Co powinnam jeść w czasie ciąży?
Przyszłe mamy często nie są pewne, co powinny jeść w czasie ciąży. Postaramy się rozwiać te wątpliwości! Powinnaś wiedzieć, że to, co zdecydujesz się jeść w czasie ciąży wpływa nie tylko na Ciebie, ale także na Twoje dziecko.
Na tym etapie jeden posiłek to źródło pożywienia dla dwóch osób.
Nie jest więc błędem myślenie, że należy zwiększyć porcje jedzenia. Przede wszystkim jednak żywność powinna być lepszej jakości.
Odżywianie w czasie ciąży
Posiłki kobiet w ciąży muszą być bardziej odżywcze i spożywane w regularniejszych odstępach niż wcześniej, ponieważ od tego zależy rozwój płodu i zdrowie matki. Śniadanie, przekąska, lunch, przekąska, kolacja i lekka przekąska – tej rutyny nic nie powinno zachwiać.
Trzy inne podstawowe zasady, które powinnaś stosować, aby prawidłowo jeść w czasie ciąży to:
- Jedz produkty z podstawowych grup żywności piramidy żywieniowej codziennie i w zrównoważonych proporcjach.
- Unikaj fast foodów i śmieciowego jedzenia.
- Pij dużo wody, aby odpowiednio nawodnić organizm.
Podczas ciąży zarówno Twoje ciało, jak i dziecko rosnące w Twoim wnętrzu potrzebują witamin, minerałów, tłuszczów, węglowodanów i białek, aby prawidłowo się rozwijać i funkcjonować.
Ciało ludzkie musi być traktowane jak maszyna – jeśli nie otrzymuje wystarczającej ilości i dobrej jakości paliwa, nie działa poprawnie.
Pomyśl, jak niedobór żywności może wpłynąć na maleńką istotkę, którą nosisz w sobie, a która dopiero zaczyna funkcjonować.
Co powinnam jeść w czasie ciąży?
Teraz, kiedy jesteś w ciąży, w swojej diecie powinnaś uwzględnić następujące trzy produkty spożywcze. Najlepiej miej na uwadze poniższe informacje nie tylko do porodu.
Pomidor
Pomidory to jedne z najczęściej uprawianych produktów na świecie. Mogą być spożywane w naturalnej postaci, dodawane do sałatek, podawane jako przystawka lub przetwarzane w puree, sosy, przetwory i soki.
Pomidory zawierają przeciwutleniacze, zapobiegają chorobom układu krążenia i obniżają poziom cholesterolu. Pomagają walczyć z infekcjami i wzmacniają system odpornościowy, który w Twoim obecnym stanie jest wyjątkowo istotny.
Dobrze wiedzieć, że pomidory składają się głównie z wody, więc idealnie nadają się do utrzymania optymalnego poziomu nawodnienia organizmu. Pomidory są niskokaloryczne, bogate w minerały i witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B.
Owoc tamaryndowca
Oprócz słodyczy i napojów bezalkoholowych, które są aromatyzowane tamaryndowcem, ten owoc jest również używany do zup, sosów, syropów, pieczywa i słodyczy. Słodko-gorzki smak i orzeźwiająca miazga stanowią świetną przekąskę, jak również przyprawę do mięsa.
Owoc tamaryndowca jest bogaty w fosfor, wapń, potas i żelazo oraz inne sole mineralne. Zawiera białka, węglowodany, błonnik, przeciwutleniacze, witaminę C i niektóre witaminy z grupy B.
Ze względu na właściwości lecznicze, owoc tamaryndowca polecany jest na kaszel, astmę, pasożyty, wymioty, nudności, zaparcia i hemoroidy, na które cierpi wiele kobiet w ciąży.
Jedzenie tego owocu pomaga wyeliminować toksyny, zapobiegać kamieniom nerkowym i niektórym infekcjom dróg moczowych.
Jajka
Jajka, chociaż tylko te przygotowywane w określony sposób, są kolejnym produktem żywnościowym, który powinnaś jeść w czasie ciąży. Jajka zawierają między innymi fosfor, żelazo, potas, jod, selen i cynk.
Są bogate w retinol, witaminy z grupy B i tokoferol i są jednym z niewielu pokarmów, które naturalnie zawierają witaminę D.
Jajka warto jeść w czasie ciąży w celu ochrony przed chorobami układu krążenia, a także dlatego, że zawierają zdrowe tłuszcze.
Ponadto jaja biorą udział w rozwoju mózgu płodu.
Mimo że jaja kurze są najczęściej spożywanymi jajami na świecie, istnieją inne rodzaje jajek, które można również włączyć do diety i jeść w czasie ciąży. Wśród nich są jajka kacze, gęsie i przepiórcze.
Jednak ważne jest, aby wiedzieć, że zatrucie pokarmowe wywołane jajkami może być szkodliwe dla zdrowia. Z tego powodu przed zjedzeniem jaj należy najpierw sprawdzić ich jakość. Aby to zrobić, my na Jesteś Mamą zalecamy dwie proste metody, które możesz wykonać sama w domu.
Pierwsza technika: Umieść jajko przed żarówką lub innym źródłem intensywnego światła.
Trzymaj je pod światło, szukając ciemnych plam.
Jeśli ich nie ma, możesz zjeść to jajko. Jeśli widzisz plamki, pozbądź się jaja natychmiast, ponieważ jest to znak, że się psuje.
Druga technika: zanurz jajko w słonej wodzie. Jeśli zobaczysz, że opada na dno, możesz je spożyć, ale jeśli zauważysz, że unosi się na powierzchni, powinnaś je wyrzucić.
Kiedy jajo unosi się na powierzchni, jest to spowodowane utratą wilgoci i oznacza, że jajko jest stare.
Podsumowując, nasza odpowiedź na pytanie „Jak mam jeść w czasie ciąży?” jest następująca:
Wybierając jedzenie o różnych kolorach, zachowasz równowagę odżywczą.
- Przedstawicielami koloru czerwonego są pomidory, czereśnie, papryki, owoce guawy.
- Kolor zielony to warzywa, takie jak rukiew wodna, sałata, boćwina, szpinak.
- Żółty znajduje się w żółtkach, grochu, kukurydzy.
- Pomarańczowy to marchew, pomarańcze, papaje.
I tak dalej. Przygotowując posiłki i przekąski tak, aby tworzyły karnawał kolorów, zachowasz zrównoważoną dietę.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- El plato para comer saludable. Harvard T.H Chan School of Public Health.
- Komakech, R., Kim, Y. G., Matsabisa, G. M., & Kang, Y. (2019). Anti-inflammatory and analgesic potential of Tamarindus indica Linn. (Fabaceae): a narrative review. Integrative medicine research, 8(3), 181–186. https://doi.org/10.1016/j.imr.2019.07.002
- Blesso, C. N., & Fernandez, M. L. (2018). Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You?. Nutrients, 10(4), 426. https://doi.org/10.3390/nu10040426