Poznaj interesujące przepisy o niskiej zawartości fruktozy!
Dziś chcielibyśmy pokazać Ci świetne przepisy o niskiej zawartości fruktozy, które są odpowiednie zarówno dla Ciebie, jak i Twoich dzieci.
W ciągu ostatnich dziesięciu lat znacznie wzrosła liczba osób cierpiących na nietolerancję fruktozy. W większości przypadków jest to spowodowane słabą absorpcją spowodowaną zmianami w mikroflorze jelitowej. Innym razem dzieje się tak, ponieważ mechanizmy jej przenoszenia nasycają się po nadmiernym spożyciu tego cukru.
Przepisy o niskiej zawartości fruktozy
Zanim zaczniemy, chcielibyśmy zaznaczyć, że wszystkie nasze przepisy zawierają do 1 000 mg fruktozy, więc Twoje dzieci będą w stanie je tolerować. Ponadto radzimy dzieciom, aby spożywały te posiłki osobno i nie łączyły ich z całymi owocami.
Batoniki owsiane orzechowe, czyli przepisy o niskiej zawartości fruktozy na dobry początek dnia
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych.
- 1/3 orzechów włoskich.
- 2 łyżki pestek dyni.
- 3 łyżki masła orzechowego (bez dodatku cukru).
- Cynamon.
Przygotowanie:
Przede wszystkim do miski wrzuć płatki owsiane, orzechy i nasiona. Następnie dodaj cynamon i masło orzechowe. Teraz wymieszaj wszystko, aż składniki się całkowicie połączą i użyj łyżki, aby umieścić mieszaninę w osobnych foremkach. Batoniki możesz kształtować za pomocą szpatułki lub łyżki.
Na koniec pozostaw batony w lodówce na co najmniej dwie lub trzy godziny. Możesz również umieścić je w zamrażarce, aby uzyskać lepszą konsystencję. Wyjmij batony z foremek tuż przed ich zjedzeniem.
Sałatka z komosy ryżowej, selera, marchwi i świeżego sera
Składniki:
- 1/3 szklanki gotowanej komosy ryżowej.
- Pół łodygi selera.
- 1 mała marchewka.
- 40 g świeżego sera.
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Sól dla smaku.
Przygotowanie:
Najpierw umyj seler i marchew wodą i, jeśli to możliwe, mocno rozcieńczonym roztworem octu. Następnie pokrój seler i świeży ser na małe kawałki. Teraz pokrój marchewki w cienkie plasterki. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki w misce, dodaj komosę ryżową i dressing.
Kolejne przepisy o niskiej zawartości fruktozy
Ananas i zasmażane krewetki z cukinii
Składniki:
- 3/4 szklanki krewetek.
- 40 g ananasa.
- 1/3 szklanki cukinii.
- Oliwa z oliwek.
- Sól dla smaku.
Przygotowanie:
Przede wszystkim umyj cukinię wodą. Następnie pokrój w plasterki i odłóż na bok. Wlej trochę oleju na patelnię i podsmaż cukinię. W międzyczasie obierz i pokrój ananasa na małe kawałki. Następnie dodaj ananasa na patelnię i łącz z cukinią, aż ananas się zrumieni, a cukinia będzie miękka. Na koniec dodaj krewetki i smaż, aż też się zrumienią.
Ostatecznie zalecamy wizytę u dietetyka, który udzieli wskazówek dotyczących zdrowego stylu życia. Ponadto powinieneś również udać się do psychologa, aby wyrazić zmiany, które odczułeś podczas procesu.
Czy Twoje dzieci mają nietolerancję fruktozy lub czy znasz kogoś, kto na nią cierpi? Dzisiaj pokażemy Ci kilka przepisów o niskiej zawartości fruktozy, które spodobają się zarówno Tobie, jak i Twoim dzieciom.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Salas-Salvadó, J.; Bonada Sanjaume, A.; Trallero Casañas, R., Engràcia Saló Solà, M. y Brugos Peláez, R. (2014). Intolerancia a la fructosa. Nutrición y dietética clínica. ElSevier.
- Pérez Aisa, A y Riquelme, A. (n.d.). Intolerancia a la fructosa-sorbitol. AEGASTRO(Asociación Española de Gastroenterologia). [Consultado 14 agosto 2019] Disponible en: https://www.aegastro.es/sites/default/files/archivos/documento-grupo/intolerancia_fructosa_-_sorbitol_0.pdf
- FoodData Central. Base de datos del Departamento de Agricultura de Estados Unidos (USDA database). [Actualizado el 30 de octubre de 2019] Consultado el 15 de enero de 2020. Disponible en: https://fdc.nal.usda.gov/