Tłuszcze z mleka matki: 3 fascynujące fakty

Tłuszcze z mleka matki są transportowane w specjalnie opakowanych kulkach. Te „opakowania” są skutecznymi nośnikami energii w postaci trójglicerydów. Ale zawierają również substancje rozpuszczalne w innych tłuszczach, które mają kluczowe znaczenie dla rozwoju niemowlęcia.
Tłuszcze z mleka matki: 3 fascynujące fakty
Luz Eduviges Thomas-Romero

Napisane i zweryfikowane przez biochemiczka Luz Eduviges Thomas-Romero.

Ostatnia aktualizacja: 21 grudnia, 2022

Tłuszcze z mleka matki mają funkcje wykraczające poza proste odżywianie. Mleko to jest żywą, zmieniającą się nieustannie tkanką, przez co jego skład nie jest jednorodny. Co zaskakujące, jego składniki różnią się w ciągu dnia i między karmieniami. Zmienia się również stopniowo w zależności od wieku dziecka.

Chociaż dieta matki nie jest czynnikiem decydującym o tych zmianach, niektóre zawarte w nich składniki odżywcze mogą mieć wpływ na skład pokarmu matki. Ogólnie rzecz biorąc, skład mleka matki jest specjalnie dostosowany do potrzeb rozwojowych dziecka. Dzieje się tak na każdym etapie wzrostu, w tym także specjalnie dla potrzeb wcześniaków.

Zawartość energetyczną mleka kobiecego uzyskuje się przede wszystkim z dwóch składników. Pierwszy, czyli laktoza, jest najpowszechniejszym składnikiem mleka. Drugim składnikiem są ogólnie rzecz biorąc tłuszcze z mleka matki.

Warto pamiętać, że wraz z tłuszczem mlecznym nasz organizm przekazuje również związki rozpuszczalne w tłuszczach. Na przykład są to witaminy A, D, E, K i inne karotenoidy. Dzisiaj porozmawiamy o trzech interesujących faktach dotyczących tych tłuszczów z mleka matki.

1. Tłuszcze z mleka matki są dozowane w postaci emulsji

Mleko jest emulsją z cząsteczkami tłuszczu, zwanymi kuleczkami, rozproszonymi w wodnistej cieczy (serwatka). Wytwarzają je komórki nabłonka sutka. Występują one w różnych rozmiarach, o średnicach od 0,1 do 10 mikronów.

Karmienie piersią

Pod względem składu tłuszcze z mleka matki zawierają substancje charakterystyczne dla komórek nabłonka sutka. Naukowcy odkryli, że mają one wysoką zawartość trójglicerydów. Jednak ich główną główną cechą jest to, że są pokryte błoną o wyjątkowej strukturze, znaną jako błona komórkowa tłuszczu mlecznego.

Dlaczego ta membrana ma tak istotne znaczenie?

To bardzo interesujący fakt. Otóż ta błona ma trzy warstwy fosfolipidów, podczas gdy w pozostałej części ciała ma tylko dwie. Dzięki tej unikalnej strukturze membrany, kuleczki tłuszczu nie łączą się ze sobą, a poszczególne cząsteczki pozostają oddzielone od serwatki.

Ponadto struktura i skład tej błony pozwala na transport ważnych metabolicznie lipidów, takich jak sfingomielina i gangliozydy. Jednocześnie błona komórkowa tłuszczu mlecznego jest źródłem wielu innych związków bioaktywnych. Należą do nich glikolipidy, glikoproteiny i węglowodany, które pełnią ważne funkcje w mózgu, jelitach i układzie odpornościowym.

2. Tłuszcze z mleka matki wpływają na rozwój inteligencji

Lipidowe składniki błonowe komórki tłuszczowej, takie jak sfingomielina i gangliozydy, są silnie skoncentrowane w mózgu. Eksperci odkryli, że pomagają one w tworzeniu połączeń (synaps) między neuronami, a także w tworzeniu mieliny.

Mleko matki jest najbardziej kompletne i bogate składowo.

Mielina jest niezwykle ważna, ponieważ działa jak izolator aksonów, co skutkuje wydajniejszym przekazywaniem impulsów nerwowych. Mielinizacja to proces, który odpowiada za znaczną część rozwoju mózgu w końcowym okresie ciąży i pierwszych dwóch latach życia. Jednak proces ten może trwać również do 5, a nawet do 10 roku życia dziecka.

Naukowcy przeprowadzili kilka badań klinicznych na dzieciach, od wcześniaków po przedszkolaki. Wykazali w ten sposób, że suplementacja błon komórkowych tłuszczu mleka poprawia procesy poznawcze i zachowanie.

3. Tłuszcze z mleka matki wzmacniają układ odpornościowy i promują zdrowie jelit

Badania na zwierzętach wykazały, że gangliozydy wzmacniają układ odpornościowy. Ponadto inne składniki transportowane przez globulki tłuszczu również wpływają na reakcję immunologiczną. Należą do nich różne białka, takie jak laktadheryna, mucyna-1 i butyrofilina.

Każde z nich wpływa na układ odpornościowy poprzez kilka różnych procesów. Na przykład mogą zakłócać adhezję drobnoustrojów chorobotwórczych do nabłonka jelitowego. Inne mają działanie bakteriobójcze i mogą nawet wspomagać rozwój mikroflory jelitowej.

Mamy nadzieję, że ten artykuł pokazał Ci niesamowite właściwości mleka matki i to, jak na wiele różnych sposobów wpływa ono na rozwój dziecka!


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Argov, N., Lemay, D. G., & German, J. B. (2008). Milk fat globule structure and function: nanoscience comes to milk production. Trends in food science & technology, 19(12), 617-623.
  • Grantham-McGregor, S., Cheung, Y. B., Cueto, S., Glewwe, P., Richter, L., Strupp, B., & International Child Development Steering Group. (2007). Developmental potential in the first 5 years for children in developing countries. The lancet, 369(9555), 60-70. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673607600324/fulltext
  • Gurnida, D. A., Rowan, A. M., Idjradinata, P., Muchtadi, D., & Sekarwana, N. (2012). Association of complex lipids containing gangliosides with cognitive development of 6-month-old infants. Early human development, 88(8), 595-601.
  • Rueda, R. (2007). The role of dietary gangliosides on immunity and the prevention of infection. British Journal of Nutrition98(S1), S68-S73.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.