Żywność, która sprzyja wydajności intelektualnej: 15 przykładów

· 8 lutego 2019

Żywność, którą spożywamy, nie tylko przynosi korzyść naszemu ciału, ale także naszym intelektualnym osiągnięciom. W przypadku dzieci w wieku szkolnym bardzo ważne jest dbanie o ich dietę.

Pamięć, rozumowanie i skupienie uwagi to tylko niektóre z cech, które można stymulować poprzez spożywanie odpowiednich pokarmów. Ta lista 15 produktów spożywczych, które sprzyjają wydajności intelektualnej, jest przeznaczona dla wszystkich rodzajów smaków.

Jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, idealnym rozwiązaniem jest łączenie kilku składników w ciągu dnia. Na poniższej liście każda opcja żywnościowa oferuje składniki odżywcze, które sprzyjają różnorodnym aspektom tego złożonego organu znanego jako mózg.

Żywność, która sprzyja sprawności intelektualnej i poprawia funkcjonowanie mózgu, ułatwia naukę, a także pomaga w zapobieganiu degeneracyjnym chorobom neurologicznym, takim jak choroba Alzheimera. Stymulacja i dobra pielęgnacja układu nerwowego wpływa na wszystkie narządy organizmu. To pozwoli nam prowadzić harmonijne życie i cieszyć się zdrowiem emocjonalnym.

Żywność, która sprzyja wydajności intelektualnej – lista 15 produktów

  1. Orzechy włoskie: Ilość kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w orzechach włoskich stanowi optymalne źródło paliwa dla neuroprzekaźników. Ich spożywanie pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera i rozwijać zdolności kognitywne.
  2. Migdały: ich wielorakie właściwości oferują mnóstwo energii dla mózgu, stymulują produkcję adrenaliny i poprawiają nastrój. Są dobre dla osób cierpiących na depresję.
  3. Orzechy nerkowca: Ten orzech, znany również jako caju, zawiera wysoki poziom magnezu. Powoduje to otwarcie naczyń krwionośnych i prawidłowe nawodnienie całego ciała, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.
  4. Orzeszki ziemne: ich składniki odżywcze przynoszą ogromne korzyści dla mózgu i umożliwiają poprawę pamięci i lepszego rozumowania. Ze względu na niski koszt, orzeszki ziemne to żywność sprzyjająca wydajności intelektualnej, która jest preferowana na całym świecie.
  5. Nasiona i inne pochodne: Pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, jęczmień, owies i inne produkty pełnoziarniste oferują wiele korzystnych właściwości dla funkcjonowania mózgu.Chłopiec jedzący czekoladę

Czekolada, oleje i wiele innych

6. Gorzka czekolada: jej właściwości antyoksydacyjne utrzymują mózg w młodym wieku przez długi czas. Dodatkowo zawiera stymulanty, takie jak flawonoidy i kofeina, które są bardzo dobre podczas egzaminów lub ważnych spotkań w pracy. Kawałek ciemnej czekolady może pomóc w poprawie koncentracji w zaskakujący sposób.

7. Oliwa z oliwek: Ma właściwości przeciwutleniające, zdolne do usuwania toksycznych substancji z mózgu. Ze względu na swoje właściwości promuje szybką regenerację komórek i zapobiega chorobie Alzheimera.

8. Olej kokosowy: Jego działanie przeciwzapalne uwalnia naczynia krwionośne i wspomaga funkcje pamięci. To także dotlenia i oczyszcza krew.

9. Nasiona dyni: Obecność kwasów omega 3 i 6, oprócz witamin A i E oraz cynku, sprawia, że ​​nasiona te są niekwestionowanym sprzymierzeńcem dla dobrej pamięci i sprawności umysłowej.

10. Dynia: jej główne składniki przekształcają ją w jedną z najlepszych potraw, które sprzyjają osiągom intelektualnym. Zawiera w sobie kwas foliowy i witaminę B12. Aby jak najlepiej wykorzystać jej zalety, powinnaś ją podgrzać lub upiec.

„Stymulacja i dobra pielęgnacja mózgu wpływa na wszystkie narządy ciała. To pozwoli nam prowadzić harmonijne życie i w pełni cieszyć się zdrowiem emocjonalnym.”

Warzywa i ryby

11. Szpinak: potas, który znajduje się w tych liściach sprzyja zdrowemu mózgowemu przepływowi elektrycznemu. Co więcej, jego właściwości antyoksydacyjne pozwalają na optymalne zdrowie neuronów. Co do podstawowych składników odżywczych, szpinak zawiera dużo witamin K i E, magnezu oraz kwasu foliowego.

12. Pomidor: Likopen jest najbardziej znaczącym składnikiem pomidorów. To silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają komórki mózgowe. Nie tylko zapobiega chorobom mózgu, ale także ogólnie poprawia czynności poznawcze.

Gotowane warzywa

13. Brokuły: Uważane są za jeden z najpotężniejszych i najbogatszych pokarmów, które sprzyjają wydajności intelektualnej. Jednym z głównych składników odżywczych jest cholina, która wspomaga rozwój komórek i połączeń mózgowych. Ta cecha sprawia, że brokuły to idealna żywność dla kobiet w ciąży.

14. Truskawka: Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i zdolność przeciwzapalną, truskawki są doskonałym sojusznikiem zdrowia mózgu. To sezonowy owoc, a jego konsumpcja zwiększa pojemność neuronów.

15. Łosoś: dobrze pamiętać, że łosoś jest bardzo korzystny dla mózgu ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3.

Krótko mówiąc, kiedy wybierasz żywność dla Ciebie ważne jest, aby sięgnąć po tą, która zapewni Twojemu organizmowi wiele korzyści. Rozważne odżywianie może być kluczowym czynnikiem w zapobieganiu nieodwracalnym chorobom zwyrodnieniowym i innym powikłaniom zdrowotnym.

http://www.videnscenterfordemens.dk/viden-om-demens/demenssygdomme/neurodegenerative-demenssygdomme/alzheimers-sygdom/symptomer-og-forloeb-ved-alzheimers-sygdom/

https://netdoktor.dk/kosttilskud/hvad_er_fiskeolie.htm

vitaminerne