Zła dieta dzieci - jakie może nieść poważne konsekwencje?
Zła dieta dziecka może nieść poważne konsekwencje, które obejmują poważne choroby o trwałych i niszczących skutkach.
Zrównoważona dieta jest częścią zdrowego stylu życia i zmniejsza ryzyko wielu chorób w późniejszym wieku. Zła dieta jest jednym z czynników, które mają kluczowe znaczenie wpływające na zdrowia dzieci. Jako rodzice jesteśmy odpowiedzialni za dostarczanie im niezbędnych składników odżywczych i budowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Zapobiegać, nie leczyć: co to znaczy zła dieta u dzieci i jak można uniknąć jej konsekwencji?
Konsensus wśród lekarzy mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Zrównoważona dieta obejmująca wszystkie grupy żywnościowe w dzieciństwie może zapewnić ochronę przez całe życie przed pewnymi chorobami.
Tymczasem złe nawyki przejmowane od rodziców we wczesnym dzieciństwie mogą pozostać z nami przez całe nasze życie.
Jeśli dzieci odmawiają spożywania owoców, warzyw lub ryb, rodzice powinni szukać innych sposobów na wprowadzenie tych składników do ich diety.
Dzięki zdrowej, zrównoważonej i zróżnicowanej diecie w naszych wczesnych latach życia kształtujemy nasz metabolizm jako dorośli.
Powolny rozwój, słaba koncentracja i zmęczenie to tylko niektóre z konsekwencji złej diety u dzieci. Na przykład maluchy, które nie otrzymują odpowiednich składników odżywczych, często mają więcej problemów z czytaniem lub uczeniem się.
Niedożywione dzieci często mają choroby skóry i włosów. Problemy z widzeniem i opóźniony rozwój umysłowy i fizyczny są częstymi konsekwencjami deficytów składników pokarmowych, a także cyklicznymi nawrotami choroby.
Przyrost masy ciała i jej utrata
Niezależnie od tego, czy dzieci jedzą za dużo czy za mało, głodzenie wywołuje poważne konsekwencje w całym ciele.
Jednym z następstw jest dramatyczny przyrost masy ciała lub utrata wagi. Inne efekty często obserwowane w późniejszym okresie życia obejmują wysokie ciśnienie krwi, osteoporozę, chorobę nerek i choroby serca.
Wysoki poziom cholesterolu i niektóre rodzaje nowotworów są również bardziej prawdopodobne u osób odżywiających się nieprawidłowo.
Niedobór żelaza
Niedobór żelaza jest deficytem pokarmowym, który może prowadzić do anemii. Jej wpływ na rozwój intelektualny dzieci jest nieodwracalny. Ogranicza zdolność do analizy i zrozumienia, a także hamuje rozwój inteligencji.
Słabość mięśni
Słabość mięśni lub miastenia to kolejna konsekwencja, którą niesie za sobą zła dieta. Dzieci z tym stanem mogą być letargiczne i blade, przestać rosnąć za wcześnie i często płakać.
“Brak nadzoru rodzicielskiego nad tym, co dzieci jedzą, jest jedną z przyczyn złej diety u dzieci.”
Otyłość dziecięca
Szybki przyrost masy ciała u dzieci utrudnia ich poruszanie się i zabawę. Może również powodować zaburzenia hormonalne, cukrzycę, wysoki poziom cholesterolu, nieprawidłowy wzrost kości, powikłania oddechowe i choroby wątroby.
Brak nadzoru rodzicielskiego nad tym, co dzieci jedzą, jest jedną z przyczyn złej diety u dzieci.
Kiedy dzieciom smakują pakowane, gotowe posiłki, przetworzone mięso, tłuste fast foody, napoje gazowane, słodycze i smażone smakołyki, konsekwencje tego odżywiania są widoczne bardzo szybko.
Nadmiar węglowodanów, białka lub tłuszczu w diecie dziecka może również powodować problemy dla ich zdrowia. Znalezienie właściwego balansu jest w tej kwestii kluczowe.
Nadmiar lub niedobór białka
Białko jest niezbędne do wzrostu włókien mięśniowych. Jednak w nadmiarze, białko może przeciążać nerki i wątrobę, które są odpowiedzialne za eliminację toksyn z organizmu.
