Dowiedz się, jak zrobić pyszne pierniczki!
Pierniczki, bardzo typowe ciasteczka dla krajów cechujących się raczej chłodną aurą, stały się popularne na całym świecie. Chociaż ludzie zwykle robią je w okresie świątecznym, postanowiliśmy podzielić się z Tobą tym przepisem, abyś mógł je robić przez cały rok! Kto powiedział, że nie można jeść pierniczków latem?
Jednak najpierw należy wspomnieć o pewnych ogólnych aspektach związanych z pierniczkami i sposobem ich przygotowywania.
Pierniczki to kaloryczne wypieki, nawet jeśli na to nie wyglądają
Ludzie na całym świecie jedzą różne ciasteczka i pierniczki na śniadanie, i przekąski. Jednak są one wykonane z tych samych składników, co każde typowe ciasto. Dlatego są podobne pod względem jakości odżywczej.
Wystarczy przeczytać etykiety i zobaczyć kolejność, w jakiej się pojawiają na niej składniki: są to mąka rafinowana lub pełnoziarnista, cukier lub słodzik, rafinowana oliwa z oliwek, olej słonecznikowy lub palmowy, serwatka mleczna i inne dodatki.
Ponadto, w zależności od rodzaju ciastka, może zawierać ono między innymi jajka, czekoladę i śmietankę. Z tego powodu wchodzą one w skład kalorycznych wypieków. Co więcej, jedyne, czego dostarczają naszemu organizmowi, to cukier i tłuszcze trans.
Ponadto każda marka wykorzystuje własne strategie, aby przyciągnąć swoich docelowych odbiorców. Na przykład ciasteczka dla dzieci mają kształt postaci z ulubionej kreskówki lub zwierzęcia, aby zapewnić im zabawę i pobudzić wyobraźnię dziecka.
Ciekawym faktem jest to, że marki te wykorzystały powszechną praktykę spożywania węglowodanów na śniadanie, aby promować ich spożycie. Ale jeśli dobrze się przyjrzysz, każdy kraj ma inne zwyczaje śniadaniowe w zależności od kultury kulinarnej. Nie ma więc jednego zdrowego śniadania.
Ze względu na wszystko, o czym wspomnieliśmy powyżej, ciasteczka mają ogólnie rzecz biorąc negatywny wpływ na zdrowie. Ich regularne spożywanie zwiększa ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak:
- Nadwaga i otyłość.
- Cukrzyca typu 2.
- Stłuszczenie wątroby.
- Choroby układu sercowo-naczyniowego.
A co, jeśli zrobisz swoje własne ciasteczka w domu?
W takim przypadku jedyną rzeczą, którą możesz zmienić, jest jakość składników. W jaki sposób to zrobić? Zastąpienie białej mąki pełnoziarnistą, zmniejszenie ilości cukru i użycie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia to dobre opcje.
Inną opcją dotyczącą cukru jest zastąpienie go świeżymi lub suszonymi owocami, takimi jak między innymi daktyle, rodzynki lub suszone śliwki.
Domowej roboty pierniczki
Składniki, jakich będziesz potrzebować:
- 100 g mąki pełnoziarnistej.
- 30 g skrobi kukurydzianej.
- 100 g zmielonych migdałów.
- 50 g syropu ryżowego.
- 1 łyżka stołowa proszku imbirowego.
- Łyżka stołowa mielonego cynamonu.
- 1 łyżeczka rozczynu.
- 50 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- 1 szczypta soli.
- 75 ml mleka lub dowolnego napoju warzywnego bez dodatku cukru.
Procedura przygotowania pierniczków
Najpierw rozgrzej piekarnik do 160 °C. Następnie w misce wymieszaj suche składniki (mąkę, skrobię kukurydzianą, rozczyn, cynamon, imbir, sól i zmielone migdały). Dodaj oliwę z oliwek i syrop ryżowy. Następnie wlej do miski mleko lub napój roślinny. Wymieszaj wszystko, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone i uzyskasz łatwe do opanowania ciasto.
Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni za pomocą wałka do ciasta. Następnie użyj foremki do ciastek, aby nadać im pożądany kształt. Możesz także zdecydować się na elementy świąteczne lub zimowe, jeśli oczywiście pora roku jest do tego odpowiednia.
Rozłóż papier do pieczenia na blasze, a następnie ułóż surowe pierniczki na wierzchu. Piecz przez około 10 do 15 minut lub do uzyskania przez nie złotego koloru. Na koniec ostudź.
Pamiętaj, że pierniczki należy jeść sporadycznie, ponieważ mogą zwiększać ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2. Dlatego spraw, by co jakiś czas były dodatkiem do urodzin lub na jakąś specjalną okazję. Pozwól także swoim dzieciom pomóc przy ich przygotowywaniu, aby mogły się uczyć i spędzać z Tobą czas.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Julio Basulto (2014). La galleta María es tan “bollería” como el croissant. Comer o no comer. [Actualizado el 25 de mayo de 2015, consultado el 31 de diciembre de 2019] Disponible en: https://comeronocomer.es/la-carta/la-galleta-maria-es-tan-bolleria-como-el-croissant
- Aitor Sánchez. (2018). Comprar bollería es como una hipoteca, te la vas a acabar comiendo y tú eliges los plazos.
- Raquel Márquez. (2016). La bollería, culpable de la obesidad infantil en aumento en España. El Confidencial.
- Informe de consumo alimentario en España 2018. Ministerio de agricultura, pesca y alimentación. Madrid, 2019.
- OMS. Nota informativa sobre la ingesta de azúcares recomendada en la directriz de la OMS par adultos y niños. Organización Mundial de la Salud, 2015.
- Te Morenga, L.; Mallard, S. y Mann, J. Dieatry sugar and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. BMJ 2013, 346.