Przeciery dla dzieci powyżej 12 miesięcy: 5 przepisów
Przeciery dla dzieci powyżej 12 miesięcy, na które przepisy znajdziesz poniżej są pożywne i bardzo łatwe do przygotowania.
Pierwsze lata życia Twojego dziecka są najważniejsze dla jego rozwoju, dlatego potrzebna jest najlepsza możliwa dieta. W odpowiednim zadbaniu o nią pomogą Ci przeciery dla dzieci powyżej 12 miesięcy.
Najlepsze przeciery dla dzieci powyżej 12 miesięcy
Odpowiednie odżywianie w pierwszych latach życia jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Więc kiedy gotujesz, pamiętaj, aby zawsze starać się używać naturalnych produktów spożywczych, ponieważ są one o wiele zdrowsze niż przetworzona żywność.
Poniższe przeciery dla dzieci powyżej 12 miesięcy są idealnym sposobem na zachowanie zrównoważonej diety.
Przecier bananowo-mandarynkowy
Składniki:
- 4 banany
- 1/2 mandarynki
- Cukier do smaku
Przygotowanie:
- Zacznij od obrania i pokrojenia bananów.
- Umieścić kawałki banana w blenderze razem z sokiem z połowy mandarynki.
- Zmiksuj dobrze i dodaj cukier według potrzeb, uważając, aby nie dodać go zbyt wiele.
- Po dodaniu cukru, zmiksuj po raz ostatni i podawaj natychmiast.
Przecier kalafiorowo-serowy
Składniki:
- 175 g kalafiora
- 3/4 szklanki mleka
- 15 g margaryny
- 1 szczypta soli
- 50 g tartego sera cheddar
Przygotowanie:
- Najpierw podziel kalafior na kilka małych kawałków.
- W garnku podgrzej wodę z odrobiną soli.
- Gdy woda się zagotuje, dodaj kalafior i gotuj przez 10 minut.
- Po 10 minutach osusz kalafior i przełóż do miski.
- Aby zrobić przecier, dodaj margarynę do kalafiora.
- Rozgnieć wszystko widelcem do uzyskania konsystencji gęstej pasty.
- Dodaj mleko i mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję przecieru dla Twojego dziecka.
- Na koniec dodaj tarty ser i podaj swojemu maluszkowi.
Przecier z białej ryby
Składniki:
- 1 filet z morszczuka
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 1 szklanka wody
- 1 szczypiorek
- Trochę extra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
- Obierz i posiekaj ziemniaki, szczypiorek i marchewkę.
- Gdy warzywa będą gotowe, wrzuć je do garnka, gotuj razem z filetem z morszczuka, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie wyjmij i osusz warzywa. Włóż je do blendera i miksuj z odrobiną wody pitnej przez około 3 minuty.
- Następnie pokrusz filet i dodaj do blendera. Upewnij się, że nie ma twardych elementów.
- Zmiksuj wszystko w blenderze, aż uzyskasz jednorodną i miękką konsystencję.
- Na koniec, gdy przełożyć przecier do naczynia, dodaj kilka kropel oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Przecier z arbuza, mango i banana
Składniki:
- 1 kawałek arbuza
- Sok z 1 pomarańczy
- 1 banan
- 1 mango
Przygotowanie:
- Obierz jeden kawałek arbuza, banana i mango i pokrój je na kawałki, upewniając się, że zostały usunięte wszelkie nasiona.
- Gdy wszystkie owoce zostaną pokrojone, dodaj je do blendera i miksuj, aż uzyskasz gładką i jednorodną mieszankę.
- Dodaj po trochu sok z 1 pomarańczy i miksuj przez kolejną chwilę.
- Jeśli konsystencja jest bardzo rzadka, dodaj bezglutenowe ciastko, aby zagęścić przecier.
Przecier z cukinii z szynką
Składniki:
- 1 cukinia
- 80 g gotowanej szynki
- 1 ziemniak
- 1 łyżka serka śmietankowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
- Umyj i obierz ziemniaki i cukinię
- Następnie ugotuj je na parze. Możesz to zrobić, umieszczając je w kuchence mikrofalowej na 5 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza, przy jednej czwartej normalnej prędkości.
- Po upływie tego czasu dodaj szynkę wraz z łyżką sera śmietankowego i oliwy z oliwek. Ustaw czasomierz na 3 minuty na 100 stopni Celsjusza przy jednej piątej normalnej prędkości.
- Następnie nieco zamieszaj przecier i podawaj natychmiast.
Jak widzisz przeciery dla dzieci powyżej 12 miesięcy są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ponadto do ich wykonania potrzebujesz jedynie naturalnych i wysokiej jakości produktów.
Jeśli chcesz, aby Twoje dziecko było szczęśliwe i zdrowe, nie wahaj się zastosować tych przepisów w praktyce. Przeciery dla dzieci powyżej 12 miesięcy stanowią doskonałą podstawę zbilansowanej diety Twojego malucha.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
- Barbieri R., Coppo E., Marchese A., Daglia M., et al., Phytochemicals for human disease: an update on plant derived compounds antibacterial activity. Microbiol Res, 2017. 196:44-68.