Koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży: 4 przepisy
Odpowiednia dieta matki ma ogromny wpływ na rozwój płodu. Zdrowe żywienie jest niemalże stuprocentową gwarancją tego, że dziecko urodzi się zdrowe. Koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży to świetny sposób na uzupełnienie codziennej diety!
Potrzeby dietetyczne kobiety zwiększają się znacząco kiedy nosi ona w łonie rozwijające się dziecko. A więc zdrowa, zbilansowana, odpowiednio odżywcza dieta jest przez te dziewięć wyjątkowych miesięcy konieczna. Nie chodzi tu o zwykłe zwiększenie ilości jedzenia i rozmiaru porcji. Klucz do sukcesu leży w zwracaniu uwagi na jakość spożywanych dań.
Koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży zapewniają wszystkie niezbędne składniki odżywcze i pozwalają na ich optymalne przyswajanie. Są one źródłem witamin a także wpływają korzystnie na samopoczucie – między innymi redukują niepokój. Pozwalają też zapobiec nadmiernemu tyciu.
Co więcej, takie koktajle sprawią, że będziesz miała mnóstwo energii i będziesz wyglądała zdrowo i promiennie!
Koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży
Na pewno słyszałaś o tym, jak wiele korzyści przynosi ciężarnym kobietom regularne picie zielonych soków owocowych i warzywnych. Zielone warzywa liściaste są bogate w kwas foliowy, żelazo oraz wapń. Te składniki są ciężarnym niezbędne. Wykorzystuj więc jak najczęściej zieleninę przygotowując pyszne koktajle.
Warzywa liściaste możesz z powodzeniem łączyć ze świeżymi owocami, przygotowując idealne koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży pełne witamin i przeciwutleniaczy.
Poniżej znajdziesz przepisy na smaczne koktajle które, między innymi właśnie dzięki zawartości warzyw liściastych, zapewnią Ci potężną dawkę zdrowia!
1. Koktajl z mango i kokosem
Zmieszaj w blenderze następujące składniki:
- 1 szklanka wody kokosowej
- 1/4 banana
- 20 gramów rukwi wodnej (mały pęczek)
- 150 gramów dojrzałego mango
Ten koktajl pomoże Ci jeśli cierpisz na zaburzenia funkcjonowania układu trawiennego. Co więcej, jest wyjątkowo bogaty w magnez, błonnik, wapń oraz witaminy K i C. Jego składniki przyczyniają się także do prawidłowego rozwoju układu odpornościowego dziecka.
2. Miętowy koktajl z rukolą
Zacznij od dokładnego umycia poniższych składników. Następnie umieść je w blenderze i blenduj na wysokich obrotach przez około 3 minuty.
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka rukoli
- 1 szklanka liści młodego szpinaku
- 15 średnich lub dużych liści mięty
- 1 ogórek obrany ze skórki
Zaleca się spożywanie tego koktajlu na czczo około 4 razy w tygodniu. Odczekaj co najmniej 30 minut po wypiciu soku zanim zjesz śniadanie.
Jedną z najważniejszych zalet picia tego koktajlu jest jego działanie polegające na usuwaniu nadmiaru zgromadzonych w organizmie płynów. Ponadto, miętowy koktajl z rukolą pomoże Ci uregulować cykl snu i sprawi, że Twój układ odpornościowy będzie działał sprawniej. Znajdziesz w nim również bogactwo minerałów takich jak tryptofan, oraz witaminy – w tym kwas foliowy.
“Potrzeby dietetyczne kobiety zwiększają się znacząco kiedy nosi ona w łonie rozwijające się dziecko. A więc zdrowa, zbilansowana, odpowiednio odżywcza dieta jest przez te dziewięć wyjątkowych miesięcy konieczna.”
3. Sok z jabłka i kapusty
Zacznij od umycia składników. Następnie obierz je i umieść w blenderze.
- 1 łyżka imbiru pokrojonego w plasterki
- połówka jabłka (najlepiej zielonego)
- 1 szklanka wody
- sok z połówki cytryny
- 3 listki mięty
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 liście kapusty (z wykrojoną twardą częścią łodygi)
Jeśli chodzi o koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży, ten jest szczególnie polecany ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, kwasów omega 3, witaminy C oraz żelaza. Jest Twoim sprzymierzeńcem w walce o prawidłowe funkcjonowanie pamięci i układu odpornościowego. Jego składniki przyczynią się też do prawidłowego rozwoju układu nerwowego maleństwa.
Taki koktajl pomaga także usuwać nadmiar nagromadzonych w organizmie płynów i chroni wątrobę. Ważne jest także to, że po zblendowaniu składników należy go jak najszybciej wypić. Nie zaleca się przechowywania tego soku do wypicia na później.
Przeczytaj także: Dieta po porodzie: czy mogę się odchudzać?
Koktajle o wysokiej zawartości błonnika
Koktajle warzywno-owocowe dla kobiet w ciąży to nie tylko zielone soki. Kolejną opcją są mieszanki warzyw i owoców wyjątkowo bogatych w błonnik. Takie soki pomagają zwalczać zaparcia. Podobnie jak powyższe propozycje, pomagają również zmniejszyć ilość nagromadzonej w organizmie wody.
4. Sok ananasowy
Składniki:
- 1 gałązka natki pietruszki
- 1/4 ogórka
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
- 150 ml wody
- 1/2 posolonego startego imbiru
- połówka owocu figi kaktusowej (opuncji)
- miód do smaku
Na początek obierz opuncję figową i ananasa. Ogórka możesz obierać, ale nie musisz – zależnie od preferencji smakowych. Pokrój owoce i ogórka w kostkę i umieść w blenderze. Blenduj dodając powoli wodę do uzyskania kremowej konsystencji.
Następnie dodaj gałązkę pietruszki, starty imbir, oraz miód do smaku. Wypij koktajl na świeżo, nie przechowuj go do wypicia na później.
Ogórek i figa kaktusowa pomogą Ci zwalczyć uciążliwe zaparcia. Natomiast połączenie ananasa i pietruszki zapewnia dawkę witaminy B6, B1 oraz C, a także kwasu foliowego. To idealny zestaw witamin dla kobiet w ciąży.
Skorzystaj z dobrodziejstw składników połączonych w pyszne koktajle owocowo-warzywne. Możesz je z powodzeniem pić do posiłków! Te zdrowe soki dodadzą Ci energii i pomogą Ci naturalnie złagodzić dolegliwości związane z ciążą.
Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.
- Agencia de Seguretat Alimentaria de Catalunya y Consell de Colegis Farmacèutics de Catalunya. La seguridad alimentaria durante el embarazo. Enero 2012.
- Penagos M, Berrón Pérez M, et al. El sistema inmune del recién nacido. Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas. Agosto 2003. 12 (2): 63-68.