Koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży: 4 przepisy

9 marca 2019
Pijąc kolorowe, pyszne soki owocowe i warzywne do posiłków zapewnisz sobie przyswajanie optymalnej dawki wszystkich niezbędnych w ciąży składników odżywczych. Oto kilka przepisów, które warto wypróbować!

Odpowiednia dieta matki ma ogromny wpływ na rozwój płodu. Zdrowe żywienie jest niemalże stuprocentową gwarancją tego, że dziecko urodzi się zdrowe. Koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży to świetny sposób na uzupełnienie codziennej diety!

Potrzeby dietetyczne kobiety zwiększają się znacząco kiedy nosi ona w łonie rozwijające się dziecko. A więc zdrowa, zbilansowana, odpowiednio odżywcza dieta jest przez te dziewięć wyjątkowych miesięcy konieczna. Nie chodzi tu o zwykłe zwiększenie ilości jedzenia i rozmiaru porcji. Klucz do sukcesu leży w zwracaniu uwagi na jakość spożywanych dań.

Koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży zapewniają wszystkie niezbędne składniki odżywcze i pozwalają na ich optymalne przyswajanie. Są one źródłem witamin a także wpływają korzystnie na samopoczucie – między innymi redukują niepokój. Pozwalają też zapobiec nadmiernemu tyciu.

Co więcej, takie koktajle sprawią, że będziesz miała mnóstwo energii i będziesz wyglądała zdrowo i promiennie!

Koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży

Na pewno słyszałaś o tym, jak wiele korzyści przynosi ciężarnym kobietom regularne picie zielonych soków owocowych i warzywnych. Zielone warzywa liściaste są bogate w kwas foliowy, żelazo oraz wapń. Te składniki są ciężarnym niezbędne. Wykorzystuj więc jak najczęściej zieleninę przygotowując pyszne koktajle.

Warzywa liściaste możesz z powodzeniem łączyć ze świeżymi owocami, przygotowując idealne koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży pełne witamin i przeciwutleniaczy.

Poniżej znajdziesz przepisy na smaczne koktajle które, między innymi właśnie dzięki zawartości warzyw liściastych, zapewnią Ci potężną dawkę zdrowia!

1. Koktajl z mango i kokosem

Zmieszaj w blenderze następujące składniki:

  • 1 szklanka wody kokosowej
  • 1/4 banana
  • 20 gramów rukwi wodnej (mały pęczek)
  • 150 gramów dojrzałego mango

Ten koktajl pomoże Ci jeśli cierpisz na zaburzenia funkcjonowania układu trawiennego. Co więcej, jest wyjątkowo bogaty w magnez, błonnik, wapń oraz witaminy K i C. Jego składniki przyczyniają się także do prawidłowego rozwoju układu odpornościowego dziecka.

Koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży pomogą Ci naturalnie złagodzić typowe uciążliwości towarzyszące ciężarnym.

2. Miętowy koktajl z rukolą

Zacznij od dokładnego umycia poniższych składników. Następnie umieść je w blenderze i blenduj na wysokich obrotach przez około 3 minuty.

  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka rukoli
  • 1 szklanka liści młodego szpinaku
  • 15 średnich lub dużych liści mięty
  • 1 ogórek obrany ze skórki

Zaleca się spożywanie tego koktajlu na czczo około 4 razy w tygodniu. Odczekaj co najmniej 30 minut po wypiciu soku zanim zjesz śniadanie.

Jedną z najważniejszych zalet picia tego koktajlu jest jego działanie polegające na usuwaniu nadmiaru zgromadzonych w organizmie płynów. Ponadto, miętowy koktajl z rukolą pomoże Ci uregulować cykl snu i sprawi, że Twój układ odpornościowy będzie działał sprawniej. Znajdziesz w nim również bogactwo minerałów takich jak tryptofan, oraz witaminy – w tym kwas foliowy.

“Potrzeby dietetyczne kobiety zwiększają się znacząco kiedy nosi ona w łonie rozwijające się dziecko. A więc zdrowa, zbilansowana, odpowiednio odżywcza dieta jest przez te dziewięć wyjątkowych miesięcy konieczna.”

3. Sok z jabłka i kapusty

Zacznij od umycia składników. Następnie obierz je i umieść w blenderze.

  • 1 łyżka imbiru pokrojonego w plasterki
  • połówka jabłka (najlepiej zielonego)
  • 1 szklanka wody
  • sok z połówki cytryny
  • 3 listki mięty
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 liście kapusty (z wykrojoną twardą częścią łodygi)

Jeśli chodzi o koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży, ten jest szczególnie polecany ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, kwasów omega 3, witaminy C oraz żelaza. Jest Twoim sprzymierzeńcem w walce o prawidłowe funkcjonowanie pamięci i układu odpornościowego. Jego składniki przyczynią się też do prawidłowego rozwoju układu nerwowego maleństwa.

Taki koktajl pomaga także usuwać nadmiar nagromadzonych w organizmie płynów i chroni wątrobę. Ważne jest także to, że po zblendowaniu składników należy go jak najszybciej wypić. Nie zaleca się przechowywania tego soku do wypicia na później.

Przeczytaj także: Dieta po porodzie: czy mogę się odchudzać?

Koktajle o wysokiej zawartości błonnika

Koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży to nie tylko zielone soki. Kolejną opcją są mieszanki warzyw i owoców wyjątkowo bogatych w błonnik. Takie soki pomagają zwalczać zaparcia. Podobnie jak powyższe propozycje, pomagają również zmniejszyć ilość nagromadzonej w organizmie wody.

Większość wyciskanych i blendowanych koktajli najlepiej jest pić tuż po ich przygotowaniu.

4. Sok ananasowy

Składniki:

  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1/4 ogórka
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
  • 150 ml wody
  • 1/2 posolonego startego imbiru
  • połówka owocu figi kaktusowej (opuncji)
  • miód do smaku

Na początek obierz opuncję figową i ananasa. Ogórka możesz obierać, ale nie musisz – zależnie od preferencji smakowych. Pokrój owoce i ogórka w kostkę i umieść w blenderze. Blenduj dodając powoli wodę do uzyskania kremowej konsystencji.

Następnie dodaj gałązkę pietruszki, starty imbir, oraz miód do smaku. Wypij koktajl na świeżo, nie przechowuj go do wypicia na później.

Ogórek i figa kaktusowa pomogą Ci zwalczyć uciążliwe zaparcia. Natomiast połączenie ananasa i pietruszki zapewnia dawkę witaminy B6, B1 oraz C, a także kwasu foliowego. To idealny zestaw witamin dla kobiet w ciąży.

Skorzystaj z dobrodziejstw składników połączonych w pyszne koktajle owocowo-warzywne. Możesz je z powodzeniem pić do posiłków! Te zdrowe soki dodadzą Ci energii i pomogą Ci naturalnie złagodzić dolegliwości związane z ciążą.

  • Haggarty, P., Campbell, D. M., Duthie, S., Andrews, K., Hoad, G., Piyathilake, C., & McNeill, G. (2009). Diet and deprivation in pregnancy. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114509990444
  • Mehta, S. H. (2008). Nutrition and pregnancy. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0b013e31816fda53
  • Marangoni, F., Cetin, I., Verduci, E., Canzone, G., Giovannini, M., Scollo, P., … Poli, A. (2016). Maternal diet and nutrient requirements in pregnancy and breastfeeding. An Italian consensus document. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8100629