Układ odpornościowy u dzieci - produkty, które go wzmacniają
Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy u dzieci stanowi warunek ich zdrowia i dobrego samopoczucia, między innymi poprzez chronienie ich przed infekcjami bakteryjnymi oraz wirusowymi panującymi w szkole i przedszkolu. Zapewnia on maluchom zdrowy rozwój.
Jak się okazuje, na układ odpornościowy u dzieci bezpośredni wpływ ma utrzymywana przez najmłodszych dieta. Niedobory żywnościowe i brak niektórych składników odżywczych takich jak zdrowe tłuszcze zawarte w oliwie z oliwek czy witaminy A, C, E i D z owoców i warzyw, mogą doprowadzić do tego, że układ odpornościowy u dzieci nie będzie działał na odpowiednim poziomie, przez co maluchy zaczną częściej chorować.
Mając to na względzie, w dzisiejszym artykule podamy Ci kompletną listę produktów spożywczych, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy u dzieci. Podpowiemy Ci też kilka prostych przepisów. Koniecznie je wypróbuj!
Układ odpornościowy u dzieci a zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie i odpowiednio zbilansowana dieta stanowią gwarancję tego, że dzieci będą rosły zdrowo i będą czuły się dobrze. Przy odpowiednim odżywianiu układ odpornościowy u dzieci jest w stanie zwalczyć wiele chorób bez konieczności sięgania po lekarstwa i suplementy. Jest to szczególnie ważne, gdy w przedszkolach i szkołach zaczynają panować sezonowe infekcje.
Gdy omawiamy kwestię odpowiednio zbilansowanej diety, warto wspomnieć, że specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają sięganie po produkty ze wszystkich grup żywnościowych. Oczywiście wyjątkiem są dzieci, które cierpią na poważne choroby bądź wykazują nietolerancje pokarmowe.
W takiej sytuacji pojawia się jednak istotne pytanie – w jaki sposób żywienie może wpływać na układ odpornościowy u dzieci i jakie negatywne rezultaty mogą przynieść niedobory żywnościowe oraz nieodpowiednio skomponowana dieta?
Kilka słów odnośnie białka
Gdy dzieci nie jedzą wystarczająco białka – na przykład mięsa, kurczaka, ryb – utrudniona jest produkcja limfocytów. Są one odpowiedzialne za to, że układ odpornościowy u dzieci działa w należny sposób.
Niedobór węglowodanów i jego wpływ na zdrowie dziecka
Węglowodany znajdują się w produktach takich jak ryż, makaron, mąka, płatki zbożowe oraz ziemniaki. Produkty te są odpowiedzialne za dostarczanie energii tak potrzebnej w dbaniu o odporność organizmu.
Kilka słów odnośnie tłuszczu
Gdy specjaliści w dziedzinie żywienia i dietetycy wypowiadają się, że dziecko powinno spożywać tłuszcze, zawsze mają na myśli te zdrowe. Należy bowiem pamiętać, że chociaż niedobór pewnego składnika może negatywnie wpłynąć na zdrowie malucha, spożywanie go jeśli jest złej jakości działa czasem jeszcze gorzej.
Tłuszcze to grupa żywieniowa, na którą należy szczególnie uważać. Jeśli bowiem dziecko spożywa nasycone tłuszcze, na przykład te, których pełne są słodycze i wędliny oraz tłuszcze trans, ich układ odpornościowy prawie natychmiast przestanie pracować w odpowiedni sposób.
Jedyne tłuszcze zalecane dzieciom to Omega 3. Znajdują się one w oliwie z oliwek oraz w produktach takich jak tłuste ryby morskie oraz awokado.
Niedobór witamin i minerałów z owoców i warzyw
Ze wszystkich grup żywnościowych, owoce i warzywa stanowią najbogatsze źródło witamin i minerałów niezbędnych do tego, by układ odpornościowy u dzieci pracował tak jak powinien. Gdy dziecko unika sięgania po nie, jego zdrowie bardzo podupada a układ odpornościowy nie jest w stanie spełnić swoich funkcji.
“Choć niedobór jakiegoś produktu może negatywnie wpłynąć na układ odpornościowy u dzieci, spożywanie produktów o niskiej jakości działa jeszcze gorzej.”
