Jak poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego?
Czy wszystko, co jesz, jest „zgodne” z Twoim organizmem? Naucz się poprawiać funkcjonowanie układu pokarmowego za pomocą doboru odpowiedniego jedzenia. Im szybciej rozwiążesz problem z trawieniem, tym lepiej będzie dla Twojego zdrowia fizycznego i psychicznego.
Możesz nawet stosować się do tych wskazówek razem ze swoimi dziećmi! Kluczowe jest również odpowiednie postępowanie zapobiegawcze.
Temat naszego dzisiejszego artykułu brzmi właśnie: jak możemy poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego i ogólnie zwiększyć kondycję naszego żołądka, jelit i współpracujących z nimi organów?
Układ pokarmowy jest centralnym punktem naszego organizmu, ponieważ pomaga nam wchłaniać składniki odżywcze i cieszyć się dobrym zdrowiem fizycznym oraz psychicznym. Składa się z zestawu narządów, które poprzez wydzielanie substancji takich jak enzymy i soki żołądkowe, rozkładają pokarm na mniejsze cząstki.
Czy wiesz, że zmiana standardowego przebiegu procesu trawienia w dowolnej jego fazie może powodować silny dyskomfort, a nawet niedobór składników odżywczych? Dziś opowiemy Ci nieco dokładniej, jak możesz poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez prawidłowe odżywianie się.
Czy Ty także narzekasz na funkcjonowanie układu pokarmowego?
W niektórych krajach nawet 50% populacji cierpi na jakiś rodzaj zaburzeń trawienia i liczba ta ciągle rośnie. Większość z tych problemów jest powiązana z jelitami, ponieważ to właśnie tam znajdują się bakterie odpowiedzialne za proces trawienia.
Pokarmy, które nie zostały odpowiednio strawione w żołądku, są następne rozkładane przez bakterie wchodzące w skład mikrobioty, co może powodować tak różne objawy, jak na przykład:
- Ból brzucha.
- Gazy i odbijanie.
- Refluks i nadkwasota.
- Wrażenie ociężałości.
- Nietolerancje pokarmowe.
- Nudności i wymioty.
- Biegunka lub zaparcia.
Może im również towarzyszyć swędzenie skóry, ból głowy, zaburzenia nastroju, zmęczenie, utrata masy ciała z powodu braku apetytu lub wręcz przeciwnie przyrost wagi.
Czynniki wpływające na funkcjonowanie układu pokarmowego
Istnieje wiele różnych przyczyn mających wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, ale najważniejsze z nich to:
- Częste stosowanie leków przeciwzapalnych i zobojętniających kwas żołądkowy.
- Stres.
- Zła dieta.
- Palenie tytoniu.
- Brak aktywności fizycznej.
W konsekwencji powyższych czynników spada jakość i ilość bakterii jelitowych oraz zredukowane zostaje wydzielanie kwasu solnego i enzymów trawiennych. Zmienione są nawet markery zapalne i metaboliczne we krwi. Dlatego, zajmując się główną przyczyną, możemy złagodzić także i te wymienione powyżej objawy.
Mikrobiota: terapeutyczny cel zdrowia układu pokarmowego
Mikrobiota to zespół mikroorganizmów (wirusów, bakterii i grzybów), które żyją głównie w jelicie grubym. Są one odpowiedzialne za syntezę składników odżywczych, takich jak witamina K, stymulując układ odpornościowy i chroniąc nas przed infekcjami. Ponadto wpływają na nasze zachowanie, nastrój, wagę, rozwój cukrzycy itp.
Ogólnie rzecz biorąc, zwykle istnieje równowaga w liczbie i rodzaju drobnoustrojów. Realizuje ona między innymi funkcję regulowania przepuszczalności ścianek jelita, co z kolei zapobiega przenikaniu przez nie toksyn. Jak można przywrócić mikrobiotę do optymalnego stanu? Wystarczy zdrowo się odżywiać!
