Pyszne potrawy z brokułem: 3 świetne przepisy
Jeżeli poszukujesz przepisów na lekki i pełen wartości odżywczych posiłek, brokuł okaże się Twoim najlepszym przyjacielem. Wypróbuj nasze przepisy na przepyszne potrawy z brokułem i dodaj także nowe smaki do diety swojego dziecka.
Jako rodzice mamy liczne obowiązki. Jeden z nich to wspomaganie naszych dzieci w rozwijaniu zdrowych nawyków, które przetrwają przez całe życie. Jeden z najważniejszych to przyzwyczajenie dziecka do zrównoważonego żywienia, w czym mogą pomóc także potrawy z brokułem.
Najlepszy sposób na przyzwyczajenie dziecka do zdrowego odżywiania się to przyzwyczajanie go do zdrowej diety już od najmłodszych lat. Chociaż może być to trudne, spożywanie właściwej ilości owoców i warzyw odgrywa kluczową rolę.
Właśnie dlatego czytając dzisiejszy artykuł poznasz listę świetnych przepisów na potrawy z brokułem.
Brokuł, podobnie jak inne warzywa, jest niezwykle uniwersalny. Możesz przygotowywać go na różne sposoby, aby zaskoczyć i zachęcić do jedzenia nawet największych niejadków.
Oto kilka przepisów, które są zarówno zdrowe, jak i smaczne.
Proste przepisy na potrawy z brokułem
Podsmażany brokuł z pomidorkami cherry i bekonem
Składniki
- 4 plasterki grubo pokrojonego bekonu, pokrojone w małe kosteczki
- Duża garść brokuła, pokrojonego na małe różyczki
- 1 szklanka pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Na dużej patelni podsmaż na średnim ogniu kawałki bekonu. Mieszaj je od czasu do czasu, aby do niej nie przywarły. Po około 7 minutach bekon powinien być chrupiący i gotowy do podania. Zdejmij go następnie z patelni i odstaw na bok.
- Następnie dorzuć na patelnię brokuła i pomidorki cherry. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podsmażaj póki warzywa nie zmiękną.
- Wymieszaj brokuła z bekonem i podawaj.
“Brokuł, podobnie jak inne warzywa, jest niezwykle uniwersalny. Możesz przygotowywać go na różne sposoby, aby zaskoczyć i zachęcić do jedzenia nawet największych niejadków.”
Zupa z brokuła i szpinaku z grzanką z awokado
Składniki
- 6 szklanek pokrojonego brokuła
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 4 szklanki rosołu z kurczaka bez tłuszczu
- 170 g listków szpinaku baby
- 1/4 szklanki rzodkiewki, pokrojonej na cienkie plasterki
- 1 por, posiekany
- 1/3 szklanki startego parmezanu
Na grzankę z awokado:
- 2 awokado, obrane i pokrojone w plasterki
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 cytryna
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Podgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dorzuć na nią pora i podsmażaj, póki nie zmięknie (około 4 minuty).
- Następnie dodaj brokuła i podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Na koniec wlej rosół z kurczaka i zostaw na małym ogniu.
- Zdejmij patelnię z ognia, dorzuć na nią szpinak i parmezan. Odstaw mieszankę do lekkiego przestygnięcia, a następnie przypraw solą i pieprzem.
- Używając blendera żyrafy lub robota kuchennego zmiksuj zupę póki nie uzyskasz kremowej konsystencji.
- Przed podaniem rozsmaruj awokado na grzance i ułóż na niej plasterki rzodkiewki. Posyp solą i pieprzem oraz dodaj następnie sok z cytryny i oliwę z oliwek.
Stir-fry z kurczaka i brokuła
Składniki
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych na centymetrowe kostki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- Garść brokuła pokrojonego w niewielkie kawałki
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki stołowe imbiru, obranego i posiekanego
- 2 cebulki dymki, pokrojone na cienkie plasterki
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie
- Wymieszaj w misce sos sojowy z octem, skrobią kukurydzianą i olejem sezamowym.
- Na dużej patelni lub w woku podsmaż kurczaka póki nie złapie złocistego koloru (około 10 minut).
- Dodaj następnie imbir, czosnek, cebulkę dymkę, brokuła i wodę. Mieszaj często, póki wszystkie warzywa się nie ugotują.
- Na samym końcu wlej mieszankę z sosem sojowym i porządnie wymieszaj. Odczekaj chwilę przed zdjęciem patelni z ognia. Podawaj razem z ulubionym ryżem.
Warzywa zapewniają wiele korzyści zdrowotnych, ale niektóre zdają się mieć większy potencjał ochronny, który broni nas przed różnymi chorobami, niż inne. Do tej kategorii zaliczamy brokuły, które były często badane ze względu na liczne właściwości zdrowotne.
-Dr Joseph Mercola-
Potrawy z brokułem łączą się dobrze z licznymi składnikami. Brokuł to doskonały dodatek do dań. Pasuje również do makaronów oraz innych warzyw, takich jak groszek, pomidory i szpinak.
Pamiętaj, że brokuł jest bogaty w błonnik, magnez, kwas foliowy oraz witaminy A i C.
Brokuł nadaje się doskonale także dla osób, które dbają o swoją wagę lub tych z wysokim cholesterolem lub nadciśnieniem krwi.
Włączaj go do swoich posiłków zawsze gdy masz ku temu okazję i ciesz się zarówno jego właściwościami odżywczymi, jak i wspaniałym smakiem.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Better Health Chanel. Children’s diet – fruit and vegetables. Agosto 2011. Victoria State Government.
- Muller L., Meyer M., Bauer RN., Zhou H., et al., Effect of broccoli sprouts and live attenuated influencza virus on peripheral blood natural killer cells: a randomized, double blind study. PLoS One, 2016.
- Vanduchova A., Anzenbacher P., Anzenbacherova E., Isothiocyanate from broccoli, sulforaphnae, and its properties. J Med Food, 2019. 22 (2): 121-126.