2019.