Przepisy dla dzieci między 12 a 24 miesiącem życia

· 15 lipca 2018
Jeśli Twój maluch jest między 12 a 24 miesiącem życia, na pewno zarówno on, jak i Ty poczujecie się szczęśliwi odkrywając 4 przepyszne przepisy zawarte poniżej. 

Kiedy mówimy o karmieniu najmłodszych, pomocne wydają się przepisy na potrawy podawane łyżeczką. Łatwe przepisy dla dzieci, które znajdziesz w artykule, są bardzo łatwe do przygotowania. Co więcej, zawierają zdrowe i pożywne składniki, które zaspokoją potrzeby żywieniowe Twojego maluszka.

Kiedy dziecko skończy roczek, zaczyna okazywać więcej niezależności. Jednym ze sposobów, w jaki buduje swoją samodzielność, jest próba jedzenia według swoich zasad, często używając rąk.

Zróżnicowany wybór jedzenia Twojego malucha jest podstawową częścią nowego procesu. Stąd też artykuł zawierający kulinarne przepisy dla dzieci. Z całą pewnością będą Ci smakować.

Podczas drugiego roku życia, między 12 a 24 miesiącem, dziecko zaczyna próbować jeść wszystko po troszku. Teraz jest czas, by dać swojemu dziecku narzędzie, które niedługo okaże się dla niego niezbędne: łyżkę.

Użycie tego sztućca pomoże Twojemu maluszkowi nauczyć się, jak jeść stałe posiłki. Obejmuje to naukę trzymania łyżki oraz smakowania pokarmu o już nie tak gładkiej strukturze.

Podczas tej nauki, Twoje dziecko poprzez gryzienie, wzmocni mięśnie w jamie ustnej. Odkryje również koordynację ręka – oko. 

Karmienie łyżeczką

4 przepisy dla dzieci między 12 a 24 miesiącem życia, które mogą jeść łyżeczką

Oto 4 przepyszne przepisy, które Twój maluch pokocha. Jesteśmy przekonani, że każda łyżeczka będzie wspaniałym doznaniem:

1. Krem z endywii

Endywia jest bogata w witaminę K, ma właściwości koagulacji i wspomaga przywieranie wapnia do kości. Zawiera także witaminę B9, która jest niezbędna do wzrostu małego organizmu.

Składniki:

  • Sól
  • Ziemniaki
  • Endywia
  • Śmietana
  • Starty ser
  • Woda
  • Oliwa

Przygotowanie:

  • Umyj endywię i pokrój na plasterki. Ugotuj w garnku z małą ilością oliwy.
  • Następnie, obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Umieść je na rozgrzanej patelni i dodaj szklankę wody.
  • Gotuj przez 15 minut, następnie dodaj śmietanę i szczyptę soli.
  • Nalej krem z endywii na talerz, dodając odrobinę startego sera.

2. Ryż, mleko i odrobina mango

Poniższy przepis jest przepyszny. Co więcej, dzięki witaminie C zawartej w mango, da Twojemu dziecku, zastrzyk energii. Możesz podawać go na zimno lub ciepło, na śniadanie, lunch lub kolację.

Składniki:

  • 1/3 szklanki ryżu
  • 1/2 mango
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • Masło

Przygotowanie:

  • Zagotuj wodę i dodaj ryż. Gotuj przez około 5 minut. Odcedź.
  • Umieść ryż z powrotem w garnku. Dodaj mleko kokosowe i cukier.
  • Kontynuuj gotowanie aż ryz pochłonie mniej więcej połowę płynu. Włóż do lodówki.
  • Pokrój mango w kostkę i grilluj na patelni z niewielką ilością masła. Dodaj łyżkę brązowego cukru.
  • Dodaj mango do ryżu i podawaj.

„Jeść jest czynnością niezbędną, jeść inteligentnie jest sztuką”

La Rochefoucauld –

3. Placek warzywny

Oto przepis na następne danie, które Twoje dziecko będzie uwielbiać jeść łyżeczką. Właściwie jest to idealna opcja dla całej rodziny. To wyjątkowy i przepyszny sposób na podanie warzyw. Może być serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • Jajko
  • 1 szklanka kremowego sera
  • 1/4 szklanki śmietany
  • Sól, pieprz
  • 4 szklanki warzyw – według Twojego uznania (marchew, cukinia, szparagi, pomidory itp.)

Przygotowanie:

  • Nagrzewaj piekarnik do 180 stopni przez 10 minut.
  • Umyj warzywa i pokrój je w drobną kostkę. Jeśli Twoje dziecko nie je jeszcze krojonych warzyw, zetrzyj je na tarce.
  • Piecz warzywa w temperaturze 180 stopni, w foremce posmarowanej oliwą, przez 10 minut.
  • Wyciągnij warzywa z piekarnika i zmiksuj je z jajkiem, kremowym serem, śmietaną, sola i pieprzem. Pozostaw włączony piekarnik.
  • Przełóż mieszankę do formy. Włóż formę do miski z wodą (pamiętaj, że musi to być miska przystosowana do piekarnika).
  • Włóż miskę do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Banany

4. Bananowy krem

Ostatni przepis dostarczy Twojemu dziecku wystarczających składników odżywczych, jakich ono potrzebuje. Banany, jajka i pokruszone ciastka.

Aby przygotować ten oryginalny, wykwintny deser, który Twój maluch pokocha, potrzebujesz:

Składniki:

  • Cukier
  • Banany
  • Pokruszone ciastka
  • Żółtko jajka
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Obierz banana ze skórki i zgnieć dokładnie widelcem.
  • Umieść banana w misce, dodaj żółtko, cukier i mleko. Ubij te 4 składniki na gładką masę.
  • Wlej to rzadkie ciasto do foremki, a tą umieść w misce z wodą (przystosowanej do piekarnika). Piecz przez 10 minut, pozwól ostygnąć.
  • Ostudzony krem bananowy posyp pokruszonymi ciastkami.

Teraz masz przepyszne przepisy dla dzieci gotowe do wypróbowania. Jesteśmy pewni, że Twoje dziecko, zwłaszcza te między 12 a 24 miesiącem życia, będzie uwielbiało wyzwanie jedzenia łyżeczką.