Układ odpornościowy u dzieci i produkty wzmacniające jego funkcjonowanie
Układ odpornościowy u dzieci potrzebuje regularnego dostarczania składników odżywczych takich jak witamina A, E, C, D, minerały, żelazo i cynk.
Oto kilka produktów, jakie warto podawać:
- Marchew
- Brokuły
- Jarmuż
- Dynia
- Awokado
- Pomarańcze
- Jabłka
- Cytryny
- Kiwi
- Papaja
- Grejpfrut
- Płatki owsiane
- Sałata
- Miód
- Orzechy
- Jajka
- Rośliny strączkowe
- Łosoś
- Tuńczyk
- Krewetki
Przepisy na podniesienie odporności u dzieci
Nie zawsze jest łatwo skłonić najmłodszych do spożywania wystarczających ilości zdrowych owoców i warzyw zapewniających im dobrą odporność. Możemy jednak przygotować dla nich zdrowe napoje, które – zdominowane smakiem ulubionego owocu maluszka – “przemycą” do jego organizmu inne cenne składniki.
Oto zdrowe napoje, które skutecznie wzmocnią układ odpornościowy y dzieci:
- Truskawki, pomarańcze, guawa.
- Morela, pomarańcze, winogrona.
- Porzeczki, szpinak i pomarańcze.
- Porzeczki, cytryna i jabłko.
- Dynia i marchewka.
- Pomarańcze i marchewka.
- Zimna lub gorąca lemoniada z miodem.
- Jabłko, imbir i pietruszka.
- Jabłko, sałata, nasiona sezamu.
- Ananas i migdały.
- Truskawki i mango.
Pamiętaj, że aby rozwój przebiegał prawidłowo, dziecko powinno spożywać dwie porcje owoców i warzyw dziennie. Szczególnie zalecane są owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty – są one bowiem bogate w witaminę C. Niech w jego diecie nie zabraknie też bakalii, orzechów, jogurtu, miodu, płatków zbożowych, mięsa i roślin strączkowych przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Asociación Española de Pediatría. (10 de noviembre de 2019). Nuevas recomendaciones de consumo de pescado de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Consultado el 7 de julio de 2023 https://www.aeped.es/comite-nutricion-y-lactancia-materna/nutricion-infantil/noticias/nuevas-recomendaciones-consumo-pescado
- Belkaid, Y., & Hand, T. (2014). Role of the microbiota in immunity and inflammation. Cell. 157 (1): 121-141. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056765/
- Childs, C. E., Calder, P. C., & Miles, E. A. (2019). Diet and immune function. Nutrients. 11 (8): 1933. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723551/
- Harvard T. H. Chan. School of Public Health. (s.f.). Nutrition and immunity. Consultado el 7 de julio de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/
- Healthychildren.org. (19 de agosto de 2022). Nuestra posición con respecto al jugo o zumo de fruta para niños. Asociación Americana de Pediatría. Consultado el 7 de julio de 2023. https://www.healthychildren.org/spanish/healthy-living/nutrition/paginas/where-we-stand-fruit-juice.aspx
- Mazziotta, C., Tognon, M., Martini, F., Torreggiani, E., & Rotondo, J. Ch. (2023). Probiotics mechanism of action on immune cells and beneficial effects on human health. Cells. 12 (1): 184. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9818925/
- McCarthy, C. (12 de octubre de 2021). Boosting your child’s immune system. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Consultado el 7 de julio de 2023. https://www.health.harvard.edu/blog/boosting-your-childs-immune-system-202110122614
- National Institutes of Health. (15 de junio de 2022). Vitamin A and carotenoids. Consultado el 7 de julio de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
- Segurola Gurrutxaga, H., Cárdenas Lagranja, G., & Burgos Peláez, R. (2016). Nutrientes e inmunidad. Nutrición Clínica en Medicina. 10 (1): 1-19. https://www.studocu.com/es-mx/document/universidad-autonoma-de-la-ciudad-de-mexico/nutricion/5034-articulo-cientifico/55700189
- Valeur, J., Puaschitz, N., Midtvedt, T., & Berstad, A. (2016). Oat porridge: impact on microflora-associated characteristics on healthy subjects. Brisitsh Journal of Nutriton. 115 (1): 62-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26511097/
- Verduci, E., & Köglmeier, J. (2021). Immunomodulation in children: the role of the diet. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 73 (3): 293-298. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9770123/