Zapach ciała: czy wiesz, jak zmienia go to, co jemy?

19 Grudzień, 2019
 

Pikantne potrawy sprawiają, że bardziej się pocimy. Z kolei owoce i warzywa pomagają wytworzyć przyjemny zapach ciała. Chcesz poznać więcej informacji i podpowiedzi? W takim razie przeczytaj dalszą część naszego dzisiejszego artykułu.

Ludwig Feuerback powiedział „Jesteś tym, co jesz”. A poza tym pachniesz jak to, co jesz. Wyniki badania „Evolution & Natural Behavior” przeprowadzonego przez grupę naukowców z Macquarie University w Australii udowadniają, że dieta wywiera znaczący wpływ na zapach ciała.

Zapach ciała, czyli jak pachniesz tym, co jesz?

Skóra to największy organ w naszym ciele. Jej zadania to ochrona, regulacja temperatury ciała, przechowywanie wody i komunikacja ze światem zewnętrznym za pomocą stymulacji sensorycznej.

Krem na skórze z narysowanym sercem

Przez jej pory dokonuje się eliminacja toksyn w formie potu. Dlatego tak istotne jest, by wydostawał się on na zewnątrz. Nic dziwnego więc, że spożywane jedzenie wywiera wpływ na zapach ciała. To logiczne, że to, co jesz, zmieni zapach, jaki wydzielasz.

Wpływ hormonów

Każda osoba ma inny zapach ciała. Ma to związek z naszymi hormonami. Zapach zależy od płci i uwarunkowań genetycznych. Jak już wspomnieliśmy, spożywane jedzenie wpływa na produkcję potu, zarówno pod względem jego ilości, jak i jakości.

 

Innymi słowy, niektóre pokarmy mogą zwiększać wydzielanie potu. Inne zaś mogą zmienić jego skład i sprawić, że będzie pachniał inaczej.

Pokarmy, które wywołują nieprzyjemny zapach ciała

Ostre potrawy mogą zwiększyć ilość potu, bo w przyprawach dodawanych do nich znajduje się kapsaicyna. To ona sprawia, że odczuwasz pieczenie.

Gdy spożywasz coś ostrego, dochodzi do aktywowania receptorów układu nerwowego, które dostają podobne bodźce, jak w środku lata. Właśnie dlatego gdy zjesz coś ostrego, masz wrażenie, że temperatura Twojego organizmu wzrasta.

Czerwone mięso

Badania opublikowane w „Oxford Academic Journal” potwierdzają, że jedzenie zbyt dużych ilości czerwonego mięsa utrudnia spalanie tłuszczu i pozyskiwanie energii. Z tego powodu Twój pot jest pełen toksyn. Tym samym ma nieprzyjemny zapach.

Przetworzone węglowodany

Istnieje bezpośredni związek między brzydkim zapachem ciała a nadmiernym spożywaniem tych pokarmów.

Przyprawy

Curry, kumin, kozieradka i kurkuma wydzielają bardzo specyficzny zapach. Jednak jeśli lubisz te przyprawy, nie będzie Ci on przeszkadzał.

Czosnek i cebula

Czosnek i cebula nie tylko mają właściwości lecznicze, ale także zawierają siarczany. To składniki, które łatwo przenikają przez tkanki.

Cebule i czosnek na stole
 

Właśnie dlatego sprawiają, że ciało wydziela specyficzny i nieprzyjemny zapach przez wszystkie pory w skórze.

Ryby

Trimetyloaminuria to zaburzenie metaboliczne, które sprawia, że skóra osób spożywających ryby ma brzydki zapach. Dzieje się tak, ponieważ osoby na nie cierpiące nie są w stanie przetwarzać substancji wydzielanych przez ryby w procesie rozkładu.

Pokarmy, które sprawiają, że pachniesz ładnie

Wspomniane już badania „Evolution & Natural Behavior” udowodniły, że osoby, które spożywają więcej owoców i warzyw, wydzielają słodszy zapach. Można go nawet opisać jako kwiecisty.

Ananasy i pomarańcze dają ładny zapach ciała. Z kolei liściaste warzywa zielone działają jak naturalny dezodorant dzięki zawartości chlorofilu.

Jak uzyskać ładny zapach ciała?

  • Włącz do diety probiotyki. Pomagają trawić toksyny,  tym samym zmniejszają brzydki zapach ciała.
  • Używaj mięty i kardamonu. Wspomagają układ trawienny i nadają skórze przyjemny zapach.