Pierwsze produkty spożywcze w diecie niemowlęcia

Pierwsze produkty spożywcze w diecie niemowlęcia

Ostatnia aktualizacja: 21 maja, 2018

Karmienie niemowlęcia innym pokarmem niż mleko matki może być skomplikowane. Produkty spożywcze w diecie niemowlęcia wprowadzamy w zależności od rozwoju dziecka. W tym artykule znajdziesz kilka porad, jakie produkty spożywcze w diecie niemowlęcia są wskazane i kiedy należy je wprowadzić.

Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Pediatrycznego dzieci powinny zacząć jeść pokarmy stałe nie później niż w wieku od 4 do 6 miesięcy. Oprócz wieku, istnieją inne szczególne czynniki dotyczące rozwoju, które lekarze biorą pod uwagę, aby ustalić, kiedy można dodać pierwsze produkty spożywcze do diety niemowlęcia.

Oto niektóre z głównych znaków, na które należy zwrócić uwagę – ich pojawienie się oznacza, że Twoje dziecko jest gotowe na zróżnicowaną dietę z pokarmami stałymi:

  • Twoje dziecko utraciło odruch wypychania, przez który dotąd ​​wypychało łyżkę lub jedzenie z jamy ustnej.
  • Twoje dziecko wykazuje zainteresowanie lub ciekawość, gdy inne osoby jedzą. Być może próbuje nawet sięgnąć po jedzenie.
  • Nawet jeśli niemowlę nadal musi opierać się o coś, jest w stanie usiąść i kontrolować swoją głowę.
  • Waga dziecka podwoiła się od narodzin.

Stałe produkty spożywcze w diecie niemowlęcia należy dodawać starannie, w oparciu o etap rozwoju fizjologicznego, na którym się znajduje. Właściwe przygotowywanie żywności ma również kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowej i pożywnej diety.

Poniżej przedstawimy niektóre z pierwszych pokarmów, które można włączyć do posiłków dziecka.

4 stałe produkty spożywcze w diecie niemowlęcia

1. Awokado

Jest to doskonały wybór dla niemowląt, które dopiero zaczynają jeść stałe pożywienie. Awokado zawiera zdrowy tłuszcz, niezbędny do wzrostu i rozwoju. Jego miękka, kremowa konsystencja idealnie nadaje się dla delikatnego systemu trawiennego dziecka.

Awokado jest bogate w witaminę A, C, niacynę, kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo, magnez i wapń. Aby go przygotować, po prostu zdejmij skórę i usuń pestkę, a następnie wytnij porcję i rozgnieć ją widelcem.

„Wszyscy rodzimy się równi: różnice zaczynają się wraz z dietą”.

-Dr. Hernan Jaramillo Botero-

2. Banan

Banany to kolejny idealny pokarm dla niemowląt. Właściwości banana sprawiają, że jego trawienie przebiega bez problemów. Słodki smak i miękka konsystencja tego owocu kuszą najmłodszych. Ponadto banany zawierają witaminę A, C, kwas foliowy, potas, fosfor, magnez i wapń.

Zanim podasz dziecku banana, obierz owoc ze skóry i zetrzyj na puree. Jeśli chcesz, aby był jeszcze gładszy, możesz go trochę podgrzać. Możesz również dodać trochę mleka z piersi lub mleka dla niemowląt, aby przygotowanie mieszanki było łatwiejsze.

Produkty spożywcze w diecie niemowlęcia

3. Mięso

Stałe produkty spożywcze w diecie niemowlęcia sprawiają, że Twoje dziecko staje się podatne na niedobory pewnych składników odżywczych. Najczęściej spotykane z nich to żelazo, cynk i witamina B12. Wszystkie te składniki są obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Chociaż żelazo jest obecne w warzywach, ten rodzaj żelaza jest trudniejszy do wchłonięcia przez młody układ trawienny.

Biorąc to pod uwagę, warto zawrzeć w posiłkach dziecka porcję mięsa. Starannie ugotuj mięso i zblenduj je, zanim podasz je dziecku. Przede wszystkim sprawdź, czy jest dobrej jakości.

Możesz namoczyć mięso w niewielkiej ilości wody lub w bulionie (bez soli), aby ułatwić trawienie.

„Mięso dla dziecka powinno być dobrze ugotowane i zblendowane. Koniecznie upewnij się, że jest dobrej jakości”.

4. Mango

Ten słodki owoc tropikalny zawiera różnorodne składniki odżywcze, potrzebne dla rosnącego ciała Twojego dziecka. Mango jest bogate w witaminy A, C, E, K, kwas foliowy, potas, fosfor, magnez, wapń i sód. Podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, należy je obrać, usunąć pestkę i zetrzeć na gładkie puree.

Produkty spożywcze w diecie niemowlęcia

Produkty spożywcze w diecie niemowlęcia – zalecenia

  • Mleko matki lub formuła mleka powinny nadal być częścią diety Twojego dziecka, nawet jeśli podajesz mu produkty stałe. Mleko stanowi główne źródło kalorii i składników odżywczych dla niemowląt w pierwszym roku życia.
  • W czasie posiłków dbaj, aby Twoje dziecko było spokojne, czyste i zadowolone. W ten sposób będzie mogło cieszyć się jedzeniem i kojarzyć posiłki z pozytywnymi uczuciami.
  • Produkty spożywcze w diecie niemowlęcia powinny być wprowadzane pojedynczo. Podawaj dziecku produkt przez kilka dni, zanim spróbujesz czegoś nowego. W ten sposób wszelkie reakcje alergiczne będą łatwe do wykrycia.
  • Jeśli zauważysz biegunkę, wysypkę lub wymioty po zjedzeniu jakiejkolwiek żywności, wyklucz ją z diety i skonsultuj się z lekarzem.
  • Jeśli zamierzasz podawać dziecku ziarna lub zboża, upewnij się, że są odpowiednie dla jego wieku. Zboża przygotowane specjalnie dla najmłodszych są często wzbogacane o określone składniki odżywcze.

Bulion mięsny bez soli i przypraw choć nie jest produktem stałym, także jest dobry dla dziecka. Dzięki łatwej do strawienia konsystencji i równowadze składników odżywczych jest idealnym produktem spożywczym z punktu widzenia organizmu Twojego dziecka.

Kolejne zalecenie, o którym należy pamiętać, to, że zawsze należy sprawdzić, czy żywność, którą podajemy dziecku jest świeża i wysokiej jakości.

W ten sposób możesz mieć pewność, że rozwijasz zdrowe nawyki żywieniowe od pierwszych kilku miesięcy życia Twojego dziecka.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Martins BP., Bandarra NM., Figueirido Braga M., The role of marine omega 3 in human neurodevelopment, including autism spectrum disorders and attention deficit/Hyperactivity disorder- a review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2020. 60 (9): 1431-1446.
  • He H., Qiao Y., Zhang Z., Wu Z., et al., Dual action of vitamin C in iron supplement therapeutics for iron deficiency anemia: prevention of liver damage induced by iron overload. Food Funct, 2018. 9 (10): 5390-5401.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.