Nadmiar wapnia może narastać, gdy organizm ma trudności z eliminacją odpadów. Prowadzi to do bolesnych kamieni nerkowych. Zbyt dużo wapnia może również zmniejszyć wchłanianie innych składników mineralnych z naszej diety.
Tymczasem niedobór białka może powodować inne problemy, takie jak wyczerpanie, atrofia mięśni, zmęczenie, osłabienie i ospałość.
Nadmiar lub niedobór węglowodanów
W dzieciństwie nadmierne spożycie węglowodanów może powodować cukrzycę i choroby serca oraz oczywiście otyłość. Zbyt dużo cukru przyczynia się do powstawania różnych ubytków zdrowotnych, wahań nastroju, trudności z koncentracją i nadpobudliwości.
Z drugiej strony dzieci, które nie mają wystarczającej ilości węglowodanów, mogą czuć się zmęczone i ospałe. Węglowodany są paliwem dla naszego ciała: odpowiednia ilość daje nam energię, której potrzebujemy, by normalnie funkcjonować.
Tłuszcze żywieniowe: jaka jest ich odpowiednia ilość i rodzaj
Dieta z nadmiarem tłuszczu może prowadzić do zwiększenia masy ciała. Brak niezbędnych tłuszczów może jednak powodować deficyty witaminy A, D, E i K, drażliwość, brak koncentracji i ospałość.
Niedobory witamin prowadzą również do problemów z tarczycą, zmęczenia, niedokrwistości, szkorbutu i krzywicy. Rodzice powinni zwracać uwagę na takie objawy jak zmęczenie, skurcze, bóle głowy, zaburzenia nastroju i zmniejszenie zdolności umysłowej.
Konsekwencje złej diety u dzieci mogą być trwałe. Zróżnicowana i zbilansowana dieta jest kluczem do długiego i zdrowego życia.
Chociaż nakłanianie dzieci do spożywania pokarmów bogatych w składniki odżywcze z różnych grup może być walką, jest jednak nieodzowne dla ich przyszłego rozwoju.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica. Desnutrición. Cambios en la piel.
- Calder P. C, Jackson A. A. Undernutrition infection and immune function. Nutritional Research Reviews. Junio 2000. 13 (1): 3-29.
- Chen G. How diet and nutrition impact a child’s learning ability. Public Schools Review. Mayo 2022.
- Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia (UNICEF). Children, food and nutrition: growing well in a changing world. Octubre 2019.
- Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia (UNICEF). Estado Mundial de la Infancia 2019. Niños, alimentación y nutrición. Crecer bien en un mundo en transformación. 2019.
- Gómez Santos F. Desnutrición. Boletín Médico del Hospital Infantil de México. Septiembre-Octubre 2016. 73 (5): 297-301.
- Government of Alberta. Healthy eating in children: problems caused by poor nutrition. Diciembre 2020.
- Holick M. F. The vitamin D deficiency pandemic: approaches for diagnosis, treatment and prevention. Review in Endocrine & Metabolic Disorders. Junio 2017. 18 (2): 153-165.
- Mayo Clinic. Obesidad Infantil. Noviembre 2022.
- Scherbaum V, Srour M. L. The role of breastfeeding in the prevention of childhood malnutrition. World Review of Nutrition and Dietetics. 2016. 115: 82-97.
- Seravalle G., Grassi G., Obesity and hypertension. Pharmacol Res, 2017. 122: 1-7.
- Switcowski K. M, Gingras V et al. Patterns of complementary feeding behaviors predict diet quality in early childhood. Nutrients. Marzo 2020. 12 (3): 810.
- World Health Organization (WHO). Anaemia.
- World Health Organization (WHO). Malnutrition. Junio 2021.
- World Health Organization (WHO). Enfermedades no transmisibles. Septiembre 2022.
- Wu G., Dietary protein intake and human health. Food Funct, 2016. 7 (3): 1251-65.
- Zavaleta N, Astete-Robilliard L. Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: efectos a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública. Noviembre-Diciembre 2017. 34 (4).