Karmienie piersią może zapobiec nawet 20 chorobom!

5 września 2019

Czy wiesz, że istnieje wiele chorób, którym karmienie piersią może zapobiec? Przeczytaj więcej o istotnym znaczeniu tego etapu dla swojego dziecka.

Współcześnie nikt nie wątpi, że mleko matki stanowi najlepsze pożywienie, jakie matka może zaoferować dziecku. Związane są z tym liczne korzyści zarówno dla matki, jak i dziecka. Ale czy wiesz, że istnieje wiele chorób, którym karmienie piersią może zapobiec?

Bez wchodzenia w debatę na temat decyzji o tym, czy karmić piersią czy nie, ponieważ każda kobieta powinna podjąć tę decyzję swobodnie i bez poczucia winy, prawdą jest, że wszystkie badania naukowe potwierdzają pozytywne efekty karmienia piersią.

Światowa Organizacja Zdrowia stwierdza, że ​​dzieci powinny być karmione wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy życia. Jeśli to możliwe, okres ten należy przedłużyć do wieku 2 lat, stosując kombinację innych środków spożywczych.

Karmienie piersią: z czego składa się mleko matki?

Może Cię zaskoczyć, gdy dowiesz się, że mleko matki jest żywym płynem, zdolnym do dostosowania się do potrzeb żywieniowych i immunologicznych dziecka pojawiających się podczas jego rozwoju.

W ciągu pierwszych trzech lub czterech dni po porodzie matka produkuje siarę. Jest to gęsta, żółtawa ciecz bogata w składniki odżywcze. Następnie, między 15 a 30 dniem po urodzeniu, matka zaczyna wytwarzać „dojrzałe mleko”.

Choć może się to wydawać zaskakujące, zawartość mleka matki nie jest jeszcze całkowicie znana. Nie tylko różni się u każdej kobiety, ale także w obrębie każdej piersi oraz w zależności od spożycia dziecka i różnych etapów karmienia piersią.

Karmienie piersią

Możemy jednak zidentyfikować następujące cechy mleka matki:

  • Zawiera węglowodany, białka i tłuszcze, których potrzebuje dziecko.
  • Dostarcza białek trawiennych, minerałów (żelazo, wapń, cynk, sód), witamin (E, A, D, K) oraz hormonów potrzebnych dziecku.
  • Mleko matki zawiera przeciwciała, które zapobiegają zachorowaniu dziecka. Zawiera, na przykład immunoglobuliny, które chronią błony śluzowe niemowlęcia; limfocyty i makrofagi, które działają jako bariera dla środowiska; laktoferynę, która przyczynia się do wchłaniania żelaza oprócz ochrony przed zarazkami i bakteriami.

Biorąc to wszystko pod uwagę, nic dziwnego, że karmienie piersią może zapobiec zachorowaniu na rozmaite choroby. Ale o jakie konkretnie choroby chodzi?

Niektóre choroby, którym karmienie piersią może zapobiec

Podczas karmienia piersią składniki odżywcze, które otrzymuje dziecko, pomagają w walce z niektórymi chorobami:

  • Przeciwutleniacze i chinony znajdujące się w siarze chronią przed chorobą krwotoczną.
  • Immunoglobuliny pokrywają przewód pokarmowy, nawet niedojrzały, i zapobiegają przyleganiu wirusów, bakterii i pasożytów, takich jak E. coli, rotawirus, salmonella, pneumokoki, gronkowce itp.
  • Zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, takich jak zapalenie oskrzeli lub zapalenie płuc, ponieważ wspomaga rozwój płuc.
  • Zmniejsza ryzyko zespołu nagłej śmierci łóżeczkowej.
  • Zapobiega alergiom.
  • Chroni przed chorobami skóry.
  • Zmniejsza ryzyko zapalenia spojówek.
  • Zapobiega infekcjom ucha.
  • Jest skuteczne zarówno na biegunkę, jak i na zaparcia.
  • Poprawia połączenia nerwowe i rozwój mózgu.
  • Zmniejsza ryzyko niedokrwistości.
  • Poprawia zdolność widzenia.

 

Poza problemami zdrowotnymi wymienionymi powyżej karmienie piersią może zapobiec chorobom nie tylko w pierwszych latach życia dziecka, ale także w jego dorosłym życiu. Mogą to być choroby, takie jak astma, cukrzyca, miażdżyca, atak serca itp.

W ciągu pierwszych trzech lub czterech dni po porodzie matka produkuje siarę. Jest to gęsta, żółtawa ciecz bogata w składniki odżywcze. Następnie, między 15 a 30 dniem po urodzeniu, matka zaczyna wytwarzać „dojrzałe mleko”.

Korzyści dla matki

Oprócz chorób u dziecka, którym karmienie piersią może zapobiec, warto wspomnieć o korzyściach, jakie ten sposób karmienia zapewnia matce. Na tym etapie więź między matką a dzieckiem wykracza daleko poza to, co sobie wyobrażamy. To niepowtarzalna i naprawdę niewytłumaczalna relacja.

Ponadto kontakt fizyczny z dzieckiem podczas karmienia zwiększa produkcję oksytocyny w mózgu. Ma to pozytywny wpływ na matkę, ponieważ zmniejsza ryzyko depresji poporodowej.

Ze względu na wzrost tego hormonu wzrasta też poziom zaufania matki do dziecka. Jednocześnie zmniejsza się poziom kortyzolu (hormonu stresu), co obniża lęk i łagodzi odczucie bólu oraz stymuluje produkcję mleka.

Podczas gdy kobieta karmi piersią, oksytocyna aktywuje wszystkie hormony, które są potrzebne w procesie trawienia u matki. Funkcjonowanie żołądka i jelit poprawia się do tego stopnia, że ​​wykorzystanie wszystkich pokarmów, które spożywa matka, jest efektywniejsze.

Podobnie po porodzie karmienie piersią powoduje, że macica kurczy się i szybciej powraca do swojego naturalnego rozmiaru.

Karmienie piersią zmniejsza również ryzyko raka piersi, jajnika lub szyjki macicy.

Karmienie piersią może zapobiec wielu chorobom

I na koniec dodatkowym punktem na korzyść karmienia piersią jest to, że pomaga ono matce szybciej odzyskać figurę.

Poza zdrowiem

Nie ma wątpliwości co do tego, że karmienie piersią może zapobiec wielu chorobom, co zapewnia ogromne korzyści zarówno matce, jak i dziecku. Jednak korzyści te wykraczają poza zdrowie. Na przykład warto zwrócić uwagę na fakt, że pokarm dla dziecka jest zawsze dostępny, gdy matka jest w pobliżu.

W ten sam sposób wiemy, że mleko jest zawsze gotowe do spożycia i ma odpowiednią temperaturę. Do transportu nie jest potrzebny sprzęt. Jakby tego wszystkiego było mało, jest w 100% higieniczne i bezpieczne dla dziecka. Niewątpliwie mleko matki stanowi idealny pokarm dla niemowląt.

  • Office of the Surgeon General (US); Centers for Disease Control and Prevention (US); Office on Women’s Health (US). The Surgeon General’s Call to Action to Support Breastfeeding. Rockville (MD): Office of the Surgeon General (US); 2011. The Importance of Breastfeeding. [Online] Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK52687/
  • UNICEF. Breastfeeding: major factor in preventing chronic diseases. (2011). [Online] Avaiable at: http://www.unicef.cn/en/press-release/international/116.html