Jakie są najgorsze pokarmy dla niemowląt?

Nawyki żywieniowe kształtują się w dzieciństwie. Dziś opowiemy Ci o tym, jakie są najgorsze pokarmy dla niemowląt. Dowiedz się więcej!
Jakie są najgorsze pokarmy dla niemowląt?

Ostatnia aktualizacja: 31 sierpnia, 2021

Ważne jest, aby zwracać szczególną uwagę na żywienie niemowląt, ponieważ w pierwszych latach życia kształtują się nawyki, które będą determinować przyszłe zachowania żywieniowe. Z tego powodu musimy świadomie dbać o dietę naszych najmłodszych i wykluczać najgorsze pokarmy dla niemowląt.

Ale zaszczepienie dobrych nawyków w dzieciństwie nie wystarczy. Musimy również zapewnić optymalną podaż składników odżywczych, aby uniknąć problemów związanych z rozwojem i zdrowiem dzieci.

W tym artykule pokażemy Ci, jakie są najgorsze pokarmy dla niemowląt i dlaczego zalecamy ich unikanie, gdy tylko jest to możliwe.

Najgorsze pokarmy dla niemowląt

Napoje gazowane i soki

Napoje gazowane i soki zawierają w sobie wysokoglikemiczne węglowodany, zwykle fruktozę i glukozę.

Według badań w czasopiśmie Nutrients spożywanie tych napojów przyczynia się do rozwoju zespołu metabolicznego. A to z kolei prowadzi do otyłości i cukrzycy.

Należy pamiętać, że spożycie cukrów prostych rozpuszczonych w napoju jest znacznie gorsze niż spożywanie ich w pokarmach stałych. Dzieje się tak, ponieważ w tych drugich zawsze zawarta jest pewna ilość błonnika, która moduluje proces wchłaniania.

Z drugiej strony, gdy cukry są dostarczane w napojach, ich wchłanianie jest prawie całkowite, a szczytowa wartość poziomu glukozy we krwi jest znacznie wyższy.

Płatki śniadaniowe

Większość płatków śniadaniowych, które można znaleźć w supermarketach, zawiera między innymi cukry proste. To także produkty bardzo niskiej jakości, które nie są w stanie dostarczyć korzystnych dla zdrowia węglowodanów.

Ich etykiety podają zawartość minerałów i witamin, ale to nie rekompensuje innych niedoborów żywieniowych.

Z tego powodu, wybierając płatki zbożowe do zaoferowania dzieciom, zawsze najlepszym wyborem będą zwykłe płatki owsiane. Ten produkt zawiera błonnik rozpuszczalny, który jest niezbędny do promowania wzrostu bakterii tworzących mikrobiotę jelitową. Jest również skuteczny w zapobieganiu i leczeniu zaparć.

Czekolada w proszku

Kakao jako takie jest pokarmem pochodzenia roślinnego o wielu korzyściach dla organizmu. Na przykład zawiera przeciwutleniające fitoskładniki, takie jak flawonoidy.

Jednak wyroby czekoladowe w proszku charakteryzują się niską zawartością tego składnika oraz wysoką zawartością cukrów prostych.

Jeśli chcesz podawać kakao dzieciom, upewnij się, że nie zawiera ono dodanych węglowodanów. Ten rodzaj kakao ma gorzki smak. Jeśli więc chcesz go posłodzić, najlepszą opcją jest dodanie posiekanych owoców.

Potrawy poddane wstępnej obróbce termicznej

Zdrowa dieta charakteryzuje się różnorodnością, ale także spożywaniem świeżej żywności. Jest to przeciwieństwo konsumpcji ultra przetworzonej żywności.

Wstępnie ugotowana lub podpieczona żywność jest częścią tej grupy. Zawiera ona sporo dodatków, tłuszcze trans i nadmierne ilości soli. Z tego powodu zalecamy ich unikać i zawsze wybierać domowe jedzenie.

Wypieki

Wypieki charakteryzują się wysoką zawartością cukrów prostych i tłuszczów trans. Spożywanie tych ostatnich może w dłuższej perspektywie zwiększyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, którym można zapobiegać.

Wynika to zwłaszcza z ich potencjału zapalnego. Pokazuje to badanie opublikowane w czasopiśmie Diabetes & Metabolic Syndrome.

Nawet domowe wypieki nie są dobrym wyborem. Zawierają one również rafinowane mąki i duże ilości cukru, które wcale nie są korzystne dla zdrowia metabolicznego.

Aby zapewnić węglowodany w diecie dziecka, lepiej wybrać bulwy i rośliny strączkowe niż mąkę.

Dwoje dzieci bawiących się mąką i ciastkami.

Unikaj najgorszych pokarmów dla niemowląt

Produkty, o których wspomnieliśmy powyżej, to najgorsze pokarmy dla niemowląt i młodszych dzieci, dlatego sugerujemy ograniczenie ich w diecie maluchów.

Najlepszym wyborem jest wybór domowej żywności i spożywanie świeżych produktów, zawsze stawiając na pierwszym miejscu warzywa i ryby. Zapewni to optymalne spożycie składników odżywczych w celu zaspokojenia codziennych potrzeb i zapewnienia prawidłowego rozwoju dziecka.

Ponadto unikanie kontaktu z produktami ultra przetworzonymi i nadmiernie słodkimi pokarmami pozytywnie wpłynie na nawyki żywieniowe dziecka. Dziecko nieprzyzwyczajone ich do tych niezdrowych pokarmów w młodym wieku prawdopodobne rzadziej będzie ich później się domagać.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, et al. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
  • Taskinen MR, Packard CJ, Borén J. Dietary Fructose and the Metabolic Syndrome. Nutrients. 2019 Aug 22;11(9):1987. doi: 10.3390/nu11091987. PMID: 31443567; PMCID: PMC6770027.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.