Potrawy jednogarnkowe: 5 wspaniałych przepisów
Wielu rodziców głowi się nad tym co ugotować dla swoich dzieci i często nie są w stanie niczego wymyślić. Jednak nie będziesz musiała kupować drogich składników ani spędzać godzin w kuchni, gdy poznasz przepisy na te potrawy jednogarnkowe w formie pożywnych zup i potrawek.
Potrawy jednogarnkowe sprawdzą się idealnie, gdy gotujesz dla dziecka, które zaczyna poznawać nowe produkty spożywcze.
Wszystkie z tych prostych przepisów zawierają zdrowe, pełne wartości odżywczych składniki. Może warto dodać je do cotygodniowego jadłospisu i zaskoczyć rodzinę czymś innym? To zdarza się tak często: nadchodzi czas obiadu i nie masz pojęcia co możesz ugotować. W przypadku rodziny z dziećmi sytuacja jest jeszcze gorsza.
Maluchy potrzebują różnorodności i szybko nudzą się jedzeniem tej samej potrawy przez cały czas. Jeśli Twoje dziecko to niejadek i nie chce próbować nowych rzeczy, planowanie posiłków może stać się utrapieniem.
Jedno z rozwiązań to znajomość przepisów na potrawy jednogarnkowe. To świetne dania dla rodziców, którzy muszą wykarmić całą rodzinę. Dlaczego? Dowiesz się tego czytając dzisiejszy artykuł.
Zalety jednogarnkowych zup i potrawek
Jeżeli rozważasz wypróbowanie niektórych z tych dań, być może przekonają Cię do tego ich liczne zalety:
- Przepisy jednogarnkowe są łatwe do przygotowania i skracają czas potrzebny na sprzątanie.
- Są zdrowe.
- Zawierają warzywa (ale nie mów o tym dzieciom, mogą tego same nie zauważyć!)
- Zupy i potrawki są lekkostrawne.
- Aby je przyrządzić nie potrzebujesz drogich składników.
Potrawy jednogarnkowe, które pokochają dzieci
Jeśli poszukujesz prostych, zdrowych i smacznych dań, to potrawy jednogarnkowe, takie jak zupy i potrawki, które zamieściliśmy w tym artykule, z pewnością przypadną Ci do gustu.
Istnieje wiele odmian potraw jednogarnkowych, ale tym razem skoncentrujemy się na ciepłych daniach na zimne noce.
1. Zupa z soczewicy z warzywami
Ten przepis zawiera wiele zielonych warzyw. Oto, co musisz zrobić: na początku ugotuj ciecierzycę (250 g) na niedużym ogniu przez 20 minut, razem z 1 dużą cebulą, 2 małymi cukiniami, 3 dużymi marchewkami i 3 ziemniakami.
Dodaj garść kapusty, boćwiny lub szpinaku na 5 minut przed zakończeniem gotowania soczewicy. Następnie zdejmij garnek z ognia i zmiksuj wszystko na gładki krem.
Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
2. Gnocchi z dynia i zielonymi warzywami
Aby przygotować tą pożywną potrawę jednogarnkową, rozpuść kawałek masła w garnku i dodaj 280 g dyni. Wmieszaj jedną czerwoną paprykę pokrojoną na małe kawałki, szałwię, ząbek czosnku i szczyptę soli. Gotuj do miękkości.
Następnie wlej dwie szklanki rosołu z kurczaka oraz dodaj 280 g posiekanej kapusty lub boćwiny. Gotuj na niewielkim ogniu przez cztery minuty.
Następnie dodaj opakowanie świeżych gnocchi. Kiedy się podgrzeją, dorzuć starty ser. Kiedy się stopi, a zupa będzie bulgotać, możesz ją podawać.
3. Zupa z buraków z pestkami dyni
Ta kolorowa zupa ma mnóstwo witamin oraz zawiera węglowodany, błonnik, kwas foliowy i żelazo.
Na początku umyj, obierz i posiekaj 3 całe, surowe buraki. Pokrój cebulę w paski oraz podsmaż ją na odrobinie oleju póki nie nabierze złocistego koloru. Dodaj czosnek.
Następnie dodaj buraki, jedną łyżkę stołową nasion dyni, jedną łyżeczkę kurkumy, sól i dolej wodę w takiej ilości, aby przykryła wszystkie składniki. Gotuj przez 20 minut.
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zblenduj. Tą zupę można serwować na zimno, jeśli tylko masz na to ochotę!
4. Zupa z kurczaka i warzyw
Ta zupa, idealna na zimne dni, to świetny sposób na włączenie licznych warzyw do diety dziecka. Zupa z kurczaka i warzyw to klasyka gatunku.
Na początku pokrój 1 marchewkę i 280 g zielonej fasolki. Następnie pokrój 3 filety z piersi kurczaka na małe kawałki i podsmaż na dwóch łyżkach stołowych oleju.
Dodaj 2 pokrojone na plasterki pory i smaż, póki kurczak nie zacznie łapać złotego koloru.
Na koniec dodaj pokrojone warzywa oraz 1 litr wywaru warzywnego. Gotuj przez 20 minut na niedużym ogniu.
5. Ziemniaki a la Riojana
To tradycyjne danie, spożywane na jesieni w regionie La Rioja w Hiszpanii. Proste i przepyszne, jest powszechnie lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Aby je przyrządzić, podsmaż na niedużym ogniu 2 pokrojone na cienkie plastry cebule oraz 3 ząbki czosnku. Kiedy cebula zacznie nabierać złocistego koloru, dodaj plasterki hiszpańskiego chorizo z usuniętą skórką.
Następnie dodaj umyte, obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i liściem laurowym. Wymieszaj wszystko i smaż przez kilka minut.
Potem zalej ziemniaki wodą i gotuj przez 30 minut. Kiedy ziemniaki zmiękną, możesz serwować danie.
Jeśli uwielbiasz gotować i lubisz eksperymentować, takie zupy i potrawki stanowią praktyczny i prosty sposób na wypróbowanie nowych rzeczy.
Istnieje wiele przepisów, które warto wypróbować. Kto wie, może jeden z nich stanie się ulubionym daniem całej rodziny, do którego będziecie wracać przez całe lata.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Aune D., Giovannucci R., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality – a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
- Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adutls. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
- Dalwood Ph, Marshall S, et al. Diet quality indices and their associations with health-related outcomes in children and adolescents: an updated systematic review. Nutrition Journal. 2020. 19:118.