Przeciery bogate w węglowodany – przepisy dla dzieci

· 6 lutego 2019

Węglowodany są niezbędną częścią diety dziecka. Kompletna i zbilansowana dieta musi zawierać zarówno proste, jak i złożone węglowodany. Na szczęście istnieją pyszne przeciery bogate w węglowodany.

Czytaj dalej, aby poznać 3 przepisy na przeciery bogate w węglowodany.

Przeciery bogate w węglowodany, które znajdziesz w tym artykule, są nie tylko smaczne, ale są także doskonałym sposobem na zapewnienie optymalnego rozwoju i zdrowia Twojego dziecka.

Węglowodany – szczególnie te złożone – odgrywają ważną funkcję w odżywianiu i rozwoju mózgu niemowląt i dzieci. Dbają o zdrowie jelit, dostarczają energię i są doskonałym źródłem błonnika.

Z tych wszystkich powodów są one ważnym elementem zrównoważonej diety, nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Rodzice powinni włączyć je do codziennej diety dzieci.

Proste węglowodany i złożone węglowodany

Jak wspomnieliśmy powyżej, węglowodany są istotnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju dzieci i dorosłych. Jednak ważne aby znać różnicę między rodzajami węglowodanów. Warto wiedzieć choćby to, że nie wszystkie węglowodany są dobre dla zdrowia.

Przede wszystkim rozważmy proste węglowodany lub szybko wchłaniające się węglowodany. Ten rodzaj węglowodanów składa się z cukrów, oligosacharydów, galaktozy, glukozy itp.

Po drugie, mamy złożone węglowodany, które nasze ciała absorbują znacznie wolniej. Pracownicy służby zdrowia zalecają umiarkowane spożycie węglowodanów złożonych w naszej codziennej diecie.

Wśród listy złożonych węglowodanów znajdziesz: jęczmień, żyto, kukurydzę, ryż, pszenicę, makarony, chleb, ziemniaki, słodkie ziemniaki, rośliny strączkowe itp.

Wielu rodziców zastanawia się, czy istnieje limit na węglowodany, które należy podawać dzieciom. Odpowiedź różni się w zależności od rodzaju węglowodanów, o których mowa.

Jeśli chodzi o proste węglowodany, nie powinny stanowić więcej niż 10% diety Twojego dziecka.

Natomiast jeśli chodzi o węglowodany złożone, przynajmniej połowa dziennego spożycia kalorii powinna pochodzić z tej grupy. Jak widać, kluczem zawsze jest zachowanie właściwej równowagi przy planowaniu zdrowej diety dziecka.

Przeciery bogate w węglowodany

Przecier z ryżu i kurczaka

Składniki

  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1/8 szklanki ryżu
  • 30 gram piersi z kurczaka
  • Bulion z kurczaka
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Umyj, obierz i posiekaj warzywa i pierś z kurczaka.
  • Napełnij rondel wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj warzywa i ryż.
  • Po około 20 minutach lub gdy warzywa zaczną mięknąć, dodaj pierś z kurczaka i poczekaj, aż ugotuje się całkowicie.
  • Na koniec przełóż ugotowane składniki do blendera. Dodaj bulion z kurczaka i szczyptę soli.
  • Dobrze zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • W razie potrzeby dodaj sól.
Puree ziemniaczane

Przecier ze słodkich ziemniaków i jabłek

Składniki

  • Półtora dużego słodkiego ziemniaka
  • Pół jabłka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Umyj i pokrój jabłko. Unikaj obierania jabłka, aby nie tracić składników odżywczych.
  • Gotuj jabłko przez kilka minut z oliwą w rondlu.
  • Dodaj dwie łyżki wody i kontynuuj gotowanie.
  • Gdy jabłko jest miękkie, rozgnieć je widelcem.
  • Teraz umyj, obierz i posiekaj słodkie ziemniaki. Ugotuj w wodzie z odrobiną soli, aż będą wystarczająco miękkie, aby je zetrzeć.
  • Połącz rozgniecione jabłko z rozgniecionymi słodkimi ziemniakami i dobrze wymieszaj.
  • Dodaj szczyptę soli.
  • Skrop oliwą z oliwek.
Ryż

Przecier z ryżu pełnoziarnistego

Składniki

  • Pół szklanki ryżu pełnoziarnistego
  • 1 mały dojrzały banan

Sposób przygotowania

  • W robocie kuchennym lub blenderze zmiksuj pół szklanki nieugotowanego ryżu. Kontynuuj, aż do zmielenia ryżu w drobny proszek.
  • Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie dodaj 2 lub więcej łyżek sproszkowanego ryżu. Gotuj przez kilka minut.
  • Rozgnieć mały dojrzały banan i zmieszaj z ugotowanym ryżem. Dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki lub ubijaka.
  • Dodaj sól do smaku.

Te trzy przeciery bogate w węglowodany są smaczne i stanowią świetne źródło cennych składników odżywczych dla najmłodszych.

Podstawowe składniki każdego z powyższych trzech przepisów są bogate w złożone, wolno wchłaniające się węglowodany. Są nie tylko niezbędne do rozwoju mózgu, ale także do utrzymania ogólnego dobrego stanu zdrowia Twoich dzieci.

  • Emmett, P. M. (2016). Dietary Patterns during Complementary Feeding and Later Outcomes. Nestle Nutrition Institute Workshop Series. https://doi.org/10.1159/000439505
  • Čížková, H., Ševčík, R., Rajchl, A., & Voldřich, M. (2009). Nutritional quality of commercial fruit baby food. In Czech Journal of Food Sciences. https://doi.org/10.1101/gad.959102