Praktyczny przewodnik po poprawie kondycji układu pokarmowego poprzez prawidłowe odżywianie
Żywność probiotyczna
Mówiąc o probiotykach, mamy tutaj na myśli pewne specyficzne mikroorganizmy żyjące w naszych jelitach. Ich zażywanie w formie suplementów diety jest pierwszym krokiem do ponownego zasiedlenia układu pokarmowego i poprawy jego funkcjonowania.
Chociaż są one sprzedawane w postaci tabletek lub proszku, istnieją również produkty spożywcze, które przeszły proces fermentacji poprzez dodanie do nich probiotyków. Ich wielką zaletą jest to, że są odporne na trawienie w żołądku i dostają się do jelita w stanie nienaruszonym. Gdzie więc znaleźć probiotyki?
- W jogurcie naturalnym.
- W kefirze – jest podobny do jogurtu i może pochodzić z mleka krowiego lub koziego, a nawet wody kokosowej.
- Kombucza.
- Kapusta kiszona.
- Miso (pasta sojowa używana do zup).
Żywność prebiotyczna
Po przywróceniu prawidłowego funkcjonowania jelit i poprawie objawów, jest to idealny czas na rozpoczęcie przyjmowania prebiotyków w diecie. Jeśli nie, nadal będziesz odczuwać wzdęcia, ciężkość i gaz.
Prebiotyk to składnik odżywczy, którym żywią się mikroorganizmy probiotyczne. Należą do nich na przykład fermentujący błonnik, polifenole (naturalne przeciwutleniacze) i zdrowe tłuszcze. Przyjrzyjmy się im jeden po drugim.
Błonnik fermentujący
Znajduje się on w owocach, warzywach, zbożach, bulwach, roślinach strączkowych i nasionach. Szczególnie polecamy takie produkty jak:
- Gotowany banan, marchewka i jabłko.
- Por, koper, cebula, szparagi i karczochy.
- Płatki owsiane, które również pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
- Ugotowany i schłodzony brązowy ryż, który przed spożyciem można odgrzać w niskiej temperaturze.
- Ugotowane i schłodzone ziemniaki i bataty. W ten sposób uwalniamy skrobię.
- Dobrze ugotowane rośliny strączkowe.
- Nasiona lnu i szałwii hiszpańskiej (chia). Najlepiej je zmiażdżyć lub namoczyć.
Polifenole
Jak wspomnieliśmy wcześniej, są to przeciwutleniacze obecne w czerwonych owocach, czystym kakao i przyprawach. Ale co z czekoladą? Cóż, polecamy ją, jeśli zawartość kakao wynosi co najmniej 70%. Pamiętaj, że gorzka czekolada nie jest synonimem produktu bogatego w kakao!
Zdrowe tłuszcze
Do tego grona przede wszystkim zalicza się kwas tłuszczowy omega 3 obecny w rybach (łosoś, tuńczyk, sardynki, makrela itp.) i orzechach. Jest on również obecny w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia i awokado. Działa przeciwzapalnie i jest głównym składnikiem błon komórkowych. Dlatego powinieneś spożywać go codziennie.
W ten sposób możesz poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego dzięki odpowiednim pokarmom. Widzisz teraz jakie to proste? Powinieneś również rozważyć możliwość skontaktowania się z lekarzem, aby mógł on ocenić Twój konkretny przypadek i udzielić Ci w pełni profesjonalnej porady.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Guyton y Hall. (2016). Tratado de fisiología médica. 13 ed. Elsevier.
- www.saludigestivo.es. (n.d.). Casi la mitad de los españoles padece alguna patología digestiva. [Internet]. Fundación Española del Aparato Digestivo. [Consultado 6 de agosto de 2019] Disponible en: https://www.saludigestivo.es/espanoles-padecen-patologia-digestiva/
- Cañellas, X y Sanchís, J. (2017). Niños sanos, adultos sanos: la salud empieza a programarse en el embarazo. 3ªed. España: plataforma actual.
- Cañellas, X; Sanchís, J; Aguado, X y Redondo, L. (2017). Alimentación prebiótica: para una microbiota intestinal sana. 1ªed. España: plataforma actual.
- Mosley, M. (2017). La dieta para el intestino inteligente: cómo cambiar su cuerpo de dentro hacia fuera. Barcelona: Omega.