Toksoplazmoza w ciąży – jakiego jedzenia unikać?

· 9 lutego 2019
Niektóre choroby występujące u kobiety w ciąży mogą wpłynąć na płód. Jedną z takich chorób jest toksoplazmoza, związana z pewnymi produktami spożywczymi.

Niektóre infekcje mogą negatywnie wpłynąć na przyszłe mamy. Część z nich może nawet zaszkodzić poważnie dziecku. W dzisiejszym artykule powiemy Ci z czym wiąże się toksoplazmoza w ciąży. Przede wszystkim zaś dowiesz się jakich produktów spożywczych unikać w trakcie ciąży aby zminimalizować ryzyko zachorowania.

Toksoplazmoza w ciąży pojawia się najczęściej w wyniku spożycia zakażonych produktów żywnościowych. Chorobę roznoszą pierwotniaki toxoplasma gondii. Same w sobie są one raczej nieszkodliwe i rozpowszechnione. Natomiast jeśli wywołana przez nie choroba obejmie łożysko, pojawia się zagrożenie tym, że toksoplazmoza dotknie rozwijające się dziecko.

To właśnie dlatego będąc w ciąży musisz zwracać szczególną uwagę na to, co jesz.

Zacznijmy od omówienia potencjalnego wpływu toksoplazmozy na rozwijający się płód i noworodka.

Toksoplazmoza w ciąży: konsekwencje dla płodu i noworodka

Dzieci chorujące na toksoplazmozę mogą urodzić się przedwcześnie. Mogą też mieć zbyt niską masę ciała. Choroba ta może ponadto zostawić blizny na siatkówce ich oczu i powodować żółtaczkę. Żółtaczkę można zaobserwować z zewnątrz – dziecko będzie miało żółtawy odcień skóry. Są to jednakże zawsze łagodne przypadki.

Istnieją również bardziej poważne komplikacje. Wodogłowie to jedna z nich. Ta nieprawidłowość polega na nadmiernym gromadzeniu się płynów w mózgu dziecka. Jego głowa staje się przez to większa. Maluch wciąż cierpi z powodu migren. Co więcej, niektóre noworodki dotyka zapalenie naczyniówki i siatkówki.

W najgorszym przypadku może pojawić się nawet bardzo niebezpieczna choroba hemolityczna noworodka. Polega ona na tym, że organizm matki wytwarza przeciwciała, które atakują czerwone krwinki noworodka. W efekcie powstaje duże ryzyko śmierci płodu.

Należy przy tym pamiętać, że dzieci są najbardziej zagrożone w pierwszym trymestrze ciąży. To właśnie na tym etapie infekcja może być dla płodu śmiertelna.

Dowiedz się więcej: Nieinwazyjne badania prenatalne: co musisz wiedzieć?

Przez okres ciąży nie jedz sushi.

Toksoplazmoza w ciąży a jedzenie: uważaj na mięso!

Wszystkie zwierzęta, które żywią się trawą zanieczyszczoną odchodami chorych na toksoplazmozę kotów są nosicielami tej choroby. Już sam kontakt i dotykanie surowego mięsa może skończyć się dla przyszłej mamy infekcją. Bądź więc bardzo ostrożna przygotowując posiłki z surowym mięsem i sprawdzaj dokładnie jego pochodzenie.

Aby uniknąć ryzyka tego, że pojawi się toksoplazmoza w ciąży, zalecamy jedzenie peklowanego mięsa. Wielu specjalistów korzysta też z dobroczynnego wpływu mrożenia. Mrożenie zapobiega rozwojowi pasożytów na mięsie czy kiełbasie. Jeśli chodzi o rodzaje mięsa, jedzenie wieprzowiny jest najbardziej ryzykowne.

Mięso i jego pochodne to nie jedyne produkty, na które musisz uważać. Owoce i warzywa również mogą być zanieczyszczone. Dlatego właśnie tak bardzo podkreśla się konieczność dokładnego mycia ich przed zjedzeniem. Bądź wyjątkowo ostrożna jeśli jesz owoce i warzywa na surowo.

Inne produkty spożywcze z grupy ryzyka to skorupiaki, ryby, sery i niepasteryzowane mleko oraz kawa. W przypadku ryb i skorupiaków, bardzo ważne jest odpowiednie ich mycie i gotowanie.

“Toksoplazmoza w ciąży pojawia się najczęściej w wyniku spożycia zakażonych produktów żywnościowych. Chorobę roznoszą pierwotniaki toxoplasma gondii. Kluczem do zapobiegania zarażeniu jest odpowiednie przygotowywanie jedzenia.”

Toksoplazmoza w ciąży nie pojawi się jeśli będziesz ostrożnie wybierała, co jesz.

Jak uniknąć zachorowania na toksoplazmozę?

Jeśli obawiasz się, że pojawi się u Ciebie toksoplazmoza w ciąży, przede wszystkim przez te dziewięć miesięcy unikaj chodzenia do restauracji serwujących sushi. Jedząc ryby, jedz tylko oczyszczone kawałki bez wnętrzności. Dobrym pomysłem jest też unikanie kiełbas. Jeśli chcesz je jeść, zawsze zamroź je na jakiś czas przed przygotowaniem.

Kobietom w ciąży grozi zarażenie toksoplazmozą już w trakcie dotykania surowego mięsa. Myj więc ręce dokładnie przed, w trakcie i po gotowaniu. Myj także starannie naczynia i przybory kuchenne.

Już sam kontakt z brudem lub trawą jest niebezpieczny. Dlatego należy pamiętać o częstym, dokładnym myciu rąk i twarzy w pierwszym trymestrze ciąży. Kup dobre mydło antybakteryjne.

Jeśli masz w domu koty, przebadaj je u weterynarza. Upewnij się że Twoje zwierzaki nie są nosicielami choroby. Koty żyjące w domu i jedzące jedzenie z puszek zazwyczaj nimi nie są. Gdyby jednak okazało się, że Twój kot jest chory, niech przez okres Twojej ciąży inni domownicy zajmują się sprzątaniem kuwety.

Jak kobieta w ciąży może dowiedzieć się czy ma toksoplazmozę?

Istnieje badanie które pozwala wykryć toksoplazmozę u kobiet w ciąży. To proste badanie krwi, którego wymaga większość ginekologów w ramach podstawowego prowadzenia ciąży.

Badanie może dać trzy możliwe wyniki: jeśli jest negatywne pod kątem IgG oraz IgM, ciężarna nie jest nosicielem toksoplazmozy i nigdy na nią nie chorowała. Opcja druga, to pozytywny wynik IgG i negatywny IgM, co oznacza, że pacjentka miała w przeszłości toksoplazmozę i jest na nią teraz odporna.

Trzeci możliwy wynik to pozytywny odczynnik IgM i negatywny IgG. Oznacza to, że pacjentka ma aktywną infekcję. W takim przypadku lekarz zaleci kolejne szczegółowe badania, które pozwolą dokładnie określić intensywność i czas trwania choroby.

  • Inwazje i choroby pasożytnicze. W: Zbigniew Pawłowski: Choroby zakaźne i pasożytnicze. Zdzisław Dziubek (red.). Wyd. wydanie III uaktualnione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003, s. 445-453. ISBN 83-200-2748-9.
  • Toxoplasmosis. CDC Division of Parasitic Diseases. [dostęp 13 października 2007 r.].